Milli eğitim Müdürlüğü önünde toplanan Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Antalya Şubesi’ne üye psikolojik danışman ve rehber öğretmenler adına Şube Başkanı Salih Sapmaz basın açıklamasını okudu. Psikolojik danışma ve rehberlik mesleğinin Türkiye’de 60 yıllık geçmişe sahip olduğunu, başta eğitim olmak üzere pek çok alanda önemli hizmetler yapıldığını söyleyen Salih Sapmaz, "Meslektaşlarımızın verdiği bu değerli hizmetlere karşın unvan sorunumuz bir türlü çözülememektedir. Bugüne kadar mezunlarımızı en çok istihdam eden Milli Eğitim Bakanlığı, 20 Şubat 2014 tarihine kadar mezunlarımızı ’Rehber Öğretmen’ unvanıyla istihdam etmekteyken, bu tarihten sonra alan adımızı ’Rehberlik’ olarak değiştirmiştir. Neden böyle bir değişikliğe ihtiyaç duyulduğu konusunda doğru, sağlıklı ve net bir bilgiye sahip değiliz" dedi.
 
UNVAN VE KİMLİK KARMAŞASI
Okullarda çalışan Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü mezunlarının fiili olarak öğretmenlik görevi yapmasına rağmen yıllarca ’Rehber Öğretmen’ unvanıyla kimlik karmaşası içinde çalıştığını aktaran Salih Sapmaz, iş ve unvan arasındaki uyuşmazlığı giderme konusunda yaptıkları tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığını anlattı. Bakanlığın alan adı değişikliğinden sonra son olarak Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri yönetmeliği ile Özel Eğitim Hizmetleri yönetmeliğini birleştirerek ’Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri’ adı altında yeni bir yönetmelik taslağı yayımladığını vurgulayan Salih Sapmaz, söz konusu taslağın yanlışlarla dolu olduğunu, bu konudaki görüş ve önerilerini bakanlığa ilettiklerini kaydetti.
 
YÖNETMELİKLERİ AYRI OLMALI

Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri ile özel eğitim hizmetlerinin iki ayrı disiplin ve çalışma alanı olduğunu belirten Salih Sapmaz, psikolojik danışma ve rehberliğin özel eğitim hizmetlerinin içinde yürütülecek bir hizmet alanı olmadığını, psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri tüm öğrencilere açık bir hizmet alanıyken özel eğitimin sadece özel eğitim gerektiren öğrencilere yönelik bir hizmet alanı olduğunu, psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin çok kapsamlı ve süreklilik arz eden bir hizmet alanı olduğunu, bu yüzden her iki alanla ilgili de ayrı yönetmelikler hazırlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Milliyet