Vefa Lisesinde öğrenci okutan bir veliyim…
 
2016-2017 Eğitim öğretim yılı başladı, Okullar açıldı, öğrencilerimiz sınıflarına yerleşti, Yeni yürürlüğe giren 2016/  19 sayılı Proje okulları yönetmeliği çerçevesinde 25 öğretmenimizin görev yerlerinin değiştirileceğini öğrendik. 

Okulumuzda 50 öğretmen 803 öğrenci bulunmakta… 25 tane öğretmenimiz 8 yılını doldurmuş durumda ve yönetmeliğe göre okulumuzdan ayrılacaklar.  4 yılını dolduranlarında performansına göre okulda kalıp kalmayacağına karar verilecekmiş.

Bu çalışmada en büyük dezavantaj zamanlamadır. Okulların açıldığı ilk hafta böyle bir rotasyonla 25 öğretmenimizin tayin edilmesi eğitim öğretimin 1 ay geç başlamasına sebep olacaktır. 

Ne öğretmen, ne veli, ne de öğrencilerimiz konu hakkında en ufak bir fikri bile yokken bir anda böylesi bir değişimin içine girmektedirler. 
Okulumuzun yapısını ve öğrenci profilini çok iyi bilen bu değerli öğretmenlerimiz hangi okullara tayin olacak, taşınmaları, yeni okullarına adapte olmaları büyük bir sıkıntıya sebep olacaktır. Okulumuza nereden, nasıl, ne şekilde geleceğini bilmediğimiz öğretmenlerinde öğrencilere,  okulumuza adapte olması  büyük bir sorun olacaktır.

Proje okullar olarak seçilen bu okullarda okuyan her bir öğrenci muazzam bir hazinedir. Ve  hazinemizi büyütecek olan bu eğitim kurumları için en iyisini talep ediyoruz. Bu öğrencilere böylesi  bir kaosu yaşatmaya kimsenin hakkı yoktur. Hepimiz endişe içerisinde bekliyoruz. Ve bir değişim dönüşüm yapılacaksa öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin ve velilerin en şeffaf şekilde bilgilendirilmesi fikirlerinin alınması gerekmektedir. Proje okullarında öğretmen değişikliğinden önce yapılması gereken acil işlerin başında öğretim yılı başlamışken öğretmen değiştirmek olmamalıydı ve Vefa lisesi gibi bir okuldan bir anda 25 öğretmenin ayrılması büyük sorunlara sebep olacaktır. 30 ildeki 56 proje okulunun tamamında bu belirsizlik hakim.  

Proje okullarındaki öğretmenlerin bu okulların belkemikleri oluşu ve bu değerli okulların sahip olduğu kültürleri, eğitim değerlerini benimsemeleri öğrenciler açısından oldukça büyük bir avantaj sağlamakta iken; eğitimleri, okulları ve öğretmenleri onlara bulundukları eğitim kuruluşlarında düzenli bir öğretim görmelerinin garantisini vermektedir. Kadroların büyük bir değişimden, geçmeleri demek, okullarını böylesine güzel eğitim yuvalarına çeviren öğretmenlerin, bu güzel eğitim garantisini içerisinde bulunan tüm öğrencilerin elinden alacak, bununla kalmayıp düzen süreci boyunca eğitim aksaklıkları yaşatacaktır.

Bütün bunların ışığında, böyle bir bildirgeyle gelen kararın geri alınılması ya da en azından ertelenmesi, hem bünyesinde bulunan öğrencilerin hem de bu kararla hayatlarında köklü değişimler yapmak zorunda kalacak deneyimli ve başarılı öğretmenlerin menfaatinedir. Bu değişimin böylesine ani bir şekilde yapılması ise tam tersine bütün öğrencileri ve öğretmenleri büyük zararlara uğratacaktır.
 
Türk eğitim sistemi deneme tahtası olmasın artık... zaten çok başarılı öğrencilerin okuduğu bu liselerden özgüveni yüksek, duyarlı aynı zamanda sosyal becerileri gelişmiş öğrenciler olarak okullarından mezun olmalarını istiyoruz. 
 
Haklı kaygılarımızın kamuoyuna duyurulmasını ve yapılacak her projenin haklımızın ve ülkemizin menfaatleri doğrultusunda gerçekleşmesini diliyoruz. ülkemizin geleceğini yetiştiren bu kurumların şeffaf olması gereklidir. hiç kimsenin oldu bittiye getirmesine razı gelemeyiz. 
 
Nurhan Altıntaş
Öğrenci Velisi