Muğla, Fethiye’de, dünyanın en iyi plajları arasında gösterilen Kumburnu Plajı’nda denize sıfır konumlandırılan ahşap localara günlük 210 lira alınması üzerine başlayan tepkiler gözleri plaj ücretlerine çevirdi.

Tatilciler sadece Fethiye değil, neredeyse Türkiye’deki pek çok tatil bölgesinde plajlara yüksek ücretler ödüyor. Özellikle Ege kıyılarındaki birçok plaja giriş ücretli. Bazı plajlarda giriş ücreti olarak 200 TL alınıyor. Girişin ücretsiz olduğu özel plajlarda ise şezlong fiyatı 10 TL’den başlıyor.

“Yaptıkları hukuksuzluğa kulp takmak”

Gazete Habertürk’ten Soner Özcan’ın haberine göre, plajlarda giriş ücreti alınamayacağını savunan tüketici dernekleri, vatandaşların tüketici hakem heyetlerine başvurarak ödedikleri paraları geri almalarını öneriyor.

Kıyıların kamuya açık alanlar olduğunu belirten Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Halkın kıyılardan ve sahillerden ücretsiz istifa edebilmesi gerekir. Bazı açıkgözler kendi mülkleriymiş gibi plaja girişlere bariyerler koyup sahilden istifade etmek isteyen tüketicilerden ücret talep edebiliyorlar. Yaptıkları hukuksuzluğa kulp takmak için de şezlong bedeli şemsiye ücreti gibi bazı unsurları ileri sürüyorlar. Loca uygulaması da bu kulp takmanın bir çeşidi” dedi.

Denize girmek isteyen vatandaşın yolunu kapatarak engellemek suç

Tüketiciyi Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı avukat Abdullah Özçulcu da denize girmek isteyen vatandaşların yolu kapatarak, set koyarak engellenemeyeceğini belirtti. Vatandaşların kendi şemsiyesiyle istediği sahilden yararlanabileceğini kaydeden Özçulcu şunları söyledi:

“İnsanların sahili ücretsiz kullanma hakkı gasp edilemez. Otel dahi olsa sahili sadece kendi müşterilerine tahsis edemez. Özel plajın işletmesi, deniz ve kum hariç duş, şezlong gibi hizmetlerden yararlanmak içindir. Deniz kenarı kumsal olduğu sürece para alınması mümkün değildir. Vatandaşlar sahilden ve denizden yararlanmalarını engelleyen işletmelere dava açabilir.”

Nereye başvurulmalı?

Vatandaşların şezlong şemsiye almaya zorlanamayacağını vurgulayan Ağaoğlu, şöyle konuştu: “Bu hizmetlere ödeme yapmak istemeyen, yani satın almama hakkını kullanan tüketiciler plajlara sokulmuyor. Ben şahsen böyle bir durumla karşılaşsam polisi arar ve bulunduğum yerde seyahat özgürlüğümün engellendiğini ifade ederek şikâyetçi olurum. Ayrıca ücret ödemek zorunda kalanlar mutlaka belgesini almalı ve sunulan şemsiye-şezlong gibi ürünleri kullanmayı kabul etmediklerini fişe not ettirmelidir. Bu belgeyle ikamet ettikleri yerdeki tüketici hakem heyetine başvurarak bedelin iadesine karar verilmesini talep edebilir.”

Tüketici Hakem Heyeti’ne nasıl başvuru yapılır?

Tüketicilerin 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanundan kaynaklanan uyuşmazlıklarının çözüm yerleri; tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı veya tüketicinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Tüketici Hakem Heyetleri ile Tüketici Mahkemeleri’dir. Tüketici Hakem Heyetleri illerde Ticaret İl Müdürlüğü, ilçelerde Kaymakamlık bünyesinde oluşturulmuştur.

indigodergisi.com