1-  İkili eğitim uygulamasında öğrenciler sabah çok erken ve akşam çok geç okuldan çıkmaktadırlar. Öğrenciler özellikle sabahçı olanlar kahvaltı yapmadan okula gelmektedirler. Bu büyük riskler oluşturmaktadır. İkili eğitim uygulaması yapılan okullarda idareciler günde yaklaşık 12 saat çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Bu ise gelecekte fazla çalışma mesai ücretleri talebine yol açabilir.
 
 2-  Ortaokul (10-14) yaş grubundaki çocuklarda 5 sınıfta okuyanlar gelişim dönemi olarak somut işlemler döneminde olduğundan  ortaokullarda uyum problemi yaşanmaktadır. 5+3 sistemi gelişim açısından daha isabetlidir.
 Günlük 7 ders saati öğrencilerin öğrenmelerini ve bedensel gelişimlerini olumsuz etkilemektedir. Haftalık ders saati sayısı 30 olmalıdır.
 
3-  Sınıf ve ders geçme sistemi değiştirilmelidir. Ortaokullar zorunlu eğitim kapsamında alındığından bu yana öğrencilerin sınıfta kalmalarının ülke ekonomisine getireceği yük hesaba katıldığından sınıf geçme kolaylaşmıştır. Bu duruma öğrenim sürecini olumsuz etkilemektedir.100 lük not sistemi ile beraber okullarda TAKDİR ve TEŞEKKÜR alan öğrencilerin sayısı çoğalmış ve bu iki belgenin öğrenciler üzerinde olumlu etkisi azalmıştır. Derslerine çalışmadan bir öğrenci rahatlıkla belge alabilmektedir.Bu ise çalışma alışkanlığını kazanamamasına yol açmaktadır.
 
 4- Öğrenci Davranışları Değerlendirme kurullarının yaptırım uygulamada UYARMA ve KINAMA dışında bir yaptırımının olmaması ve sınıf öğrenme ortamlarının oluşturulmasında ders öğretmeninin çok fazla disiplin sorunları yaşaması durumunda genel bir duyarsızlaşma olmakta bu ise öğrenmek isteyen öğrencilerin aleyhine dönmektedir.
 
5-  Okula cep telefonu getirilmesinin serbest, telefon kullanımının yasak olması kalabalık okullarda takibi zorlaştırmakta ve okul içinde gizli  telefon kullanımı bir tehdide dönüşmektedir. Telefon getirebilmenin gerekçeleri, şartlar olmalı ve velinin okul müdürlüğünden inine bağlanmalıdır.
 
 6-   147, CİMER gibi birimler üzerinden öğretmenlere, okul idarelerine ayar çekilmektedir. Hatta bazen öyle iftiralar atılmaktadır ki çalışanların motivasyonu düşmektedir. İftira atanlara devlet kanalından bir yaptırım uygulanmamaktadır. Bu durumda yapılan yapanın yanına kar kalmaktadır.Şikayetlerin sayısı gereksiz yere artmaktadır.
 
7-  Temel eğitim kurumları kantin ve bağışlar dışında bir ödeneği olmadığından ihtiyaçlarını karşılamada güçlükler yaşamaktadır.Son yıllarda İŞ-KUR kapsamında temizlik ve güvenlik elamanı temini yapılıyorsa da ekim ayında iş başı yapmaları ve iş gücü niteliği yönünden yetersiz olmaları sebebiyle okullarda önemli bir aksamalara yol açmaktadır.
 
 8-  Hafasonu/Haftaiçi destekleme ve yetiştirme kursları modülü yeniden düzenlenmelidir.Kullanım açısından oldukça sıkıntı mevcuttur. Öğretmen başvurularında sınıf  düzeyi seçimi, öğrencilerin bilgilerinin güncel olmaması gibi teknik eksiklikler ders programı yapımını zorlaştırmaktadır.                         
 
 9-  Seçmeli ders seçimi  ve uygulaması verimli olmamaktadır. Okutulan derslerin birde seçmelisinin olması öğrencilerde bıkkınlığa yol açmaktadır.
Okul idarelerinin yetki ve sorumluklar denkleminde problemler görülmektedir. Yöneticiler ikinci görev kapsamında belli sürelerle okullarda çalışırken öğretmenlere ve diğer çalışanlara sürelere bağlı yer  değişikliği yapılmamaktadır.Bu idarecilerin öğretmenlerin gözünde itibarını düşürmektedir.
 
10-  İş sağlığı ve güvenliği  kapsamında mevzuat olarak istenenler ve yapılacaklar maliyet olarak okulların imkanlarını aşmaktadır. Yalnız elektrik bakım ve onarımı için bile yüksek maliyet oluşturmaktadır.
 
 11-  Kulüp çalışmaları amacına ulaşmamaktadır.Ders dışında faaliyet yapmak çok zordur.Servisle gelen öğrenciler ile ters devrede okula gelemeyen çok sayıda öğrenci vardır.
 
 12-  Haftasonu / Hafta içi destekleme ve yetiştirme kurslarında idarecilere günlük 2 saatlik ek ders ücreti verilmesi ve ders programı, devam takibi, okulun temizliği ve güvenliğinin idareciler tarafından sağlanıyor olması ,hafta sonu nöbetin olmaması okulun verimini düşürmektedir.
 
13-  8. Sınıflarda rehberlik amaçlı kariyer planlama dersi var, diğer sınıflarda rehberlik saati yok.Sınıf ve okul rehberliği mevcut ders saatleri içinde yapılıyor.Bu ise aksaklıklara sebep oluyor.
 
14-  8.sınıflarda İngilizce dersi ülke genelinde iki kitap okutulmaktadır.Sınavda hangi kitaptan kaç soru sorulacağı belli değildir.Bu öğrencilerin sınav sonuçlarında adaletsizlik oluşturabilir.
 
İlhami FINDIK