T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü


Konu: Ölçme ve Değerlendirme Farkındalık Semineri

Öğrenci, öğretmen ve okul ilişkisini güçlendirmek, başarı değerlendirmesini sürece yaymak, eğitim sürecinde öğretmenlerin ve okulun rolünü daha etkin kılmak, ülke çapında müfredatın eş zamanlı uygulanmasını sağlamak, öğretmenlerin meslekî performansını artırmak, öğrencilerin okula devamsızlığını en aza indirmek, okul dışı eğitim kurumlarına yönelik ihtiyacı azaltmak, telafi imkânı sağlayarak tek sınavdan kaynaklanan olumsuzlukları azaltmak, sınav kaygısını süreç yayarak azaltmak, öğrenci kazanımlarını objektif bir şekilde izlemek ve değerlendirmek, ona ve uzun vadede ders dışı sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikleri değerlendirmek amaçlarını gerçekleştirmek için Ortaöğretime Geçiş Sistemi yenilenmiştir.

2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren ilköğretim okullarının 8. sınıflarında Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden ortak sınavlar yapılmaya başlanmıştır.

Bu nedenle, öğretmenlerimizin ölçme değerlendirme konusunda farkındalığını artırmak amacıyla Bakanlığımıza bağlı ilköğretim okullarında görev yapan yukarıda belirtilen branş öğretmenlerine yönelik Ölçme ve Değerlendirme Farkındalık Semineri mahalli olarak düzenlenecektir.

Bu çerçevede;

1- Seminerler eğitim - öğretimi aksatmayacak şekilde 2013-2014 eğitim-öğretim yılı içerisinde tamamlanmalıdır.

2- Seminerlerde EK-1' de yer alan eğitim programı uygulanacaktır.

3- Seminerlerde eğitim görevlisi olarak öncelikle ölçme değerlendirme alanında çalışma yapan akademisyenler ile lisansüstü eğitimini bu alanda yapan öğretmenlerden yararlanılacaktır.

4- Seminerler yolluk-yevmiye gerektirmeyecek şekilde planlanarak öğretmenlerin görev yerleri, sayılan, okulların yerleşim birimlerindeki dağılımı da dikkate alınarak ilçe/ beldelerde de düzenlenebilecektir.

5- Seminerlerde görev alacak eğitim görevlilerinin yolluk-yevmiye ve ek ders ücretleri İl milli eğitim müdürlüklerince tahakkuk ettirilip, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünden talep edilecektir.

6- Seminer sonunda; yazı ekinde EK- 2 yer alan geri bildirim raporu, İl milli eğitim müdürlükleri tarafından doldurulup bir nüshası resmi yazı ile Genel Müdürlüğümüze gönderilecektir.

Söz konusu seminerlerin gerçekleştirilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Ömer BALIBEY
Bakan a.
Genel Müdür




EK-1


MESLEKİ GELİŞİM ETKİNLİK PROGRAMI

1. ETKİNLİĞİN ADI

Ölçme ve Değerlendirme Farkındalık Semineri

2. ETKİNLİĞİN AMAÇLARI

Bu faaliyeti başarı ile tamamlayan her katılımcı;

• Temel eğitimden orta öğretime geçiş sitemini bilir.

• Ölçme ve değerlendirme ile ilgili temel kavramları bilir.

• Ölçme çeşitlerini bilir.

• Ölçek türlerini örneklerle açıklar.

• Ölçme aracında bulunması gerekli nitelikleri bilir.

• Eğitimde kullanılan ölçme araçlarının işlevini açıklar.

• Ölçme sonuçlan üzerinde sayısal işlemler konusunda bilgi edinir.

• Ölçmede yapılan hataları bilir.

• Değerlendirme türlerini bilir.

• Ölçme aracı geliştirme basamaklarını ve ilkelerini bilir ve uygular.

• Eğitimde ölçme ve değerlendirmenin önemini bilir.

• Ölçmeyle ilgili teorik bilgilen uygulayabilme becerisi kazanır.

• Ölçmeyle ilgili öğrendiklerini kendi alanında nasıl kullanacağını bilir.

• Süreç temelli değerlendirmenin nasıl yapılacağını bilir.

• Alternatif ölçme/değerlendirme yöntemlerini bilir ve uygular.

3. ETKİNLİĞİN SÜRESİ

Etkinliğin süresi 15 ders saatidir.

4. ETKİNLİĞİN HEDEF KİTLESİ

Bakanlığımıza bağlı ilköğretim okullarında görev yapan öncelikle Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji. Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük branşları öğretmenleri.

5. ETKİNLİĞİN UYGULANMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

• Bu program Bakanlığımıza bağlı okullarda görev yapan öğretmenlerde "Ölçme ve Değerlendirme" konusunda farkındalık oluştunııak amacıyla hazırlanmıştır.

• Eğitim ortamı, öğretim yöntem teknik ve stratejilerini kullanmaya uygun biçimde düzenlenecektir.

• Konuların işlenişine uygun olarak işitsel ve görsel ortamlar düzenlenecektir.

• Eğitim görevlileri; Ölçme ve Değerlendirme konularında uzmanlığı bulunan, akademisyenlerden veya ölçme değerlendirme alanında yüksek lisans doktora yapmış ya da bu konuda hizmetiçi eğitimler veren öğretmenlerden oluşturulacaktır.



7. ÖĞRETİM YÖNTEM TEKNİK ve STRATEJİLERİ

• Soru-cevap, inceleme, uygulama, tartışına, yöntem ve teknikleri ağırlıklı olarak kullanılacaktır.

• Dersler kesinlikle poWerpoint sunumlardan ibaret olmayacak derse tüm kursiyerlerin katılımını sağlayacak yöntemler kullanılacaktır.

• Ders esnasında öğretmenlere teorik bilgiler vermekle yetinilıneyecek her branşa uygun ölçme ve değerlendirme etkinliklerine dönük uygulamalı çalışmalar yaptırılacaktır.

• Eğitim görevlileri, ders notlarını elektronik ortamda katılımcılarla paylaşacaktır.

• Bu eğitim faaliyetinin uzaktan eğitim yöntem ve teknikleri kullanılarak verilmesi durumunda;

Eğitimlerin planlaması, başvuru ve katılım işlemleri merkezi ve mahalli eğitim planlamaları kapsamında MEBBİS Hizınetiçi Eğitim Modülü üzerinden gerçekleştirilecektir.

- Eğitimlerin. Öğretim Yönetim Sistem (ÖYS/LMS) alt yapısı içerisinde internet tabanlı olarak sunulması esas olacaktır.

ÖYS alt yapısı içerisinde görevlendirilmiş bir eğitim yöneticisi (adinin) ve eğitim görevlisinin (danışman) olması esastır.

Bilgi teknolojilerinin verdiği imkânlar doğrultusunda çevrimiçi ve çevrimdışı uygulamalar (sesli, görüntülü ve etkileşimli uygulamalar, ödev, portfolyo uygulamaları, sohbet, fonun, e-posta, sanal sınıf uygulamaları vb. teknolojiler) tek başlarına veya birlikte kullanılabilecektir.

- Eğitime katılım ve devam takibi ÖYS alt yapısı içerinden kontrol edilecek ve katılımın en az %90 olması istenecektir.

- Katılımın takip edilmesi ve değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan kontrol soruları, konu değerlendirme somları ve son değerlendirme sınavı sorularının toplam sayısı eğitimin ders saatinden az olamayacaktır.

- Eğitim faaliyetinin internet tabanlı olarak yıl içerisinde 2 den daha fazla planlanması durumunda soruların deşifre olmaması ve eğitim faaliyetini olumsuz etkilememesi amacıyla, kontrol ve sınav sorularının bir kaynaktan farklı olarak seçilebilmesi, soru ve şıkların yerlerinin her eğitim faaliyetinde değişebilir olması sağlanmalıdır.

ÖYS alt yapısı içerisinde çevrimdışı (asenkron) olarak sunulan eğitim içeriklerinin en az 2 hatta yayında kalacak ve izlenebilir olması sağlanacaktır. Katılım ve değerlendirme iş ve işlemleri bu süreler içerisinde gerçekleştirilecektir.

8. ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

• Değerlendirmede, etkinliğin amacına ulaşıp ulaşmadığını ve uygulamada karşılaşılan sorunları belirlemek amacıyla, eğitim merkezi, eğiticiler, etkinlik programı ve uygulanan yöntemler ile ilgili görüşlerin alınmasına yönelik anket uygulanacaktır.

• Faaliyetin sonunda katılımcılara seminerle ilgili "Katılım Belgesi" verilecektir.

• Bu eğitim faaliyetinin uzaktan eğitim yöntem ve teknikleri kullanılarak verilmesi durumunda;
Eğitime katılımın ve değerlendirilmesi iş ve işlemleri OYS alt yapısı içerisinden alınan raporlara göre gerçekleştirilecektir. Katılımcının başarılı sayılması için derse katılım oranı en az %80 olması istenecektir.

Katılımcıların katılım bilgileri MEBBİS Hizmetiçi eğitim Modülüne işlenecektir. Ayrıca sertifika verilmeyecektir.