MEB'in önlük ve kılık kıyafet düzenlemesine karşı eylem kararı alan sendikalar belli oldu. İşte 2026-2027 eğitim öğretim yılında serbest kıyafet ve önlük giymeme kararı alan sendikalar.
Önlük düzenlemesine karşı hangi sendikalar eylem kararı aldı?
MEB'in yeni eğitim öğretim yılı öncesinde yayımladığı düzenlemeler sonrasında sendikaların açıklamaları peş peşe geldi. Ancak sendikaların tutumları aynı kapsamda değil. Bu nedenle “önlük giymeme yönünde açık eylem kararı alanlar” ile “düzenlemeye tepki gösterenler” birbirinden ayrılıyor.
Eğitim Gücü-Sen
Eğitim Gücü-Sen, öğretmen önlüğüne ilişkin düzenlemeye karşı en net eylem kararlarından birini alan sendikalar arasında yer aldı.
Sendika, önlük zorunluluğunun üst mevzuata aykırı olduğunu savunarak 2026-2027 eğitim öğretim yılı boyunca üyelerinin isteğe bağlı olarak önlük giymemelerine yönelik eylem kararı aldı.
Hürriyetçi Eğitim Sen
Hürriyetçi Eğitim Sen de önlük dayatmasına karşı açık eylem kararı açıklayan sendikalardan biri oldu.
Sendika, MEB'e bağlı okul ve kurumlarda görev yapan üyelerinin eğitim öğretim yılı boyunca serbest kılık kıyafetle görev yapmaları ve önlük giymemeleri yönünde karar aldığını duyurdu.
Mil Maarif-Sen
Mil Maarif-Sen, MEB'in kılık kıyafet genelgesindeki önlük ve tek tip kıyafet düzenlemelerine karşı 2026-2027 eğitim öğretim yılı boyunca serbest kıyafet eylemi kararı aldığını açıkladı.
Anadolu Eğitim Sen
Anadolu Eğitim Sen (AES), daha önce aldığı serbest kıyafet eylem kararının yeni dönemde de geçerli olduğunu belirtti. Sendikanın yaklaşımı, öğretmenlerin kılık kıyafet tercihleri üzerindeki sınırlamalara karşı mevcut eylem kararının uygulanması yönünde.
Türk Eğitim-Sen
Türk Eğitim-Sen de geçmiş dönemde aldığı süresiz serbest kıyafetle derse girme eylem kararının arkasında olduğunu açıkladı.
Bu nedenle sendika açısından konu yeni bir eylem kararından ziyade, daha önce alınmış eylem kararının yeni eğitim öğretim yılında da sürdürülmesi şeklinde değerlendiriliyor.
TÖBSEN
TÖBSEN, öğretmenlerin kılık kıyafet tercihine yönelik zorlayıcı uygulamalara karşı çıktı. Sendika, üyelerinin 2026-2027 eğitim öğretim yılı boyunca serbest kılık kıyafetle göreve gitmeleri ve beyaz önlük uygulamasını kabul etmemeleri yönünde eylem kararı açıkladı.
Genç MEBSEN
Genç MEBSEN de önlük uygulamasına karşı tutum alan sendikalar arasında yer aldı.
Sendika, “Öğretmenin kıyafeti değil, geçimi konuşulmalıdır” yaklaşımıyla, önlük giymek istemeyen öğretmenlere yönelik zorlamaya karşı eylem kararı aldığını duyurdu.
Eğitim Söz-Sen
Eğitim Söz-Sen, eğitim çalışanlarının iradesi doğrultusunda alınan eylem kararının arkasında olduğunu açıkladı. Sendika, üyelerine yayımlanan karar doğrultusunda hareket etmelerini ve kılık kıyafet nedeniyle herhangi bir idari işlemle karşılaşmaları halinde sendikayla iletişime geçmelerini önerdi.
Eğitim-İş: Eylemin yanı sıra hukuki süreç başlattı
Eğitim-İş, önlük düzenlemesine yalnızca sendikal eylem açısından değil, hukuki açıdan da karşı çıktı.
Sendika, öğretmenlere yönelik önlük düzenlemesinin üst mevzuatta açık bir dayanağının bulunmadığını savunarak düzenlemenin iptali için hukuki süreç başlattı. Sendikanın açıklamalarında ayrıca takvimsiz resen atama düzenlemesine de tepki gösterildi.
Son günlerde Eğitim-İş, okul öğretmenler kurullarında önlük uygulaması başta olmak üzere öğretmenlerin özlük haklarını ilgilendiren konulara şerh düşülmesi çağrısıyla da gündeme geldi.
Eğitim Sen: Önlük takibi ve merkezi denetime tepki
Eğitim Sen, Bakanlığın öğretmenlerin kılık kıyafetlerine ilişkin yaklaşımını eleştirdi.
Sendika özellikle “önlük takibi” ve merkezi denetim anlayışına karşı olduğunu belirterek öğretmenlerin kıyafet tercihlerinin bu şekilde denetlenmesini kabul etmediğini açıkladı.
Ancak sendikaların kararlarında olduğu gibi burada da “açık önlük giymeme eylemi” ile genel politik tepkinin birbirinden ayrılması gerekiyor.
EYSEN: “Önlük dayatmasını kabul etmiyoruz”
Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası (EYSEN), öğretmenlerin mesleki saygınlığının kıyafet dayatmasıyla sağlanamayacağını belirterek önlük uygulamasına tepki gösterdi.
Sendika, öğretmenlerin liyakat, hak ve özgürlüklerinin öncelikli olması gerektiğini vurguladı.
İdeal Eğitim-Sen
İdeal Eğitim-Sen de MEB'in öğretmenlere yönelik önlük ve kılık kıyafet düzenlemelerine karşı çıktı.
Sendika, önlük kullanımının öğretmenler açısından zorunlu veya dayatılan bir uygulamaya dönüştürülemeyeceğini savundu.
Eğitim-Bir-Sen'in durumu farklı
Eğitim-Bir-Sen'in tutumunun ise diğer sendikalarla aynı başlık altında değerlendirilmemesi gerekiyor.
Sendikanın güncel 5 maddelik eylem kararında “Kılık Kıyafet” başlığı bulunuyor. Ancak yayımlanan kararda doğrudan “öğretmenler önlük giymeyecek” veya “önlük giymeyen üyelerimiz hakkında işlem yapılması halinde eylem uygulanacaktır” şeklinde açık bir ifade yer almıyor.
Dolayısıyla Eğitim-Bir-Sen'i doğrudan “önlük giymeme eylemi kararı alan sendikalar” listesine koymak yerine, mevcut kılık kıyafet eylem kararını sürdüren sendika olarak değerlendirmek daha doğru.
Sendikanın geçmişten gelen kılık kıyafet özgürlüğü konusundaki eylem kararları ise devam ediyor.
İşte sendikaların önlük ve serbest kıyafet tutumu
| Sendika | Tutum |
|---|---|
| Eğitim Gücü-Sen | Önlük giymeme yönünde açık eylem kararı |
| Hürriyetçi Eğitim Sen | Serbest kıyafet ve önlük giymeme eylemi |
| Mil Maarif-Sen | Serbest kıyafet eylemi |
| Anadolu Eğitim Sen | Mevcut serbest kıyafet eylem kararı devam ediyor |
| Türk Eğitim-Sen | Süresiz serbest kıyafet eylem kararının arkasında |
| TÖBSEN | Serbest kıyafet ve önlük giymeme eylemi |
| Genç MEBSEN | Önlük dayatmasına karşı eylem |
| Eğitim Söz-Sen | Eylem kararının arkasında |
| Eğitim-İş | Önlük düzenlemesine karşı hukuki ve sendikal mücadele |
| Eğitim Sen | Önlük takibi ve merkezi denetime karşı |
| EYSEN | Önlük dayatmasına karşı |
| İdeal Eğitim-Sen | Önlük zorunluluğuna karşı |
| Eğitim-Bir-Sen | Kılık kıyafet eylemi var; ancak güncel kararda açık “önlük giymeme” ifadesi yok |
Öğretmenler için kritik ayrım
Sendikaların açıklamaları birlikte değerlendirildiğinde, “önlük giymeme yönünde açık eylem kararı” ile “önlük uygulamasına karşı açıklama” aynı şey değil.
Bu nedenle öğretmenlerin kendi sendikalarının yayımladığı eylem kararının tam metnine göre hareket etmesi önem taşıyor. Özellikle sendikal eylem kapsamında serbest kıyafetle görev yapan öğretmenler açısından, sendikanın karar metninde hangi kıyafetlerin ve hangi süreyle kapsama alındığının bilinmesi gerekiyor.
Güncel durumda tartışmanın merkezinde ise MEB'in önlük uygulamasının öğretmenler açısından zorunluluk mu, yoksa teşvik ve tavsiye niteliğinde bir uygulama mı olduğu sorusu bulunuyor.
Sendikaların önemli bölümü, genelgeyle getirilen düzenlemenin öğretmenler açısından bağlayıcı bir önlük zorunluluğuna dönüştürülemeyeceğini savunurken, MEB tarafı uygulamanın niteliği konusunda farklı açıklamalar yapıyor.
Kısacası: 2026-2027 eğitim öğretim yılında önlük konusunda sendikalar arasında ortak bir tutum bulunmuyor. Ancak Eğitim Gücü-Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Mil Maarif-Sen, Anadolu Eğitim Sen, Türk Eğitim-Sen, TÖBSEN ve bazı diğer sendikalar serbest kıyafet veya önlük giymeme konusunda açık ya da mevcut eylem kararlarını sürdürüyor. Eğitim-Bir-Sen'in güncel kararı ise doğrudan “önlük giymeme” şeklinde yorumlanabilecek açık bir hüküm içermiyor.
