Bugün 18 milyon öğrenci, 900 bin öğretmen ders başı yapıyor. Ancak bu yıl okullar birçok sorunla birlikte açılıyor. Çünkü 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ terör örgütünün en çok eğitim alanına zarar verdiği ortaya çıktı. Bin 56 okul kapatılırken, askeri okul öğrencileri de dahil olmak üzere 150 bine yakın öğrenci nakil yoluyla farklı okullara geçti.

50 BİNİN ÜZERİNDE ÖĞRETMEN AÇIĞA ALINDI

Darbe girişiminin ardından 28 bin öğretmen görevden ihraç edilirken, yaklaşık 20 bin öğretmen de FETÖ terör örgütü soruşturması kapsamında görevden uzaklaştırıldı. Ardından terör örgütüne yardım ettiği gerekçesiyle 11 bin öğretmen açığa alındı. Bununla birlikte bugün okuluna ders başı yapamayacak öğretmen sayısı 50 bini bulurken, bu durumun yaklaşık 1 milyon öğrencinin de öğretmensiz kalmasına yol açması bekleniyor.

SORUNLAR KONUSUNDA İLK KEZ SENDİKALAR AYNI FİKİRDE

Öğretmen açığı, 58 ders kitabının eksik olması, bazı okul binalarının fiziki hazırlığının tamamlanamaması nedeniyle bazı sendikalar okulların açılışının ertelenmesini talep ederken, tüm sendikaların sorunlar konusunda ilk kez birleştiği görüldü.

15 TEMMUZ TÖRENLERİYLE AÇILACAK

Bugün okullarda açılış törenleri “15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma” konularını kapsayacak şekilde hazırlanacak. Okulların bulunduğu yerleşim yerlerindeki gazi ve şehit yakınları, açılış törenlerine davet edilecek. “15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma” konularını anlatan broşürler tüm öğrencilere dağıtılacak. “15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma” konusu tüm sınıf ve şubelerde ilk ders saatinde öğrencilere anlatılacak. Bu kapsamdaki ilk ders, fiziki şartları uygun olan okullarda konferans salonu gibi yerlerde toplu olarak, diğer okullarda ise tüm sınıf ve şubelerde ilk ders saatinde yapılacak. Diğer yandan, 2016-2017 eğitim öğretim yılında yarı yıl tatili, 23 Ocak 2017 – 3 Şubat 2017 tarihleri arasında yapılacak. İkinci dönem ise 6 Şubat 2017 Pazartesi günü başlayacak ve 9 Haziran 2017 Cuma günü sona erecek.

“NORM FAZLASI ÖĞRETMENLE AÇIK KAPATILIR”

Resmi makamlar 50 bin civarındaki öğretmen açığının yaklaşık 40 bin norm fazlası öğretmenin yerleştirilmesi, ekim ayında yapılacak 15 bin sözleşmeli öğretmen ataması ve dershanelerden gelecek olan 5 bin öğretmenle kapatılacağını açıkladı.

Bununla birlikte eğitim sendikaları öğretmen açığının 40 bin norm fazlası öğretmenle kapatılamayacağını düşünüyor. Buna sebep olarak da bu sayının güncel olmadığına işaret ediyor.

“LİSTENİN GÜNCELLENMESİ LAZIM, SAĞLIKLI DEĞİL”

Eğitim-İş Mesleki Teknik Eğitim Komisyonu Koordinatörü ve 2 no.lu Şube Yöneticisi Ahmet Güngör, “Norm fazlası öğretmenleri dağıtmak için bu listenin güncellenmesi lazım. Geçen yılki tespite göre dağıtım yapmak sağlıklı ve mantıklı değil. Bu ciddi bir sorun” diye konuştu. Eğitimde bir başka sorunun da öğrencilerin her şeyin farkında olması olduğunu anlatan Güngör, şöyle devam etti: “Çocuklar her şeyi en çıplak haliyle görüyorlar. ‘Kral çıplak' diyen onlar. Okula başladıklarında bir kısmı öğretmenlerinin görevden alınmış olduğunu, bir kısmı görevine dönmüş olduğunu görecek. Çocuklar sanıyorum ki bu eğitim öğretim yılına coşkuyla, heyecanla başlamayacaklar. Biz isterdik ki onlar genç olmanın coşkusuyla okula başlasınlar. Ama belirsizlikler, okulların fiziki eksikliği, ders kitaplarının bastırılmaması, bazı kitapların kendi içinde bir takım çelişkilerle dolu olması önemli sorunlar arasında yer alıyor. Atatürk ilke ve inkılaplarına, laik ve bilimsel eğitime sırt dönüldükçe, ülkemizde bu sorunlar katlanarak devam edecek. Bilimden uzaklaşıp başka kurgu içinde olmak mutluluk verici olmuyor.”

El konulan FETÖ okullarının imam hatip yapılması, farklı bir anlayışla hareket edilmesinin gözlerden kaçmadığına işaret eden Güngör, “El konulan 100 derslikli bir okul imam hatip okuluna çevrilip, iki sınıf açmak haksızlık olmuyor mu? Ya da aynı okul içinde iki tane ortaokul var. Biri imam hatip, diğer normal okul. İmam hatiplere kaynağı ne olursa olsun daha çok destek vermek ayrımcılık değil mi? Çocukların hepsi bu ülkenin evladı” dedi.

YARAYICI: BÜYÜK BİR KAOSLA BAŞLAYACAK

CHP’nin öğretmen kökenli milletvekili Hilmi Yarayıcı da “2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı hiç olmadığı kadar büyük bir kaosla başlayacaktır. Okullar açılacak ama hala ders kitapları basılıp dağıtılmış değil. Bir yanda öğretmensizlik, diğer yanda basılamayan kitaplar nedeniyle, öğretmenler ve idareciler bilinmezliklerle dolu bir eğitim yılına giriş yapmak zorunda bırakılmışlardır.

Bu karanlık ve kaos elbette sonsuza kadar devam etmeyecektir. Milletvekilliğinden önce bir eğitimci olarak tüm benliğimle bu mücadelenin ortasında olmaya devam edeceğim. Bu ülkenin aydınlık yüzlü eğitimcileri var oldukça, iktidar başarılı olamayacaktır” dedi.

28 bin öğretmenin FETÖ'cü, 11 bin 285 öğretmenin ise “PKK destekçisi” iddiasıyla görevden alınmalarıyla 1.5 milyon öğrenci yeni eğitim-öğretim yılına öğretmensiz başlayacağını vurgulayan Yarayıcı, “Belki de bir çok okul hiç açılamayacak. Yüzbinlerce öğrencinin öğretmensiz kalması, anayasal bir hak olan eğitim hakkının iktidar tarafından açıkça ihlalidir” diye konuştu

İRGİL: MEB'E AMELİYAT GEREK

18 milyon öğrencinin ders başı yapacağı yeni eğitim ve öğretim yılı nedeniyle bir açıklama yapan TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, “Yeni eğitim ve öğretim yılı OHAL yaralarıyla başlıyor. MEB eline geçirdiği sargı bezleriyle telaşla yaraları kapatmaya çalışıyor ama MEB'e ameliyat gerek” dedi.

Yeni eğitim-öğretim yılının kapatılan ve imam hatiplere dönüştürülen okullar, açığa alınan ve ihraç edilen eğitimcilerle sayıları 60 binleri geçen öğretmen açığı, tartışmalı yeni ders programı gibi sancılarla başladığını söyleyen İrgil şöyle devam etti: “Bu yıl öğrenci, veli ve öğretmenler büyük zorluklar yaşayacak. MEB'in de işinin zor olduğunu biliyoruz ancak yanlış üzerine yanlış inşa edildiği de ortada.”

EĞİTİM-İŞ: YÜZBİNLERCE ÖĞRENCİ VE VELİ MAĞDUR EDİLECEK

Eğitim-İş yayınladığı 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı değerlendirme raporunda, bu yıl eğitime, eğitim sisteminin temel sorunlarına yönelik hiçbir veri araştırması yapılmadan, tamamen ideolojik bakış açısıyla gerçekleştirilen değişikliklerin gölgesinde başlanacağına işaret ederek, şu noktalara değindi: “Kamu hizmetlerinin piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda dönüşümünün en önemli basamaklarından biri olan eğitimde yeniden yapılandırma ve muhafazakarlaştırma uygulamaları, hem Hükümet hem de MEB tarafından çıkarılan yasa ve yönetmelikler, OHAL'in ardından çıkarılan KHK'ler, eğitimde yaşanan sorunlara yenilerinin eklenmesine neden olmuştur. MEB tarafından son dönemde yapılan bazı değişiklikler ve uygulamalarla yüz binlerce öğrenci ve veli yine mağdur edilecektir.” Raporda, darbe girişiminin ardından FETÖ operasyonları kapsamında kapatılan cemaat okullarının kamulaştırılması doğru olmakla beraber imam hatip okullarına dönüştürülmesinin hiçbir pedagojik gerekçesi olmadığına işaret edilerek, şöyle devam edildi: “Bugüne kadar kapatılan 934 okulun büyük bölümü, Fen, Sosyal Bilimler, Güzel sanatlar Liseleri gibi okullara ihtiyaç olmasına rağmen imam hatipe dönüştürülmüştür. MEB'in 2015-2016 öğretim yılı verilerine göre Türkiye genelindeki bin 149 imam hatip lisesinde 677 bin 205 öğrenci, bin 961 İmam Hatip ortaokulunda ise 524 bin 295 olmak üzere 1 milyon 201 bin 500 öğrenci bulunmaktadır. Bu sayı, imam hatipe dönüştürülen cemaat okullarıyla birlikte bu eğitim öğretim yılında daha da artacaktır.”

ÖĞRETMENLER İTİRAZ SIRASINDA

Okulların başlamasına on gün kala sorgusuz sualsiz, salt belli sendikalara üye olan öğretmenlerin görevden alınmalarının yanlışlığına da değinen İrgil, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, çatısı altındaki öğretmenlere her ihbar ve iftira ile yaklaşmaması, daha soğukkanlı davranması gerektiğinin altını çizdi.

İrgil şöyle devam etti: “Tunceli'de 504 öğretmenden 419'u görevine döndü. Ancak diğer şehirlerde hiçbir soruşturma olmadan açığa alınan öğretmenler var. Suçu olan cezasını çeksin ama masum olanlara çile çektirmenin anlamı ne? Okul başladı ama öğretmen şu anda sınıfında değil, kendini ispat için itiraz dilekçesi yazıyor.”

sozcu.com.tr