ÖSYM'nin AGS ve ÖABT verileri sonrası öğretmen adaylarının düşük net ortalamaları tartışılıyor. Öğretmenler, sınav öncesi değişikliklere dikkat çekiyor.

Öğretmen adaylarının Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi'ndeki (ÖABT) performansları tartışma konusu olmaya devam ediyor.

ÖSYM'nin 2026 yılı sınav sonuçlarına ilişkin verileri açıklamasının ardından bazı testlerde ortaya çıkan düşük net ortalamaları üzerinden öğretmen adaylarının yeterliliği tartışılmaya başlandı. Ancak öğretmenler, ortaya çıkan tablonun yalnızca adayların başarısızlığı şeklinde yorumlanmasının doğru olmadığını belirtiyor.

 

 

Öğretmenler: “Bu sonuç sadece adayların başarısı üzerinden okunamaz”

Öğretmenlerin eleştirilerinin merkezinde, sınav içeriğinde yapılan değişiklikler bulunuyor.

Öğretmen adaylarının aktardığına göre sınava kısa süre kala AGS ve ÖABT'ye ilişkin içerik ve müfredat kapsamında değişiklikler yapıldı. Konu dağılımları ve bazı alanlardaki soru ağırlıklarının değiştirilmesi, sınava hazırlanan adayların çalışma planlarını yeniden düzenlemek zorunda kalmasına neden oldu.

Öğretmenler, haftalar kala yapılan değişikliklerin sınava hazırlık sürecini zorlaştırdığını ve mevcut sınav sonuçlarının öğretmen adaylarının alanlarına ilişkin gerçek hazır bulunuşluk düzeyini tam olarak yansıtmayabileceğini savunuyor.

 

Konu ve soru ağırlıklarındaki değişiklik tartışmanın merkezinde

Sınava hazırlanan adaylar açısından konu dağılımı ve soru ağırlıkları, çalışma stratejisinin belirlenmesinde büyük önem taşıyor.

Öğretmenlerin iddiasına göre sınava kısa süre kala yapılan değişiklikler, daha önce hazırlanan çalışma programlarının yeniden oluşturulmasını gerektirdi.

Bu nedenle düşük net ortalamalarının değerlendirilmesinde yalnızca “öğretmen adayları yeterince çalışmadı” şeklindeki bir yaklaşımın eksik kalacağı ifade ediliyor.

 

“Ölçme aracının sağlıklı olup olmadığı da tartışılmalı”

Ortaya çıkan sonuçlarla ilgili bir diğer tartışma ise sınavın ölçme ve değerlendirme niteliği üzerinden yürütülüyor.

Öğretmenler, sınavın kapsamı ile sınava hazırlık sürecinde yapılan değişiklikler birlikte değerlendirildiğinde, AGS ve ÖABT'nin öğretmen adaylarının mesleki bilgi ve alan yeterliliklerini ne ölçüde doğru ölçtüğünün tartışılması gerektiğini belirtiyor.

Bu görüşe göre düşük net ortalamaları doğrudan öğretmen adaylarının yetersizliği şeklinde değerlendirmek yerine, sınavın kapsamı, soru dağılımı, adayların hazırlık süresi ve yapılan değişikliklerin zamanlaması birlikte ele alınmalı.

 

2025 ve 2026 verileri karşılaştırılıyor

ÖSYM'nin 2025 ve 2026 yılına ilişkin verilerinin gündeme gelmesiyle birlikte iki sınav dönemi arasındaki sonuçların karşılaştırılması da önem kazandı.

Özellikle branş bazında net ortalamalarının nasıl değiştiği, sınavın adayların alan bilgisi üzerindeki ölçme gücü açısından değerlendirme yapılmasına imkân sağlıyor.

Ancak iki yılın sonuçlarını karşılaştırırken sınavların içerikleri, soru dağılımları, konu ağırlıkları ve sınava hazırlık koşullarındaki farklılıkların da dikkate alınması gerekiyor.

 

Öğretmenlerin talebi: Sonuçlar tek başına değerlendirilmemeli

Öğretmenler, açıklanan ortalamaların öğretmenlik mesleğine yönelik bir yeterlilik göstergesi olarak yorumlanmasına karşı çıkıyor.

Onlara göre sınavdan alınan sonuçların sağlıklı biçimde değerlendirilebilmesi için sınavın içeriği ve uygulanma koşulları da analiz edilmeli.

Özellikle sınava kısa süre kala yapılan değişikliklerin adayların hazırlık sürecine etkisinin ayrıca incelenmesi gerektiği belirtiliyor.

Bu nedenle öğretmenler, düşük net ortalamalarının “öğretmenlerin başarısı düşük” şeklinde tek başına yorumlanmasının doğru olmadığını savunuyor.

 

Asıl soru: Öğretmenler mi başarısız, yoksa sınav mı tartışılmalı?

AGS ve ÖABT sonuçları üzerinden başlayan tartışmanın önümüzdeki dönemde de devam etmesi bekleniyor.

Bir tarafta düşük net ortalamalarının öğretmen adaylarının alan bilgisi ve sınav hazırlığı açısından değerlendirilmesi gerektiği görüşü bulunurken, diğer tarafta sınav kapsamındaki değişikliklerin ve ölçme aracının niteliğinin sorgulanması gerektiği savunuluyor.

Öğretmenlerin dikkat çektiği temel nokta ise şu: Bir sınav sonucundan öğretmen adaylarının mesleki yeterliliği hakkında kesin bir hüküm vermeden önce, sınavın nasıl hazırlandığı, kapsamının ne olduğu ve adaylara ne kadar süreyle hazırlanma imkânı tanındığı da değerlendirilmelidir.

 

Sık Sorulan Sorular

AGS ve ÖABT'deki düşük net ortalamaları öğretmenlerin başarısız olduğunu mu gösteriyor?

Tek başına sınav ortalamasından böyle kesin bir sonuç çıkarmak mümkün değildir. Net ortalamalarının yanında sınavın içeriği, soru dağılımı, konu ağırlıkları ve adayların hazırlık koşullarının da değerlendirilmesi gerekir.

Öğretmenler neden sınav sonuçlarına tepki gösteriyor?

Öğretmenler, sınava kısa süre kala yapılan içerik, müfredat ve konu dağılımındaki değişikliklerin hazırlık sürecini etkilediğini savunuyor. Bu nedenle sonuçların yalnızca adayların performansı üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğini belirtiyor.

AGS ve ÖABT nedir?

AGS, öğretmen adaylarının Millî Eğitim Akademisine giriş sürecinde kullanılan Akademi Giriş Sınavıdır. ÖABT ise adayların öğretmenlik alan bilgilerini ölçmeye yönelik Öğretmenlik Alan Bilgisi Testidir.

2026 AGS ve ÖABT ne zaman yapıldı?

2026 AGS ve ÖABT oturumları 26 Temmuz 2026 tarihinde gerçekleştirildi. ÖSYM, sınav sonuçlarını 26 Ağustos 2026'da açıkladı.

Sınav içeriğindeki değişiklikler neden önemli?

Konu dağılımı ve soru ağırlıkları, adayların hangi konulara ne kadar zaman ayıracağını doğrudan etkiliyor. Sınava yakın tarihte yapılan değişiklikler, adayların daha önce oluşturduğu çalışma programlarını değiştirmesine neden olabilir.