Geçmiş yıllarda da il dışı atamasını iptal ettirmek isteyen öğretmen sosyal medya üzerinden çalışmada bulunmuş ve MEB bu taleplerini karşılıksız bırakmamıştı.

İLLER ARASI YER DEĞİŞTİRME İPTAL HAKKI
 
5-8 Haziran 2018 tarihleri arasında öğretmenler il dışı atama başvurularını yaptılar ve MEB İnsan Kaynakları genel Müdürlüğü tarafından il dışı atama sonuçları 11 Haziran 2018 tarihinde açıklandı. İl dışından ataması çıkan öğretmenler 29 Haziran 2018 tarihinden sonra ilişik kesme işlemlerine başlayabilecekler. İl dışına atanan öğretmen ilişik kestikten sonra 15 gün içerisinde yeni okulunda göreve başlayacak. İl dışı tayin iptali için atama kılavuzunda farklı durumlar yer almakta iken “isteğe bağlı il dışı atama iptali” hakkı bulunmamaktadır.
 
Aylıksız izinde olanlar; yurt dışında görevlendirilenler ile aylıksız izinli olan öğretmenlerden yer değişikliği  gerçekleştirilen öğretmenlerden en geç 01 Ekim 2018 tarihi itibarıyla görevine başlamayanların atamaları iptal edilecektir.

Geçici görevlendirilenler; Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici olarak görevli olup il dışı atama isteyen ve ataması çıkan öğretmenlerden en geç 01 Ekim 2018 tarihi itibarıyla atandıkları eğitim kurumunda göreve başlamayanların atamaları iptal edilecektir.

Karı koca öğretmenler; Yer değiştirme sonucu farklı illere atanan öğretmen eşlerden birisi görev yerinden ayrılmadan atamasını iptal ettirebilecek.

Gerçeğe aykırı beyan; Elektronik Başvuru Formu dışında bir belgeyle veya posta yoluyla yapılan başvurular; gerekli şartları taşımayan başvurular; gerçeğe aykırı bilgi ve belgeyle ya da istenilen bilgileri uygun biçimde işaretlemeden yapılan başvurular ile Elektronik Başvuru Formu imzalanmadan ve onaylanmadan yapılan başvurular geçersiz sayılacak; geçersiz başvurulara dayalı olarak yapılan yer değiştirmeler iptal edilecektir.

Başvuru sırasında iptal hakkı; İl dışı atama başvuruları sırasında başvurusunu yapan öğretmen başvurular bitmeden başvurusundan vazgeçerek başvurusunu iptal ettirebilecek.
 
MEB, il dışı atama kılavuzunda görev yeri değiştirilen öğretmenlerin yer değiştirme işlemlerinin iptal edilmeyeceğini belirtirken il dışı yer değiştirme sonrası mazereti oluşanların il dışı tayinlerinin iptal edilebileceğini, bunun içinde bu öğretmenlerin görev yerinden ayrılmaması gerektiğini belirtmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı il dışı atama kılavuzunda mazereti olmadan isteğe bağlı il dışı tayin iptali işlemi yapılmadığını belirtmiş olmasına rağmen önceki yıllarda Bakanlık öğretmenlere il dışı atama iptal hakkı vermiştir.
 
MEB 2017 yılında il dışı atama iptali için hak tanınmıştı.