Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Semih Aktekin, Öğretmen Strateji Belgesi´nde de yer alan ve Bakan Yılmaz´ın düzenlediği basın toplantısında açıkladığı öğretmen performans sistemine ilişkin bilgi verdi. Bakanlık bünyesinde bir milyona yakın öğretmen bulunduğunu ve yeni öğretmen ihtiyacının gittikçe azaldığını ifade eden Aktekin, "Sistem içerisindeki mevcut bir milyon öğretmenin niteliğini arttırmak bakanlığımızın öncelikli hedefidir. Fakat bu kaliteyi attırmak için somut, ölçülebilir, gözlenebilir evrensel ölçütler gerekiyor." diye konuştu.

MEB Strateji Geliştirme Başkanlığının hazırladığı performans yönetim sisteminin pilot çalışmalarının yapıldığını, ölçülmesi ve gözlenmesi zor olan maddelerin ayıklanarak belirlenen kriterlerin geçerlilik ve güvenilirlik analizlerinin yapıldığını belirten Aktekin, "Evrensel ölçütlerde performansı ortaya koyacak bir ölçek hazırlandı. Bu ölçeğin son değerlendirmeleri sahada tamamlandıktan sonra öğretmenlerimize bu sistemi uygulamayı planlıyoruz." dedi.

Performans değerlendirmesinin amacının öğretmene puan vermek değil, gelişimini sağlamak olduğunun altını çizen Aktekin, "Performans değerlendirme süreci bir cezalandırma aracı olarak değil, ödüllendirme ve teşvik mekanizması olarak işleyecek." dedi.
 
Performans değerlendirmesi sonucunda elde edilen puanların, öğretmenlerin ilgili terfi, kariyer gelişimi ve kariyer planlaması ile hizmet puanı hesaplanmasında da kullanılacağının altını çizen Aktekin, bu sayede ödüllendirme konularına ilişkin karar süreçlerine de nesnel bir boyut kazandırılacağını söyledi. Aktekin, "Performans değerlendirme sonuçları, öğretmenlere baş öğretmenlik ve uzman öğretmenlik gibi unvanların verilmesinde de bir kriter olarak değerlendirilebilecek. Bir öğretmenimiz başöğretmen veya uzman öğretmen unvanı alsa bile süreç içerisinde her yıl bu performans puanları yenilenecek. Gelişim çizgisi doğrultusunda bu unvanlar belirli bir süreliğine verilecek." diye konuştu. Millî Eğitim Bakanlığınca, bütün öğretmenler için evrensel ölçütlere göre yeni bir performans değerlendirme sistemi geliştiriliyor. 
 
Öğretmenlere, 8 kaynak tarafından yapılacak değerlendirmelerin sonucunda “performans karnesi“ verilecek. 
 
İşte  O 8 kaynak:  
 
1) Okul müdürü
2) Müdür yardımcısı
3) Müfettiş
4) Okuldaki diğer çalışanlar
5) Zümre öğretmenleri
6) Öz değerlendirme
7) Öğrenci
8) Veli