Norm kadro fazlası olarak atananlar hizmet puanına bakılmadan norm kadro fazlası işlemine tabi tutulacaklardır

Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzlarının “2. Genel Hükümler” bölümü, “2.1. iller Arası Yer Değiştirmek İsteyenler;” kısmı, “2.1.2. Yayımlanan kontenjan listesinde, özrünün bulunduğu ilçede; -Bu kapsamlar dışında ise, özrün bulunduğu ilçe millî eğitim müdürlüğü,

Emrine, hizmet puanı üstünlüğü esas alınarak görev yerleri valiliklerce belirlenmek üzere atanırlar.” hükümlerine istinaden il dışından özür durumu nedeniyle ve buna benzer nedenlerle illere atanan öğretmenler yasal olmayan atama ile İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından, kılavuza aykırı olarak il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinden bu öğretmenlere ihtiyaç olmadığı halde istedikleri okullara kararnamelerinde ihtiyaç fazlası/norm kadro fazlası öğretmen notu düşülerek atanmışlar.

MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü 27.11.2012 tarih ve 186265 sayılı yazıları ile Norm kadro fazlası olarak atananlar hizmet puanına bakılmadan norm kadro fazlası işlemine tabi tutulacaklarını açıklamıştır.

Bu yazıda; “Özür durumuna bağlı olarak iliniz emrine atanan sınıf öğretmenlerinden görev yerinin belirlenmesi amacıyla norm fazlası olarak ilköğretim okullarına atanan öğretmenlerin 6287 sayılı kanun hükmü çerçevesinde ilkokula dönüştürülmesi nedeniyle bu eğitim kurumlarındaki norm fazlası sınıf öğretmenlerinin norm kadrolarla ilişkilendirilirken değerlendirmeye alınıp alınmayacağı hususunda tereddüte düşüldüğü ilişkin ilgi (a) yazı incelenmiştir.

Bilindiği gibi ilgi (b) (meb öğretmenlerin atama ve yer değiştirme yönetmeliği) yönetmeliğin 41. maddesinin 3 üncü fıkrasında; "..................." hükmüne yer verilmiştir. Buna göre, 6287 sayılı kanun hükmü çerçevesinde, ilkokula dönüştürülen eğitim kurumlarındaki sınıf öğretmenlerinin norm kadrolarının ilişkilendirilmelerinde, daha önce norm kadrolarla ilişkilendirilmiş sınıf öğretmenleri arasında hizmet puanı üstünlüğü dikkate alınarak norm fazlası öğretmenlerin belirlenmesi gerekmektedir.” açıklamasında bulunulmuştur.

Yukarıdaki yazıda açıkça ”ilkokula dönüştürülen eğitim kurumlarındaki sınıf öğretmenlerinin norm kadrolarının ilişkilendirilmelerinde, daha önce norm kadrolarla ilişkilendirilmiş sınıf öğretmenleri arasında hizmet puanı üstünlüğü dikkate alınarak norm fazlası öğretmenlerin belirlenmesi” emri verilmektedir.

Bu durumda il dışından özür durumu nedeniyle ve buna benzer nedenlerle il/ilçe emrine atanan öğretmenler İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından kılavuza aykırı olarak il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinden bu öğretmenlere ihtiyaç olmadığı halde istedikleri okullara kararnamelerinde ihtiyaç fazlası/norm kadro fazlası öğretmen notu düşülerek atadıklarından norm kadro ile ilişkilendirilmemişlerdir.

Dolayısıyla bakanlığın yazısında da belirtildiği üzere norm kadro ile ilişkilendirilenler arasında hizmet puanı düşük olanlar var ise o öğretmenler norm kadro fazlası olarak belirleneceklerdir.

Daha önce oraya ihtiyaç fazlası/norm kadro fazlası öğretmen notu düşülerek atanalar zaten norm kadro fazlasıdırlar. memurlar.net