Milli Eğitim Bakanlığı, 2013 yılında aldığı bir karar gereği lise türlerini azaltmak, mesleki eğitime giden öğrencilerin sayısını artırmak için düz liseleri anadolu liselerine dönüştürme kararı almıştı. Buna göre liseler anadolu, meslek, fen ve sosyal bilimler liseleri olarak sınıflandırılmıştı. Bu kararla Türk eğitim sisteminin önemli ayaklarından biri olan düz liseler kapatıldı.

'DÜZ LİSE' FORMÜLÜ
Yeni düzenlemeyle birlikte, Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonucunda anadolu liselerini kazanamayan öğrenciler meslek veya imam-hatip liselerine yönlendirilmeye başladı. Ancak birçok veli, çocuklarını meslek lisesine göndermek istemediğini Milli Eğitim Bakanlığı'na bildirdi. Velilerin isteğini yerinde bulan bakanlık, yeni bir düzenleme yapma kararı aldı. Yapılan çalışmada talebi karşılamak amacıyla 'düz lise sınıfı' formülü ortaya çıktı. Buna göre meslek liseleri içinde düz lise sınıfları açılacak. Meslek lisesi ve imam- hatip liselerine gitmek istemeyen öğrenciler, bu sınıflarda düz lise programıyla eğitimlerini sürdürecek.

YILDIZ: "YERİNDE BİR FORMÜL"
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, meslek liselerine giden öğrencilerin oranını artırmak için İstanbul'da yoğun bir çaba içerisinde olduklarını belirterek, "Gelişmiş ülkelerde meslek liselerinin oranı yüzde 70, biz de ise yüzde 30 oranında. Binlerce işadamı kalifiye elaman bulmakta zorluk çekiyor. Bu oranı tersine çevirmek gerekir. İşsizliği ortadan kaldırmak, kalifiye elaman sayısını artırmak, ajanskamu kısa yoldan insanların iş sahibi olması için bu şart. Düz liselere devam etmek isteyen öğrenciler için bakanlığın geliştirdiği formül yerinde. İstanbul'da meslek liselerine oranını yüzde 54'e çıkardık. Bu büyük bir başarı. Anadolu'da da bu başarılırsa sorun ortadan kalkar. İstanbul'da 5 bin yeni dersliği bu yıl hizmete sokuyoruz. Amaç daha kaliteli bir eğitim yaratmak" dedi. 

Yaşar ÖZAY / SABAH