MEB’de yaşanan sorun ve aksamaların nedeni, liyakat esasına göre değil de mensubiyetler üzerinden yönetici ataması yapılmasıdır. Özellikle mülakatlar marifetiyle göreve getirilen yöneticilerin önemli bir çoğunluğunun, birçok durumda devlete sadakat göstermek yerine, “varlıklarını borçlu oldukları” ve kurumu tahakküm altına almış olan yapılara biat ettiklerini sıklıkla gördük.

Bunların, en temel faaliyetler de dahi paralel yapıların talimatlarıyla “iş” gördüklerine, tasarruflarıyla çoğu zaman eğitim çalışanlarını ayrıştırdıklarına ve dolayısıyla eğitim çalışanlarının motivasyonunu katlederek aslında eğitimde başarısızlığa neden olacak süreçlerin mimarı olduklarına çok defa şahit olduk.

İşte Tebliğler Dergisi’nin 2754 sayılı Temmuz-2020 sayısında yayınlanan ödül listesi de bu tespitlerimize somut bir diğer örnektir.

Başarısı ve fark yaratan gayretleriyle öne çıkan eğitim çalışanları, hem takdir etmek hem de teşvik etmek amacıyla “ödüllendirilir.”

Doğrusu da budur.

Ancak bu konuda bile ayrımcılık yapan, keser misali hep kendine yontan, kurumun rutin faaliyetlerini dahi mensubiyetler üzerinden yürüten böylesi bir “kadro” ile Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın özlediği ve ülkemizin hak ettiği eğitimde başarıyı nasıl yakalayacağız?

Söz konusu listeyi incelediğimizde 2019 yılında ödüle layık görülen 7.576 MEB personelinin 5.169’unun yani % 68,2’sinin “BİR” sendika üyesi olduğunu görüyoruz. Bu oran bazı illerde “Yuh artık, bu kadar da olmaz!” dedirtecek düzeylere ulaşıyor.

Yıllardır söylediğimiz, işaret ettiğimiz, müdahale edilmesi için çağrıda bulunduğumuz paralel yönetim yapılanmasının, kurumlarımızı ve çalışma hayatını nerelere getirdiğinin somut bir örneğini daha yaşıyoruz.

Çalışanların ödüllendirilmesi gibi standart bir süreci dahi sendikal bağnazlıkla tahakküm altına alan bu paralel yönetimin MEB teşkilatlarına ve eğitime verdiği zararı görmek için daha ne olması gerekiyor?

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’a sesleniyoruz: MEB kurumlarını esaret altına almış bu paralel yapılanmaya dur demek için daha neyi bekliyorsunuz? Kendini kamu işvereninin yerine konumlandıran, kamu yönetiminin yetkilerini kullanma cüretini ve hatta kurumlarımızı ve kurum yöneticilerini yönetme hadsizliğini sergileyen bu paralel yapıların “Kamusal terörüne” ne zamana kadar tahammül edeceksiniz?

Ödül dağıtımı gibi sıradan bir süreci dahi istismar edecek kadar bayağılaşan bu yapıların eğitim yönetimine sirayeti sonlandırılmadan, Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın samimiyetle dile getirdiği ve yakındığı eğitimde arzulanan başarıyı yakalayamamış olma durumu kaçınılmaz olmaya devam edecektir.

 

ÖDÜL VERİLENLERİN YÜZDE 36,7’Sİ ÖĞRETMEN, YÜZDE 56,2’Sİ YÖNETİCİ, YÜZDE 7,1’İ DE DİĞER PERSONELDİR.

Ödül alan 7 bin 576 MEB personelinin unvanlarını da tespit ettik. Buna göre; 2 bin 782’si öğretmen, 2 bin 246’sı müdür, müdür vekili ve müdür yetkili öğretmen, bin 436’sı müdür yardımcısı, müdür yardımcısı vekili, 352’si şube müdür ve müdür vekili, 136’sı  ilçe milli eğitim müdürü ve müdür vekili, 40’ı müdür başyardımcısı, 22’si il milli eğitim müdür yardımcısı, 12’si il milli eğitim müdürü, 11’i maarif müfettişi başkanı ve maarif müfettişi, 539’u ise diğer personellerdir.

Buna göre ödül verilenlerin yüzde 36,7’si öğretmen, yüzde 56,2’si yönetici (yüzde 29,6’sı müdür, müdür vekili ve müdür yetkili öğretmen yüzde 19’u müdür yardımcısı, yüzde 4,7’si şube müdürü, yüzde 1,8’i ilçe milli eğitim müdürü, yüzde 0,5’i müdür baş yardımcısı, yüzde 0,3’ü il milli eğitim müdür yardımcısı, yüzde 0,2’si il milli eğitim müdürü, yüzde 0,1’i maarif müfettişi) yönetici, yüzde 7,1’i de diğer personellerdir.

Öte yandan tüm öğretmenler ve tüm yöneticiler içinde ödül alan öğretmen ve yönetici oranını da hesapladık. Buna göre; toplam öğretmen sayısına oranla ödül alan öğretmenlerin oranı yüzde 0,3 iken, toplam yönetici sayısına oranla ödül alan yönetici oranı yüzde 4,3’tür. Bu rakamlar bir gerçeği daha ortaya koymuştur ki; ödüllerin dağıtımında sendikal bağnazlığın yanı sıra, “kendim çalar kendim oynarım” misali yöneticilerimizin kendilerini önceleyen başka marifetleri de söz konusu olmuştur.

 

https://turkegitimsen.org.tr/lib_icerik_resim/11463.jpg

https://turkegitimsen.org.tr/lib_icerik_resim/11464.jpg

https://turkegitimsen.org.tr/lib_icerik_resim/11465.jpg

https://turkegitimsen.org.tr/lib_icerik_resim/11466.jpg

https://turkegitimsen.org.tr/lib_icerik_resim/11469.jpg

Talip Geylan