4+4+4 eğitim reformuyla, ilkokula başlama yaşının 72 aydan, 60-66 aya çekilmesinin gündeme gelmesinden itibaren, konuyu bütün boyutlarıyla değerlendirmiş, bu uygulamanın ne kadar yanlış ve yersiz olduğuyla ilgili görüşlerimizi, çeşitli yazılarla gündeme getirmiştik.

Bu yazılarımızın başlıklarını, konuya verdiğimiz önemin hatırlanması anlamında aşağıya alıyoruz;
- 66-72 Aylık Çocuklar ve İlköğretimde Okula Devam-Devamsızlık
- Çocuğum Okula Hazır mı?
- Zorunlu Eğitim Yaşı ve Demiryol Vergisi
- Eğitimde Kaybedilen Kuşak 2007’liler
- 2007’liler Hakkında MEB Görüşü
- 66-72 Aylık Çocuklarla İlgili Mevzuat Boşluğu
- 2007’lilerle İlgili Tedbir Alındı mı?

MEB, bu değişikliği,  İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 15. maddesinin 2.fıkrasını şu şekilde değiştirerek yaptı;
(2) “Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 66, 67 ve 68 aylık olanları, velisinin vereceği dilekçe ile; 69, 70 ve 71 aylık olanları ise, ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu ile okul öncesi eğitime yönlendirebilir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir.”
 
Yönetmeliğin eski halinde, 15.madde şu şekildeydi;
“ (1) İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 66 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Gelişim yönünden ilkokula hazır olduğu anlaşılan 60-66 ay arası çocuklardan, velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.
 (2) Yaşça kayıt hakkını elde eden, ancak bedenen veya zihnen yeterince gelişmemiş olup okula uyum sağlayamayan 66 ay ve üzeri çocuklar da kasım ayı sonuna kadar sağlık kurumlarından verilen bedenen veya zihnen gelişmemiş tıbbi tanılı rapor üzerine okul öncesi eğitime yönlendirilebilir veya kayıtları bir yıl ertelenebilir.”

 
Bu değişikliğin anlamı şudur; 2012-2013 öğretim yılında, 60-66 aylık ve 66-72 aylık çocukların kayıtları e-okul sistemi üzerinden otomatik olarak yapılır; 60-66 aylık çocuklardan, okula devam etmek istemeyenlerin velileri bir dilekçe ile okul müdürlüğüne başvurarak, çocuklarının kayıtlarını 1 yıl erteleyebiliyordu. 66-72 aylık çocukların velileri ise çocuklarıyla ilgili sağlık kurumlarından verilen bedenen veya zihnen gelişmemiş tıbbi tanılı rapor üzerine, kayıt erteleme işlemini yapıyordu. Yapılan değişiklik ile 66, 67 ve 68 aylık çocuklar, velisinin vereceği dilekçe ile; 69, 70 ve 71 aylık çocuklar ise, ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu ile okul öncesi eğitime yönlendirebilir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilirler.

Yapılan değişikliğin önemli bir yönü de, eski yönetmelikte istenen “bedenen veya zihnen gelişmemiş tıbbi tanılı rapor” ifadesi kaldırılarak yerine sadece, “ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu” ifadesi getirilmiştir. Bu çok önemli bir değişikliktir. Geçen öğretim yılında birçok veli, çocuklarının eğitime başlarken böyle bir rapor almasını hazmedemeyerek, istemeseler de okula kayıt yaptırmıştı.

Konuyu biraz daha derinliğine incelediğimizde; ilkokula başlama yaşının, 4+4+4 eğitim reformu öncesindeki 72 aya çıkarıldığını görürüz. Şöyle ki; eski yönetmelikte 72 ay hesabı yapılırken, okula başlanacak yılın aralık ayına göre hesap yapılırdı. Yani 31 Aralık itibarıyla 72 ayını dolduran öğrenciler, ilkokula kayıt edilirdi. Yeni yönetmelikte, 30 Eylül tarihi itibarıyla 66 ayını dolduran çocuklar kayıt edilir denilerek, 66-71 aylık çocuklara da veli izni ve rapor istisnası getirerek, aynı şey, bir başka şekilde ifade edilmiştir.

MEB, eğitimcilerden ve üniversitelerden gelen tepkileri dikkate alarak yaptığı bu değişiklikle, büyük bir yanlıştan dönmüş, geçen yıl 60-66 aylık olup okula başlayan çocukların yaşadıkları sıkıntıları en azından bu yıl tekrarlanmayacağının, altyapısını oluşturmuştur.

Bu olumlu değişiklikten ötürü Sayın Bakan Nabi Avcı’yı kutlarken; geçen yıl onca eleştiriye ve tepkiye kulak tıkayarak, 500 bine yakın öğrencinin geleceğiyle oynayan eski Bakan Ömer Dinçer’in, bu vebalden nasıl kurtulacağını da doğrusu merak ediyoruz.

Abdullah DAMAR