Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından imzalanan 27 Eylül 2023 tarihli 24 Kasım Öğretmenler Günü Genelgesi, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün kutlama etkinliklerini açıkladı. Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız bu dönemde, Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenler arasındaki mesleki dayanışmayı güçlendirmeyi, öğretmenlik mesleğinin toplumdaki değerini artırmayı ve öğretmenlere hak ettikleri saygıyı sunmayı hedefliyor.

İşte genelge kapsamındaki önemli noktalar:

1. Kutlama Kurulları Oluşturulacak

İl ve ilçe millî eğitim müdürlükleri, okul ve kurum müdürlükleri ve dış temsilciliklerde öğretmenlerin katılımıyla kutlama komiteleri kurulacak. Bu komiteler, Öğretmenler Günü kutlama ve etkinliklerini düzenleme sorumluluğunu üstlenecek.

2. Geniş Katılım Sağlanacak

Öğretmenlerin yanı sıra öğrenciler, okul ve kurum yöneticileri, veliler, toplumun diğer kesimleri, kamu ve özel kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve basın-yayın kuruluşları da etkinliklere katkıda bulunacak.

3. Eğitici ve Bilgilendirici Etkinlikler

Etkinliklerde, öğrencilere, velilere ve öğretmenlere yönelik eğitici ve bilgilendirici programlar düzenlenecek. Mülki idare erkânı, şehit öğretmen yakınları, emekli öğretmenler ve mezun öğrenciler de etkinliklere davet edilecek.

4. Şehit Öğretmenler ve Emekli Öğretmenler Unutulmayacak

Şehit öğretmenlerin mezarları başında anılacak, huzurevlerinde kalan emekli öğretmenler ziyaret edilecek ve emekli öğretmenler, emekli oldukları okul ve kurumlardaki programlara davet edilecek.

5. Öğretmenlerin Mesleki Yükseltilmesi

24 Kasım tarihi itibarıyla adaylık sürecini tamamlayan öğretmenler "yemin" edecek ve Bakanlık kadrolarından yıl içinde emekli olan öğretmenlere Hizmet Şeref Belgeleri verilecek.

6. İş Birliği ile Kutlamalar

Birleştirilmiş sınıflı okullar, benzer okullar ve öğrenci/öğretmen sayısı az olan okullar, yakınlarındaki okullarla iş birliği yaparak 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü birlikte hazırlayacakları programlarla kutlayabilecekler.

7. Dijital Ortamda Destek

İl ve ilçe millî eğitim müdürlükleri, dijital ortamlarda öğretmenlerin mesleki dayanışmalarını güçlendirecek bilgi paylaşımlarına ve öğretmenlerin bilimsel, kültürel ve sanatsal faaliyetlerine yer verecek. Ayrıca öğretmenler, öğrenciler ve veliler arasında öğretmenlik mesleği ile ilgili konularda anı, resim, şiir, kompozisyon, kısa film ve benzeri yarışmalar düzenlenecek.

8. Spor Müsabakaları ve Başarı Hikayeleri

Kutlama komiteleri, gençlik ve spor il müdürlükleri, belediye başkanlıkları ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak öğretmenlerden oluşan takımlarla spor müsabakaları düzenleyecek. Ayrıca öne çıkan öğretmenlerin başarı öykülerini paylaşabilecekleri etkinlikler düzenleyecekler.

9. Eğitim ve Bilim Panel ve Konferansları

Üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapılarak öğretmenlik mesleğinin misyonu, saygınlığı, rehberliği, adanmışlığı ve Türkiye Yüzyılı inşasındaki rolü gibi konuları ele alan panel, sempozyum, açık oturum, konferans ve benzeri etkinlikler düzenlenecek.

10. İndirim Kampanyaları

Öğretmenler Günü'nü kapsayan hafta ve yıl içinde kamu ve özel kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak öğretmen ve öğrencilere yönelik indirim kampanyaları düzenlenecek.

11. Eğitim Ormanları

İl ve ilçelerde kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği yapılarak Öğretmenler Günü'nü kapsayan haftada "100. Yıl Eğitim Ormanı" oluşturulacak.

12. Ankara'da Düzenlenecek Kutlama Etkinlikleri

Bakanlık koordinasyonunda Ankara'da düzenlenecek "Öğretmenler Günü" kutlama ve etkinliklerine illerini temsilen katılacak öğretmenler seçilecek.

13. Hediye Etiketi

Öğrenci, veli ve okul-aile birlikleri tarafından öğretmenlere verilecek hediyelerde "Eğitim-Öğretim Hizmeti Verenler İçin Mesleki Etik İlkeler" göz önünde bulundurulacak.

14. Tasarruf Tedbirleri

Tasarruf tedbirlerine uygun olarak kutlama etkinlikleri düzenlenecek.

15. Eski Genelge Yürürlükten Kaldırıldı

İlgili eski genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün, Cumhuriyet'in 100. yılı olması nedeniyle öğretmenler arasındaki dayanışmayı güçlendirmeyi ve öğretmenlik mesleğini daha geniş bir kitleye tanıtmayı amaçladığını belirtti.

Kaynak: ogretmenlericin