Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim politikalarının kanıt temelli olarak geliştirilmesini desteklemek üzere, ortaöğretimin son 10 yılının değerlendirildiği bir rapor yayınladı.
2003-2013 arasında ortaöğretimdeki verilerin mercek altına alındığı raporda, ortaöğretim öğrencilerinin devamsızlıklarından, okul terk oranları, derslik sayısı ve öğretmen ihtiyacına kadar pek çok araştırmaya yer verildi.
Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı Or­ta­öğ­re­tim Ge­nel Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan Or­ta­öğ­re­tim İz­le­me ve De­ğer­len­dir­me Ra­po­ru­’n­da Tür­ki­ye ge­ne­lin­de li­se öğ­ren­ci­le­ri­nin de­vam­sız­lık oran­la­rı or­ta­ya çık­tı.
Rapora göre Türkiye genelinde tüm liselerde devamsızlık oranı yüzde 32, yani öğrencilerin üçte biri devamsızlık yapıyor. En az devamsızlık yapılan bölge İstanbul iken en fazla devamsızlık yapılan bölge Ege olarak belirlendi. Araştırmaya göre okula gitmeyenler çoğunlukla erkek öğrenciler. Okul terkinde de erkek öğrenciler kızlardan fazla.
Araştırmada sınıf tekrarı ile ilgili raporlar da yeraldı. 2011-2012 eğitim öğretim yılında sınıf tekrar oranı tüm ortaöğretimlerde yüzde 8. Öğrenciler en çok 9. sınıfta sınıf tekrarı yapıyor. Ama, rapora göre en çok sınıf tekrarı imam hatip liselerinde görüldü.  Sınıf tekrarının en fazla görüldüğü yer yüzde 14,5 ile Van oldu. Bu ili yüzde 12 ile Şanlıurfa, yüzde 11,3’le Gaziantep takip etti. Sınıfta kalma oranın en düşük olduğu il ise yüzde 4,9 ile Amasya, yüzde 4,8 ile Sinop ve yüzde 5 ile Edirne oldu.
Rapora göre, Türkiye’de ortaöğretim kademesindeki toplam özel okul sayısı bin 33. Özel okullara devam eden öğrenci sayısı ise 156 bin. Özel okul oranının en yüksek olduğu iller, İstanbul, Ankara ve Tunceli olarak belirlendi. Ayrıca Türkiye’de mevcut durumda, 23 ilde özel okul bulunmuyor.