Pazarlama ve perakende, büro yönetimi, muhasebe ve finansman ile bilişim teknolojileri alanlarında, bu yıldan itibaren piyasanın talep ettiği yabancı dil eğitimi verilecek

Türkiye'ye meslek liselerinde okuyan 1 milyon 800 bin öğrenciye Meslek Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) iş bulmalarını kolaylaştıracak müjde gibi bir haber geldi. MEB bunu 2015-2019 Stratejik Planı çerçevesinde yapacak. Liselerde 9. sınıfta 6 saat, 10, 11 ve 12. sınıflarda 4 saat yabancı dil dersi verildiğine dikkat çekilen planda, Türkiye'deki liselerin yabancı dil puan ortalamasına ilişkin de bir çalışma yer aldı. Buna göre Türkiye'de liselilerin yabancı dil dersi yıl sonu puan ortalaması 2012'de 63, 2013'te 62 ve 2014'te 67. 2019 yılı için öğrencilerin yabancı dil yıl sonu başarı hedefi 80 olarak belirlendi.

4 ALANDA KİTAP HAZIRLANDI

MEB, meslek liselerinde uygulanacak yeni eğitim modeliyle ilgili ilk adımı attı. Pazarlama ve perakende, büro yönetimi, muhasebe ve finansman ile bilişim teknolojileri alanlarında ders materyali hazırlandı. Söz konusu bölümlerde okuyan öğrencilere, bu yıldan itibaren piyasanın ihtiyaç duyduğu yabancı dil eğitimi verilecek. İzleyen yıllarda da meslek liselerinin diğer bölümlerinde okuyan öğrencilere, benzer şekilde dil eğitimi verilecek.

MEZUNLARA EN AZ BİR YABANCI DİL

Liselerde yabancı dil düzeyini yükseltmek için belirlenen 10 maddelik strateji şöyle:

  • Öğrencilerin yabancı dil yeterlilikleri ölçülecek.
  • Yabancı dil eğitimine erken yaşlarda başlanacak.
  • Öğrencilerin mezun olduğunda en az bir yabancı dil bilmesi için çalışmalar yapılacak.
  • Yabancı dil eğitimi alan öğrencilerin teorik bilgilerini uygulamada kullanmaları için sektör ve kurumlarla işbirliği yapılacak.
  • Öğrenci hareketliliğini destekleyen ulusal ve uluslararası geçerliliğe sahip diploma ve sertifikasyon sistemi geliştirilecek.
  • Bireysel ve kurumsal hibe programları uygulanacak. Öğrencilerin programa katılımları sağlanacak.
  • Bilgi birikimini artırmak ve tecrübe paylaşımını sağlamak amacıyla insan kaynaklarının geliştirilmesinde ortak faaliyetler artırılacak.
  • Yurtdışına gönderilecek öğrenci kontenjanları artırılacak.
  • Öğrencilere verilen burs miktarı artırılacak.
  • Burslara geniş katılım sağlanması için tanıtım faaliyetleri düzenlenecek.

238 BİN ÖĞRENCİ OKUL DEĞİŞTİRDİ

MEB, 8. sınıf öğrencilerinin girdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEO G) sınavları sonrasında nakil yaparak okul değiştiren öğrenci sayısını açıkladı. 3 ayrı dönemde 238 bin 882 öğrenci okulunu değiştirdi. TEO G'da, tercihte bulunan 1 milyon 108 bin 182 öğrenciden, 1 milyon 36 bin 809'u tercihlerinden birine yerleşti. Tercih yaptıkları halde yerleşemeyen 71 bin 373 öğrenci açık liseye sistem tarafından yönlendirildi. Bu yerleştirme işleminden sonra liselerde 248 bin 908 boş kontenjan oluştu. 3 dönem halinde yapılan nakillerde toplamda 238 bin 882 öğrenci okul değiştirdi.