Jeneratör Yakıt Türleri Nelerdir?

Çeşitli kaynaklar tarafından üretilebilen mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek günlük kullanıma uygun hale getiren makinelere jeneratör denir. Çeşitli durumlardaki farklı ihtiyaçlara göre; yedek, alternatif veya ana enerji kaynağı olarak jeneratörler kullanılabilir.

Jeneratörler kullanılacakları alanların ihtiyaçları doğrultusunda sabit, mobil veya portatif olarak üretilebilir. Farklı enerji kapasitelerine sahip bu jeneratör türleri fosil ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak elektrik enerjisi üretebilir. Yaygın olarak benzin, motorin ve doğalgaz kullanarak enerji üreten jeneratörler olduğu gibi; propan gaz veya hidrojen gibi diğer fosil yakıtları veya güneş, rüzgar, biyo-dizel veya biyo-gaz gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan jeneratörler de bulunur.

Jeneratör Yakıt Türleri

Buhar motoru, yanmalı motor veya akarsu türbinleri jeneratörler için mekanik enerji üretebilir ve elektrik enerjisi üretiminde kullanılabilirler. Çoğu durumda yedek veya alternatif enerji kaynağı olarak kullanılan jeneratörler günlük yaşantıda karşılaşılabilen şebeke bağlantısı kesintilerinde genellikle geçici olarak elektrik ihtiyacını karşılamak adına tercih edilir. Jeneratörlerin özel durumlarda enerji ihtiyacını karşılaması; özellikle ısınma, iletişim ve aydınlatma gibi alanlarda çözüm olmalarını sağlar.

Sürekli ve kolayca ulaşılabilen yakıtlarla çalışan motorları kullanarak elektrik üreten jeneratörleri tercih etmek, ihtiyaç anında yakıtla alakalı sorun yaşanma riskini en aza düşürür. En çok kullanılan jeneratör türlerinden olan benzinli ve dizel motorları kullanan jeneratörler, fosil yakıt kullanıyor olsalar da oldukça verimlidirler ve yakıt kaynaklarına ulaşım oldukça kolaydır.

Yenilenebilir ve fosil yakıtları ihtiyaca göre kullanabilen hibrit jeneratörler, özellikle şebeke erişimi bulunmayan noktalarda güneş veya rüzgar gibi kaynakları kullanarak elektrik üretebilir, enerji ihtiyacının artması veya kaynağa erişimin kesilmesi gibi durumlarda benzin veya motorin gibi yakıtlara geçerek elektrik üretmeye devam edebilirler.

Arken Mobil Solar Jeneratör

Arken Mobil Solar Jeneratör; şebeke erişiminin bulunmadığı veya yüksek maliyetli olduğu konumlarda veya açık hava etkinlikleri gibi coğrafi engellerin bulunabileceği ortamlarda elektrik enerjisi ihtiyacını güneş, rüzgar, dizel motor ve aküden üretebilir. Arken Mobil Solar Jeneratör portatiftir ve zorlu doğa koşullarında bile koruyucu kabini sayesinde kullanılabilir.