Milli Eğitim Bakanlığının 2017 verilerine göre en çok devamsızlık yapan okullar belli oldu. En çok devamsızlık yapan okullar meslek ve imam hatip liselerinden çıkıyor. Uzmanlara göre bu durum tek açıklaması öğrencilerin istemedikleri okullara gitmesi. 
 
MEB 2017 Yılı İdare Faaliyet Raporu'na göre, 20 gün ve üzeri devamsız öğrenci oranı genel ortaöğretimde yüzde 29.95, Anadolu imam hatip liselerinde yüzde 30.96, mesleki ve teknik liselerinde ise yüzde 39.81 gerçekleşti. Bununla birlikte, son yıllarda mesleki ve teknik ile imam hatip liselerinin sayısı artıyor. Uzmanlar, lise geçiş sınavında başarılı olamayan öğrencilerin tercih etmedikleri liseye yerleştirildiğini, bu nedenle okuldan uzaklaşma yaşandığını kaydetti.
 
Meslek ve imam hatip lisesi öncelikli okullaşma politikasından vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizen Aydoğan, şunları söyledi: “Toplumun tüm kesimleri için akademik, bilimsel eğitimi esas alan okul tercihleri birincil sıradadır. Bir ülkenin geleceğini inşa edecek olan okullaşma politikası da akademik ve bilimsel eğitim merkezli olmalı. Öğrencilerin, velilerin ve memleketin ihtiyaçlarını, taleplerini yok sayan bir eğitim sistemi ile bir gelecek inşa edilemez.”
 
Eğitimci-Yazar İlhan Sevin, meslek ve imam hatip liselerindeki devamsızlığın nedenini şöyle açıkladı: “Üst akademik başarıya sahip öğrenciler, puan avantajı ile hedefledikleri ve arzuladıkları okullara yerleşebiliyorlar. Böyle olunca da öğrenciler okullarına severek devam ediyorlar. Diğer taraftan liseye geçiş sınavında başarılı olamayan öğrenciler var ki, bu öğrenciler, puanlarına göre çoğu zaman istemedikleri okullara gitmek zorunda kalıyorlar. Bu okullar da Meslek Liseleri ve İmam Hatip Liseleri başta olmak üzere tabela Anadolu liseleri. Böyle olunca da bu gruptaki öğrencilerin büyük bir kısmının okula devam konusunda ki motivasyonları düşük oluyor.”