Öğretmenlerin iller arası, il içi ve özür grubu yer değiştirmelerine ek hizmet puanı sebebiyle gölge düştü.

Yapılan yönetmelik değişikliğine göre öğretmenlere ek hizmet puanı eklenmiş, ekleme yapılan hizmet puanına göre 2020 yılı öğretmenlerin il içi ve illerarası isteğe bağlı tayinleri ve yine 2020 yılı yaz dönemi öğretmenlerin özür grubu atamaları gerçekleştirilmişti. Geçtiğimiz ocak ayında da 2021 yılı ocak dönemi öğretmenlerin özür grubu tayinleri yine bu ek puanların eklenmiş hali ile yapıldı.

Danıştay 2. dairesi, Eğitim-İş'in açtığı davada yönetmeliğin aşağıdaki maddelerinde öğretmenlere ek hizmet puanı öngören maddeleri iptal etmişti.

g- 9. fıkra ile;

''-Doktora/Tezli-Tezsiz (Ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans eğitimi hariç) yüksek lisans/ ikinci bir dört yıllık yükseköğrenim
- Uluslararası/ulusal bir hakemli dergide yayımlanmış makale
-Başarı/Üstün Başarı/Ödül belgeleri
-e-Twining sertifikası
-Türk Patent ve Marka Kurumundan patent/model/tasarım tesciline''

Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 40. maddesinin ''g'' bendinin 9. fıkrasına yürütmeyi durdurma kararından sonra Milli Eğitim Bakanlığı MEBBIS'te yapılan değişiklik ve geçtiğimiz gün yayımlanan resmi yazı ile bu fıkra kapsamında ek hizmet puanı verilen öğretmenlerin ek hizmet puanlarının geri alındığını duyurmuştu.

Danıştay tarafından hukuka aykırı bulunan, yürütmesi durdurulan ve MEB tarafından da ilgili fıkra gereği ek puanları silinen öğretmenlerden bazıları 2020 yılı il içi, illerarası ve özür grubu ile 2021 yılı özür grubu tayinlerinde bu puanlar ile tayin olmuşlardı.

Dolayısıyla MEB, öğretmenlerin son 4 yer değişikliğini hukuka aykırı olan hizmet puanları ile gerçekleştirmiştir. Bu durumda, ek puanlar sebebiyle bazı öğretmenlerin tayini olumlu sonuçlanmamış, bazı öğretmenler ise tercih sırasında daha aşağıda olan okul/kurum'lara tayin olmak zorunda kalmıştır.

İptal edilen ek hizmet puanlarıyla yapılan atamalar ne olacak?

Mağdur olan öğretmenler, yapılan son 4 yer değiştirme işlemleri için bakanlıktan telafi veya tayinlerin iptal edilip tekrar yapılması konusunda yargı kararını da gözeterek bir adım beklemektedir.

Bakanlık bu konuda bir çalışma yapmazsa yapılan bahse konu tayinler için tekrar bir mahkeme süreci başlayacak, bu durum yıllarca sürecek mağduriyetler yaşatacak ve yılan hikayesine dönecektir.

Kaynak: mebpersonel.com