Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği 26.07.2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlandı. Bu yönetmelikten önce yürürlükte olan Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre ilkokullarda sınıf tekrarı yapılamazdı. Öğretmen ve idareci arkadaşlarımız internetten arattıklarında ya yürürlükten kaldırılmış olan Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ne denk geliyorlar ya da yanlış yönlendirme sonucu bilgi sahibi oluyorlar.

İLKOKULDA SINIFTA KALMA VAR

Eski yönetmelik Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesi başlıklı 47.Madde’de geçen ifade;

c) (Değişik:RG-21/7/2012-28360) İlkokullarda öğrencilere sınıf tekrarı yaptırılmaz. Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında alınan bütün önlemlere rağmen bir üst sınıfı başarmada güçlüklerle karşılaşabilecek öğrencilerin sınıf geçmesi veya sınıf tekrarına ikinci dönemin son haftasında şube öğretmenler kurulunda karar verilir. Alınan gerekçeli karar, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ders Yılı Sonu Şube Öğretmenler Kurulu Öğrenci Kişisel Değerlendirme Tutanağı (EK-9)’a yazılarak e-okul sisteminin ilgili bölümüne işlenir. Tutanağın bir örneği ders yılı sonu şube öğretmenler kurulu karar dosyasında saklanır. Ayrıca veli de bilgilendirilir. Bu kararda, oyların eşitliği hâlinde başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

Şeklindeyken,

26.07.2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği Öğrenci başarısının değerlendirilmesi başlıklı 31.Madde’de açık ve net şekilde İlkokullarda Sınıf Tekrarı Yaptırılır denilmektedir. Ancak bir şart var, o şartta öğrencinin ilkokul süresi boyunca bir defaya mahsus sınıf tekrarı yaptırılabileceği. Yani öğrenci 1.sınıfta sınıfta bırakılmış ve 3.sınıfa gelmişse 3.sınıfta başarısızsa dahi sınıfta bırakılamaz.

Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği

Öğrenci başarısının değerlendirilmesi

MADDE 31 –

(1) İlkokullarda öğrencilere sınıf tekrarı yaptırılmaması esastır. Ancak; istenilen yeterlik düzeyine ulaşamamış ilkokul öğrencilerine, velinin yazılı talebi üzerine,ilkokul öğrenimi süresinde bir defaya mahsus olmak üzere sınıf tekrarı yaptırılabilir. Okula hiç devam etmeyen öğrenciler ve ilkokul haftalık ders çizelgesindeki tüm derslerden puanı girilmeyen öğrenciler ile bu Yönetmeliğin 27 nci maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen mazeretler dışında okula en az bir dönem devam etmeyen öğrencilere sınıf tekrarı yaptırılır.

İlgili yönetmelik hükümleri gereği öğrenci istenilen düzeye ulaşamamışsa veliden yazılı dilekçe alarak öğrenciyi sınıf tekrarına bırakabilirsiniz.

İLKOKULDA DEVAMSIZLIK

Yukarıda belirtilen hükümler gereği öğrenci en az bir dönem okula gelmemişse ya da okula öğrenci hiç gelmemişse öğrenci ilkokulda sınıf tekrarına kalır.

Görüldüğü üzere daha önceki yönetmelikte ilkokulda sınıfta kalma yokken Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği çerçevesinde ilkokulda sınıfta kalma var.

Arif Muzaffer KUL

ogretmenicin.com