Bu soru ile muhakkak karşılaşmışızdır. Öğretmen arkadaşım rahatsızlanmıştır hastaneye gidip rapor almıştır. Peki yarın okula gelecek öğrencilere ya da velilerine mesaj atıp, arayarak;

Yarın ben raporluyum, çocuklar okula gelmesinler’ diyebilir mi?

Aynı soruyu sağlık raporu ile değil de mazeret izni ile de sorabiliriz. Mazeret izni alan bir öğretmen öğrencilere ya da velilere;

Ben yarın izinliyim, öğrenciler okula gelmesin’ diyebilir mi?

Öğretmenin böyle bir eylemde bulunması doğru değildir. Öğretmen raporlu, izinli olduğu günler için öğrencilerin okula gelmemesini fiile dökemez. Öğretmenler öğrencilerin okula gelmemesi adına bir yönlendirme de bulunamaz.

ÖĞRENCİNİN EĞİTİM HAKKI ENGELLENEMEZ

Öğretmen eğer veli ya da öğrenci ile iletişim kurup okula gelmemeleri konusunda yönlendirirse suç işlemiş olur. Öğrencilerin eğitim hakkını elinden almıştır.

Peki ne yapılmalı?

Öğretmen izin de alsa rapor da alsa velileri, öğrencileri arayarak böyle bir tutum içinde bulunmamalıdır. Öğrenciler okula gelirler. Okul idaresi tarafından alınan tedbirler ile gün içerisinde eğitim öğretim faaliyetlerine devam ederler. Bu öğretmenin tedbir alması gereken bir konu değil, okul idaresinin tedbir alması gereken bir konudur.

Bu içeriği okuyan arkadaşlarımdan şu soruları duyar gibiyim;

Köy okulundayım tek öğretmenim çocuklar uzaktan gelecekler bende mi söylemeyeyim?

Böyle bir duruma sahipseniz rapor ve izin aldıktan sonra bulunduğunuz yerdeki milli eğitim müdürlüğü yetkililerini bilgilendirin, durumu anlatın. Eğer sizin yerinize siz izinde/raporda olduğunuz süreçte oraya öğretmen görevlendirebilirlerse görevlendirirler. Öğretmen görevlendiremiyorlarsa gerekli tedbirleri milli eğitim yetkilileri alsınlar. İyi niyet göstergesi olarak velilere mesaj attınız, öğrenciler yarın okula gelmesin dediniz. Velinin birisi de gitti sizi şikayet etti. Öğretmen bize çocuklar okula gelmesin diye mesaj attı diyerek sizden şikayetçi oldu.

Vurgulamak istediğim nokta burası. Bu yüzden gerekli tedbirleri öğretmen değil, okul idaresi, ilgili milli eğitim müdürlüğü yetkilileri almalılar.

SORUŞTURMA GEÇİREN ÖĞRETMEN

Birkaç yıl önce bir soruşturma dosyası ile ilgili tarafıma bilgi gelmişti. İlgili soruşturma gün içerisinde aklıma geldi bu yazıyı yazayım dedim. Doğu’da bir ücra köyde anasınıfı öğretmeni akşam saatlerinde rahatsızlanıp acilleşiyor, acile gidip muayene oluyor, acil doktoru da anasınıfı öğretmenine 2 günlük istirahat raporu veriyor. Öğretmen arkadaşımız da velilere mesaj atarak şu ifadelerde bulunuyor “Ben yarın raporluyum, çocukları okula göndermeyiniz, ertesi gün okula geleceğim o zaman gönderiniz” Anasınıfı öğretmeninin bu mesajı gönderme gerekçesi tamamen iyi niyet göstergesi. Okulda başka anasınıfı öğretmeni yok, çocuklar uzaktan gelip perişan olmasınlar ben rapor sonrası çocuklarla kaybettiğimiz etkinlikleri, kazanımları telafi ederim düşüncesi ile gönderilen bir SMS. Anasınıfı öğretmeni hakkında soruşturma açıldı. Soruşturma sonucunu bilemiyorum. Bu basit ve güncel bir örnek.

Konu resmi başladı sohbet havasında sürdü. Tüm öğretmen arkadaşlarıma bir öğretmen olarak kolaylıklar dilerim.

Arif Muzaffer KUL