Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş ve Bayramiç İlçe Temsilcilik Başkanı Mehat Oğral’la birlikte Bayramiç Kaymakamı Sercan Gökdemir ile görüşerek, öğretmenlerin haksız yere açığa alındığını belirtti, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nden önce görevlerine iade edilmelerini istedi.
 
Görüşmenin ardından Çanakkale Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, Bayramiç, Ezine ve Biga İlçe Temsilciliklerimiz, eğitim işkolundaki sendikaların temsilcileri, çok sayıda öğretmen ve Bayramiç halkının katılımı ile basın açıklaması yapıldı:
 
“Bayramiç ilçemizde uzun zamandır ve hatta yıllardır ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünün bazı uygulamaları ile özellikle bu yıl 29 Ekim cumhuriyet Bayramı’nda yaşanan olumsuzluklar ile başlayıp 10 Kasım Atatürk’ü Anma Haftası programı çerçevesinde okullarda düzenlenen ‘Atatürk ve Uygarlık’ konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında okullara yazılan resmi belgede ‘Anma’ yerine ‘Bayram günü’ denilmesi tüm yurtta büyük tepkiler toplamıştır.
 
Sendikaların ve kamuoyunun tepkileri çığ gibi büyümüş hatta Milli Eğitim bakanlığına kadar şikayetler ulaşarak ilgili sorumlular hakkında derhal idari işlem yapılması talep edilmiştir. Sonunda da gerekli soruşturmanın açılması sağlanmıştır.
 
Süreci yakından izleyerek soruşturmanın nihayete erdirilmesi ve sorumluların gereken cezaları almasını elbette takip ediyoruz, edeceğiz. 
 
Tüm uyarılarımıza rağmen Bayramiç ilçemizde yaşanan olumsuzlardan ders çıkaramayan ve gerekli önlemleri alamayan ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü, uyarılarımızı dikkate almayarak ya sehven veya kendi sorumluluk dahilindeki organizasyonun teknik alışkanlıklarını başka kurumlara yükleyerek yaşanan sürecin üstünü örtüp, işleri siyasi bir çekişmeye vardırmıştır.
 
Maalesef 10 Kasım’da Büyük Önder Atatürk’ün ölümünün 81. yılında Bayramiç ilçemizdeki resmi Anma törenlerinde sirenlerin 5 dakika erken çalması ve hatalı olduğu anlaşılınca 9’u 5 geçe törenin tekrar edilmesi bardağı taşıran son damla olmuştur.
 
Bayramiç halkı, Atasına yapılan bu saygısızlığa ve organizasyon bozukluğuna tepki göstererek ilçe Milli Eğitim müdürünün görevden alınmasını talep etmişlerdir.
 
10 Kasım Anma törenlerinde yaşanan her şey Bayramiç Kaymakamının gözleri önünde cerayan etmiştir.
 
Bayramiç halkının, sendikaların ve siyasi partilerin tepkileri sonucu, Kaymakamlık yaşanan teknik olumsuzluklar nedeniyle ilgili soruşturma başlatmış, tören sonrası hemen ilçe Milli Eğitim Müdürü, sorumlu şube müdürü ile tören yöneticisi ve sunucu öğretmenler kaymakamlığa çağırılarak sorumluluğun ve aksaklıkların ilçe Milli Eğitim Müdürlüğüne ait olmadığına yönelik bir tutanak tutularak soruşturmaya eklenmiştir.
 
Tören yöneticisi Eğitim-İş üyesi Öğretmen Duygu ATABEY ile Eğitim Bir Sen üyesi sunucu öğretmen Halil AKGÜN, oluşturulmuş tören programını icra etmeye ve işlerini gerektiği gibi yapmaya çalışmış görevlendirilmiş öğretmenlerdir.
 
Herkes bilir ki resmi törenlerin organizasyon ve yürütmesinden hangi kurum sorumlu ise o kurumun müdürü veya ilgili şube müdürü sorumludur.
 
10 Kasım törenlerinde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle Bayramiç Kaymakamlığının yürüttüğü soruşturma kapsamında ne yazık ki 657 DMK’nın 137. Ve 138. Maddelerine göre soruşturmanın selameti gerekçesiyle işlerini yapmaya çalışan Duygu ATABEY ve Halil AKGÜN öğretmenleri açığa alarak, asıl sorumluları gözardı etmiştir.
 
24 Kasım Öğretmenler günü öncesi okullardan, meslektaşlarından ve öğrencilerinden uzaklaştırılan bu öğretmenlerimize yapılan büyük bir haksızlıktır.
 
Çünkü sirenleri 5 dakika erken çalan bu öğretmenler değildir.
 
Öğretmenleri açığa alarak soruşturmanın hangi selameti sağlandığı düşündürücüdür.
 
Öğretmenler soruşturma kapsamında ifadelerini vermiş, ortada karartacak bir delilde yoktur.
 
Öğretmenlerimizi görevi başında kalmasında hiçbir sakınca yokken, açığa alma işlemi uygulamak, öğretmenlik mesleğini yapmalarında da sakınca olduğu sonucu doğurur. Bu doğru değildir.
 
Tüm bu gerekçelerle birlikte değerlendirildiğinde soruşturma konusunun görevden uzaklaştırmayı gerektirecek nitelikte olmadığı, uzaklaştırma tedvirinin derhal kaldırılarak 24 Kasım Öğretmenler gününde Duygu ATABEY ile Halil AKGÜN öğretmenlerin öğrencilerine kavuşturulmasını ve görevlerine iadesini talep ediyoruz.
 
Yaşasın Sınıf Dayanışması
 
Duygu ve Halil Öğretmenler Yalnız Değildir."
 
Basın açıklamasının ardından açığa alınan Halil Akgün’ün vefat eden babasının cenaze törenine katılındı.