Kullandığınız uygulamalar, girdiğiniz siteler, indirdiğiniz programlar... Her biri sizin bilgisayarınıza ve telefonunuza virüs yüklüyor ve şifrenizi çalmaya çalışıyor olabilir. Bu neredeyse bilgisayarlar var olduğundan beri var. Fakat son dönemde büyük markalarının veri sistemlerini koruyamamasıyla (bkz. Wattpad) milyonlarca kişinin e-posta ve şifreleri satışa çıktı.

Eğer Hacklenildiğinizden Şüpheleniyorsanız Ne Yapmalısınız?

Öncelikle erken davranmak çok önemli, hemen hesapların hedef alınıp alınmadığını öğrenmelisiniz. Bunun için "Have I Been Pwned?" Google aramasını yaparak e-postanızın çalınıp çalınmadığını Dark Web'de kontrol eden sitelere erişebilirsiniz. Google'ın da bunun için kendi servisi var ve bunu hesap ayarlarınız içinde Google One taramasını güvenlik sekmesinden bularak yapabilirsiniz.

Eğer hesabınızın şifresinin sızdırıldığını fark ettiyseniz ve eğer hesabınıza kimsenin girip girmediğini kontrol etmek istiyorsanız öncelikle gelen e-postalara bakın, eğer postalarınızda "Hesabınıza giriş yapıldı" ibaresi varsa ve bu girişi siz yapmadıysanız çok hızlı bir şekilde şifrenizi öncekinden farklı bir şifre yapın. Eğer yapmayı başardıysanız 2 Adımlı Doğrulamayı açmayı ve telefon eklemeyi unutmayın. 2 Adımlı Doğrulama olmayan hesapları çalmak çantada keklik olacaktır.

Hesabıma Çoktan Girildi ve Şifrem Değiştirildi! Şimdi Ne Yapmalı?

Bu durumda daha önce aldığınız güvenlik önlemlerinin işe yarayıp yaramaması ve ne kadar geç fark ettiğiniz çok önemli. Eğer erken fark ettiyseniz ve ele geçiren kişi 2 Adımlı Doğrulamayı sizden önce aktif etmemişse hemen şifrenizi bir telefon araması veya e-posta ile geri alabilirsiniz. Tek yapmanız gereken "Şifremi Unuttum"a tıklamak. Fakat eğer 2 Adımlı Doğrulama yeni koyulmuş ise seçenekler daralıyor. Bu durumda Google Yardım servisine mesaj atmalı gerekirse aranmalı. Bütün şifremi unuttum ve hesabım ele geçirildi seçenekleri denenmeli.

Hesabımı geri aldım! Şimdi Ne Yapmalı?

Şifrenizi karmaşık bir şey koymak artık sanıldığı kadar etkili değil. Çünkü milyarlarca e-posta içinden hedef alınma ihtimaliniz çok düşük. Hedef alınmış bir kişi olarak söylüyorum ki hoş bir olay değil. Fakat kapıyı hala korsanlara karşı kapayabilirsiniz. 2 Adımlı Doğrulama, güvenilir eklentiler kullanmak, asla bilinmeyen kaynaktan uygulama veya program kurmamak ve mail şifrelerinizi diğer sitelere kaydolurken verdiğiniz şifrelerden farklı yapmak kesinlikle etkili olacaktır. Yapabilirseniz şifrenizin hangi kaynak tarafından çalındığını öğrenip kaynağı cihazlarınızdan kaldırmaya çalışın. Etkilenebilecek bütün e-posta ihtimallerini düşünün ve önlem alın.

Peki Mail Şifremi Biliyorlarsa Diğer Üyeliklerimi De Çalabilirler Mi? 

Hiç belli olmaz. Bir şifre çalıntısı genelde diğer hesaplara çok geç etki eder veya hiç etmez. Bunun nedeni maile giremeyen hackerın diğer şifrelerinizi ve hesaplarınızı doğrudan göremeyecek olmasıdır. Fakat şifre defteriniz bir kere ortaya çıkarsa diğer hesaplarınıza da bol bol girmeye çalışacaklardır. Bunu önlemek için hızlı reaksiyon çok önemli. Bunun için bütün e postalarınıza telefonunuzdan giriş yapın ve bildirimleri açın. Bu sayede herhangi bir hesabınıza giriş yapılmaya çalışıldığında bildirim alacak ve hemen o hesabın şifresini değiştirebilirsiniz. Ana mail hesabı elinizde olduğu sürece Netflix Amazon gibi hesaplarınızı anında geri alabilirsiniz fakat hackerların satın alım bilgilerinize erişmesi felaket olacaktır.

Sonuç olarak önlemleri ele geçirilmeseniz bile şimdiden almak çok önemli. Benim şifrem çalınmaz demeden önlem almak gerek. En güvenli siteler bile verilerini çaldırabiliyor. Panik olmayın tetikte olun.

guncelegitim.com