Eğitim-İş Antalya Şubesinin basın açıklaması;

Buraya kadar her şey normalmiş gibi görünüyor ancak ücretleri 3000 TL ile 3900 TL arasında değişen 3 farklı kamp ve DYK adı altında yapılacağı belirtilen ve üstelik de 31 Mayıs’ta yani okullardaki dersler devam ederken başlatılacak olan bu programlar akıllara “devlet okulları dershaneye mi dönüştürülüyor” sorusunu getirdi.

Devlet okulu yöneticileri olduklarını unutan söz konusu okulumuzun yöneticileri dershaneci mantığıyla hareket etmeye başlamış ve hatırı sayılır ücretler belirleyerek ticari bir faaliyete girişmişlerdir. Neresinden tutsan elinde kalacak olan bu haberi görünce aklımıza çok meşhur bir hikaye geldi;

Çocuğu olmayan Hazreti Davut, Allah’a dua etmiş ve ‘Rabbim bana bir kız çocuğu ver, onu sana kurban edeyim’ demiş. Dua tutmuş, Davut kızına Ayşe adını koymuş. Gel zaman git zaman çocuğun kurban edileceği zaman gelmiş. Hazreti Davut kızını yatırmış kurban edecekken Azrail gökten bir keçi ile çıkagelmiş ve ‘Kızı bırak, al bu keçiyi kurban et’ demiş.

Dinleyenlerden biri dayanamamış ve “Yahu bunun neresini düzelteyim?” diye sormuş. Hazreti Davut değil Hazreti İbrahim, kız değil erkek, Ayşe değil İsmail, Azrail değil Cebrail, kurban edilecek olan da keçi değil koç olacaktı, der.

Aynen bu hikayede olduğu gibi neresini eleştireceğimizi, neresini düzelteceğimizi bilemediğimiz bu programın iptal edilmesini ve her şeyin yasa ve yönetmeliklere uygun bir şekilde düzenlenmesini istiyoruz.

Devlet okulları parayla değil parasız eğitim verir, kurs düzenlemek isterse de bunu yönetmeliklere uygun bir şekilde yapmalıdır, öğrencilerden ve velilerden öğretmen ders ücretleri, temizlik ve personel giderleri, kırtasiye giderleri, tamirat, tadilat ve bakım ücretleri gibi ücretler talep edemez, öğrencilerin henüz okul dersleri bitmemişken kurs kampına alınmaları yanlıştır, olması gereken eğitim-öğretim faaliyetlerinin dışında yer alan bu uygulamada yaşanabilecek bir olumsuzluğun sorumlusu kim olacaktır?

Bu derslere hangi öğretmenler girecektir ve ücretleri hangi kalem üzerinden ödenecektir? Anayasal hak olan parasız eğitimin öğrencilerimize sunulması ve velilerin haksız ve gereksiz yere masrafa sokulmaması konusunda gerekli adımların atılmasını bekliyoruz.

Eğitim-İş Antalya Şube Yönetim Kurulu (25.05.2021)