Eğitimde şiddete dikkat çekmek için Hürriyetçi Eğitim-Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu, çelik yelekli protesto gerçekleştirdi.

 

Kuruoğlu yaptığı açıklamada:

“Okula çelik yelekle mi gidelim?  24 Kasım'da öğretmenlere beyaz önlük dağıtılacakmış, çelik yeleğe daha çok ihtiyaçları var. Böyle devam ederse öğretmenler gününde meslektaşlarımıza çelik yelek dağıtacağız. Artık çözüm istiyoruz." ifadelerini kullandı.

 

ÖĞRETMENLER BİRLİK PLATFORMU adına sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Kadriye Demirel;

 "24 Kasım Öğretmenler Günü öncesi, Öğretmene Yönelik Şiddeti önleyecek tedbirlerin alındığı ve  öğretmenlik mesleğinin ekonomik/sosyal tüm haklarının iyileştirildiği kapsayıcı bir ÖMK istiyoruz!

Son günlerde iyice artan öğretmenlere yönelik şiddet olayları üzerine, tüm öğretmenler ve tüm eğitim  sendikaları birleşerek ortak eylem planı geliştirmeli.

Öğretmenlerin ve öğrencilerin güvenliği için MEB tarafından her okula GÜVENLİK GÖREVLİSİ verilmelidir!" ifadelerini kullandı.

Eğitim Sendikaları öğretmene şiddetin durdurulması için Adana bir açıklama yaparak Milli Eğitim Bakanlığını şu sözlerle göreve çağırmıştı.

 

Milli Eğitim Bakanlığına çağrımızdır:

* Atatürk’ün dediği üzere; 'Yeni nesil öğretmenlerin eseri' olacaksa, öğretmenlerin çalışma güvenliği de sizlerin sorumluluğudur!

* Okullarda yaşanan şiddetin ve öğretmenlere yönelik saldırıların önlenebilmesi, öncelikle her fırsatta öğretmenleri, eğitim ve bilim çalışanlarını hedef haline getiren politika ve uygulamalara son verilmesinden geçmektedir.

* Öğrenci ve veliyi sorgu hâkimliği düzeyine çıkaran, öğretmeni sanık koltuğuna düşüren MEB destekli şikâyet mekanizmaları kaldırılmalıdır.

* Bakanlığımız, öğretmene şiddet konusunda daha fazla yaptırımları gündeme getirmeli, bu olaylara yasal yollarla dur denilmeli ve öğretmenlere yönelik şiddeti önlemek için acil eylem planı hazırlanmalıdır.

* Yaşanan şiddetin önlenebilmesi için kamu çalışanlarını hedef haline getiren açıklamalara son verilmelidir.

* Şiddet vakalarında idari ve hukuki soruşturmaların bir an önce yapılması, ilgililer hakkında yaptırımlar uygulanması ve okullarımızdaki güvenlik tedbirlerinin arttırılması noktasında azami gayreti göstermelidir.

* Öğretmenlik Meslek Kanunu öğretmenlerin mevcut haklarını koruyacak, kariyer basamaklarında hizmet süresini önceleyecek ve şiddet vakalarına son verecek bir şekilde revize edilmelidir.

Okullarımızda yaşanan şiddet olaylarının tekrar etmemesi, eğitimcileri şiddetin hedefi haline getiren uygulamaların son bulması, somut ve kalıcı çözümler üretilmesi için başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere, bütün yetkilileri harekete geçmeye ve gerekli yasal çerçeveli önlemeleri ivedilikle almaya davet ediyoruz.

Öğretmene vurulan darbe geleceğe vurulan darbedir!

Eğitimcileri şiddetin hedefinde olan bir toplumun geleceği karanlıktır!

Çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmene şiddeti durdurun!

 

Gelen tepkiler üzerine Bakan Yusuf Tekin öğretmene şiddet olaylarıyla ilgili bir açıklama yayımladı:

Son dönemlerde değerli meslektaşlarımıza yönelik şiddet olaylarından derin bir üzüntüyle haberdar oluyoruz.
Ülkemizin aydınlık yarınları için özveriyle çalışan öğretmenlerimize yönelik bu olayları, milletimizin ve ülkemizin geleceğine yapılan bir saldırı olarak değerlendiriyoruz. Şiddetin failleri hakkında idari soruşturmaları ivedilikle başlatarak hassasiyetle sürdürdüğümüzü ve adli makamlara intikal eden süreçlerin de takipçisi olduğumuzu tüm maarif camiasına ve vatandaşlarımıza bir kez daha duyurmak isterim.

Şiddet olgusunun, asla taviz veremeyeceğimiz ve tasvip edemeyeceğimiz bir temelde, kimden ve kime yönelik uygulandığından bağımsız olarak vicdani, ahlaki, idari ve adli bir suç unsuru oluşturduğu kanaatindeyiz. Bu doğrultuda her türlü şiddet olgusunun önlenmesi ve faillerin hem adli hem idari süreçlerde kamuoyu vicdanını teskin edecek şekilde cezalandırılması için gerekli tüm yasal tedbirlerin alınmasında büyük bir titizlikle çalıştığımızı vurgulamak gerekir.

Devletimiz; müsterih, huzurlu ve güvenli bir ortam teşkil ederek sizlere emanet edilen öğrencilerimize özverili şekilde eğitim verebilmenizin teminatı olarak her zaman yanınızdadır.

Bu üzücü olaylar sebebiyle maarifimizin her bir üyesine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.