Bilişim sektöründe çalışanların, öğretmenlerin, öğrencilerin ve teknolojiye meraklı kişilerin ihtiyaç duydukları eğitim dokümanları, videoları, deney setleri, eğitim kitleri, sanal laboratuvarlar ve sanal sınıflar gibi altyapıları yıllardır ücretsiz olarak internet üzerinden sunan Çizgi-Tagem (Teknoloji Araştırma Geliştirme Merkezi) 13 Nisan tarihinde kapatılıyor.
 
Bilişim sektörünün renkli simalarından Çizgi-Tagem’in kurucusu Niyazi Saral, açılan kamu davasında bilirkişinin hazırladığı raporu internetten yayınlayarak Çizgi-Tagem için “kaçak kurs” kararı verildiğini ve son duruşmada savunma yapmayacağını açıkladı. Çizgi-Tagem platformunun şu an açık olan bölümleri de 13 Nisan tarihi itibarı ile kademeli olarak kapatılacak. Yıllardır ücretsiz olarak sunulan çok sayıda eğitim dokümanı ve eğitim videosu ise sosyal paylaşım sitelerine yüklenecek.

Süreç Nasıl İlerledi?
 
Çizgi elektronik’in kurucusu Niyazi Saral‘ın çabalarıyla kurulan ve gönüllü öğretmenler ile yıllardır internet üzerinden devam ettiren Çizgi-Tagem platformu ile bugüne kadar yaklaşık 220 bin kişi değişik konularda ücretsiz eğitim alma fırsatı buldu. Sanal sınıf teknolojisi ile meslek lisesi ve üniversite öğretmenlerinin internet üzerinden çok uzak yerlerdeki öğrencilere eğitim vermesi sağlandı. Üniversitelere mikroişlemci eğitim setleri hibe edildi. Yıllardır oluşturulan bütün eğitim dokümanları Fatih Projesi için MEB’e hibe edildi. Tüm bunların sonunda devlet Çizgi-Tagem’in kapatılması için kamu davası açtı. Mahkemenin atadığı bilirkişi de yazdığı raporda Çizgi-Tagem’i kaçak kurs ilan etti. Kurucu Niyazi Saral da bunca emekten sonra kaçak kurs olarak nitelendirilmek karşısında savunma yapmayacağını ve 13 Nisan tarihinden itibaren kademeli olarak Çizgi-Tagem’in kapatılacağını açıkladı.
 
Bilirkişi Raporundaki Hata
 
Mahkemenin bilirkişi olarak atadığı MEB müfettişinin raporunda Çizgi-Tagem sitesindeki “sertifika ücretleri” bilgilerinden bahsediliyor. Bu sertifika sınavlarını Çizgi-Tagem’in düzenlediği iddia ediliyor. Oysa söz konusu sertifika sınavları Türkiye Bilişim Sektörü Derneği (TÜBİDER)’nin VOC Test Sınav ve Belgelendirme Merkezi tarafından yapılıyor. Çizgi-Tagem internet sitesinde sadece bu test merkezinin banner’ı (reklam bağlantısı) bulunuyor. Bilirkişi bu bağlantıya tıklandığında açılan yeni internet sitesini de sanki Çizgi-Tagem’e aitmiş gibi göstererek büyük bir hata yapıyor.

 
Çizgi-Tagem Neden Kapanıyor?

 
Açılan davanın son damla olduğunu söyleyen Niyazi Saral kendi blog sayfasından bugüne kadar yaptıklarını ve platformun neden kapatıldığını açıkladı.
 
Özel eğitim kurumlarının kendilerini defalarca MEB’e şikayet ettiğini söyleyen Saral, son yıllarda toplumun eğitime gittikçe daha az önem vermesinin de kararında etkili olduğunu söyledi.
 
Sayıları gittikçe artan üniversite ve MYO’lardan mezun olanların yeterli bilgi seviyesinin çok altında olduğuna dikkat çeken Saral çeşitli kamu kurumlarına pek çok proje sunmalarına karşın bugüne kadar devletten hiçbir destek alamadıklarını da belirti.
 
Özellikle son 5 yılda karşısına çıkarılan zorluklar karşısında artık devam etmeme kararı aldığını söyleyen Saral, yazısını şu sözlerle bitirdi;
… İşte bu sebepler ile Çizgi Tagem’i kapatacağım. Evet ben suçluyum; bir eğitim kurumu kurdum ve insanları eğitmek istedim. Ama başarısız oldum. Cezama razıyım.