CAN KAYBI 40 OLDU

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesinde dün akşam 18.15 sıralarında bir patlama meydana geldi.

Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında meydana gelen patlamanın ardından son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Soylu: "Sabah saat 07:30 itibarıyla gece yaptığımız 26 şehidimizin açıklamasından sonra, 14 şehidimize daha ulaştık. Yani 40 şehidimize ulaşmış olduk"

Bakan Dönmez: "Aşağıda ekiplerimiz kontrolleri yapıyorlar. Belirsizliğini koruyan bir arkadaşımızı arama çalışmaları sürüyor. Kısmen yangın olan bölge de kontrol altına alındı. Yangının izole edilmesi çalışmaları sürüyor."

10.15- Maden Mühendisleri Odası olarak kurtarma çalışmalarını alanda takip ettiklerini belirten TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu 2.Başkanı Veyis Sır, "İlk yer üstüne çıkabilen işçilerin verdiği demeçleri değerlendirdiğimizde ocakta bir grizu patlaması olduğu yönünde bir kanı oluşmuştu bizde" dedi. 

Sır, Grizu patlamaları ocakta metan oranının yüzde 4-15 oranına ulaştığı durumlarda meydana geldiğini belirtirken "Ocakta metan bu orana ulaşmış ve grizu patlamasına neden olmuş ise bir ihmal ve hata var demektir. Günümüzde, madencilik bilim ve tekniği bu kazaların oluşmasını engelleyecek düzeyde gelişmiştir. Tabi ki ihmaller ve hatalar ayrıntılı incelemelerden sonra daha net olarak ortaya çıkacaktır. İncelemelerden sonra teknik açıdan daha ayrıntılı olarak konuyu değerlendirmek mümkün olabilir” diye konuştu.

07.00- Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, maden faciasının yaşandığı Amasra'da cumhuriyet.com.tr'ye konuştu. Çakır, şöyle konuştu:

Türkiyemizin başı sağ olsun. Emekçilerin başı sağ olsun, madencilerin başı sağ olsun. Temennimiz şudur bir an önce arkadaşlarımıza ulaşalım, sağ salim kurtaralım. Ama bugün değil, tedbir önceden alınmalı. Facialar olduktan sonra tedbir almak önemli değildir. Önemli olan insana yaşarken değer verilmesidir. Bizler bunu Soma'da da Ermenek'te de yaşadık. 2022 yılındayız. Dünyada her tarafta madenler var, ama bizim Türkiyemizdeki madenlerde her zaman bu facialar yaşanıyor."

Cengiz Karagöz / Cumhuriyet