Geçtiğimiz hafta yapılan LGS'de yaklaşık 1.5 Milyon öğrenci LGS’ye girdi. Sınav müfredat ile ne kadar bağlantılı, ezber sistemin yorum istemesi ne kadar doğru tartışmaları bir yana aşağıda vereceğim analiz bize kitap okumanın, okuma alışkanlığının ne kadar önemli olduğunu gösterdi.

 

Türkçe: 2.260 kelime vardı.

Matematik: 1.360 kelime vardı.

Fen Bilimleri: 2.150 kelime vardı.

T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: 950 kelime vardı.

Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi: 880 kelime

İngiliz: 880 kelime vardı.

 

Bu ne demek? Sen ne kadar bilirsen bil hızlı okuyup anlayamıyorsan bildiklerinin benim için anlamı yok.

Evet çok anlaşılır bil dille ifade etmek isterim okumak zorundayız.

Peki yeterince okuyor muyuz? Çocuklar mı daha çok okuyor yetişkinler mi?

Bu konuyla ilgili 2024'te yapılan "Türkiye Okuma Kültürü Haritası" çalışmasına dikkat çekmek istiyorum.

Araştırma kapsamında Türkiye’yi temsil niteliği olan 26 ilde 6212 kişi ile görüşülmüştür. Elde edilen veriler ileri analiz teknikleri kullanılarak yorumlanmıştır.

Araştırma bulgularını özetleyecek olursak;

 

Hiç kitap okumama ve yılda 10 kitaptan az okuma oranları dikkate alındığında, katılımcıların ortalama yüzde 75’inin okumadığı, yüzde 25’in ise ayda 1 kitaptan fazla okuduğu diğer bir deyişle okuma alışkanlığına sahip olduğu söylenebilir.

 

35 yaş üzeri bireyler çoğunlukla TV izlemekte ve aileyle zaman geçirmektedir. Özellikle 15-34 yaş grubunda internet kullanma, diğer yaş gruplarına göre daha yaygındır. 7-14 yaş arasındaki bireyler ise diğer gruplara göre en çok kitap okuyan grubu oluşturmaktadır.

 

Yani çocuklar bu 7-14 yaşları arasında zorunluluktan da olsa okuyor. Sonrasında evde ailede biz yetişkinler bu sürecin devam etmesi için ne yapıyoruz?

Çocuklarımız bizi kitap okurken mi görüyor yoksa TV izlerken mi? 

Çocuğumuzun okuma alışkanlığı olsun istiyoruz peki bizim var mı?

 

Bütün bunların sonucunda sınav odaklı düşünüp son sene dershaneye gönderiyoruz çocukları, özel ders aldırıyoruz. Süreçte yine bir değişiklik olmadığı sürece sonuçta da olmayacak.

Özetle, sınav başarısı okuma alışkanlığı ve okuduğunu anlamak ile doğru orantılı. Okuma alışkanlığı ise ailede kitap ile geçirilen zamanla.

Her işte olması gerektiği gibi önce çuvaldızı kendimize sonra iğneyi başkasına batırmalıyız.

 

Sevgiyle kalın