Özel Eğitim Öğretmenlerine Seminer Ücretleri de %25 Fazla Ödenir

657 Devlet Memurları Kanununda;

Ders ve konferans ücretleri:

Madde 176 – (Değişik: 3/4/1998 - 4359/1 md.) (Değişik birinci fıkra: 21/3/2006 - 5473/3 md.) ‘’Bu Kanunun 89 uncu maddesine göre kendilerine ders görevi verilenlere, ders saati başına gündüz öğretimi için 140, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile saat 18.00'den sonra başlayan öğretim faaliyetleri için 150 gösterge rakamının bu Kanuna göre belirlenen aylık katsayısı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenir. (Değişik ikinci fıkra: 27/3/2015 - 6639/9 md.) Bu ücretler, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere %25, Millî Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlere %100 fazlasıyla ödenir.’’  Denmektedir.

Diğer taraftan Millî Eğitim Bakanlığının 27.2.2007 tarihli ve 2007/19 sayılı Genelgenin 22’nci sırasında;

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 176’ncı maddesinin değişik ikinci fıkrasında; “Bu ücretler, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere %25 fazlasıyla ödenir.” hükmüne yer verilmiştir. Bu hüküm kapsamında fazla ödemeden yararlanacaklar; aralarında rehberlik ve araştırma merkezlerinin de bulunduğu özel eğitim amaçlı açılan her derece ve türdeki eğitim kurumları yönetici ve öğretmenleri ile bu öğrencilere yönelik olarak eğitim faaliyetinin yürütüldüğü ilköğretim okulları bünyesinde açılan özel sınıflarda görevli öğretmenler olacaktır. Bünyesinde özel sınıf bulunan ilköğretim okulları tümüyle özel eğitim amaçlı olmadıklarından, bu okulların yöneticileri söz konusu fazla ödemeden yararlanamayacaklardır.” açıklamasına yer verilmiştir.

Yukarıda belirtilen ilgili maddeleri okuduğumuzda eğitim-öğretim yılı içerisinde olsun yarıyıl ve yaz tatili olsun tamamı belirtilmektedir. Seminer dönemini görev dışı sayamayız. Ders görevine ek ders ücreti ödenir, seminer dönemine de ders görevi yapmış sayarak ek ders ücreti ödenir. Özel eğitim öğretmenine ek dersi %25 fazla ödeniyor ise seminer dönemi ücreti de %25 fazla ödenmek zorundadır.

Bu kadar açık bir konu, Milli Eğitim Bakanlığımızın da bu konuda görüş yazıları mevcut iken bazı özel eğitim öğretmenlerimize neye dayanarak seminer ücreti %25 fazla ödenmemektedir? Bu özel eğitim öğretmenlerimiz bağlı bulundukları idareden yukarıdaki maddeleri yazarak ,bu madde hükümlerince dilekçeleriyle eksik ödenen tutarları talep edebilirler. Dilekçeleri reddedilirse de İdari Mahkemeye açtıkları davalarını çok net şekilde kazanacaklardır.

Serdar Tekin
(Eğitimci-Yazar)