Ara tatilde seminerler online mı olacak yoksa yüz yüze mi olacak şeklindeki belirsizliğe Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf TEKİN, müsteşar olduğu dönemdeki gibi yine öğretmenleri mağdur etmeyecek şekilde önümüzdeki ara tatille sınırlı kalmak kaydıyla online olması yönünde karar verildiğini kamuoyuyla paylaşmıştı.

Ara tatillerde seminerler online mı olacak tartışmalarını bir kanara koyup hazır gündeme gelmişken ve sadece ara tatille sınırlı olmayan yılın her günü ve her anı öğretmenlerin faydalanabildiği ÖBA üzerinden online seminerleri masaya yatırmak istiyorum.

Teknoloji geliştikçe insanoğlunun zamandan ve mekandan bağımsız olarak fayda sağlayabileceği imkanların sayısı da her geçen gün artmaktadır. Bu imkanların başında da mekan ve zaman kavramıyla sınırlı kaldığında birçok insanın faydalanamayacağı ama online olarak düzenlendiğinde yüz yüze bile olduğundan daha fazla insanın faydalanma imkanın sağlandığı online eğitimler gelmektedir. Aslında Covid zamanıyla ülkemize ve dünyaya hızlı bir şekilde giriş yapan online eğitim kavramı Dünya geneline baktığımızda hem daha öncesinde hem de sonrasında en büyük eğitim tedarikçilerinin online eğitim veren sitelerin olduğunu görmekteyiz. Zira küresel ölçekte en çok ziyaret edilen sitelerin başında gelen UDEMY ve EDx gibi eğitim kurumları, dünyanın her noktasından bir araya getirerek oluşturdukları online seminerler sayesinde kendilerini farklı alanlarda geliştirmek isteyen tüm dünyadaki insanlara olanak sağlamaktadırlar. Örneğin, kendini sağlık alanında geliştirmek isteyen bir Filipinliden tutun bir Avusturyalıya ya da bir Nijeryalıdan tutun bir Türk’e kadar tüm dünyadaki insanlar bu online eğitimler sayesinde aynı mekana gelme zorluğunu ve büyük engelini yaşamadan kolaylıkla kendilerini zorlanmadan geliştirme imkanını bulabilmektedirler.

Bakanlığımızın da bu kapsamda uygulamaya koyduğu Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) içeriğinde yer alan zamandan ve mekandan bağımsız online eğitimler seminerler sayesinde öğretmenlere kendini gerçekleştirme fırsatını sunmaktadır. Normalde bundan birkaç yıl önceye kadar öğretmenlerin almak istediği seminerlerin düzenlenmesi için zaman ve yer sıkıntısı olduğu için uygun bir eğitim kurumu ile uygun bir zaman dilimi belirleniyor ve ancak belirlenen kapasite kadar öğretmen seminer derslerine katılabiliyor. Üstelik bazı seminerler sadece Türkiye’nin belirli il ve eğitim merkezlerinde olduğu için birçok öğretmen ya bu eğitimi alamıyor ya da uzunca zaman bu eğitimi almak için beklemek zorunda kalıyordu.

Geldiğimiz nokta da ise Milli Eğitim Bakanlığımızın oluşturduğu Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) sayesinde ise önceki yıllarda çok büyük kısıtlayıcı engel olan zaman ve mekan gibi kavramdan bağımsız olarak verilen tek bir online seminer on binlerce hatta yüz binlerce öğretmene ulaşarak kendilerini geliştirme olanağını sunmaktadır. Yani sınırlı sayıda öğretmenin alabildiği eğitim ve seminerlerden artık on binlerce, yüz binlerce öğretmene ulaşılabilen online seminerlere…

Burada önemli ayrımlardan birisi de online seminerlere sadece ara tatillerde var olduğu paradoksundan sıyrılmaktır. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığımızın Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) sadece ara tatillerde değil yılın her günü ve günün her anında aktif olan ve öğretmenlerin hizmetinde işleyişine devam eden bir sistemdir. Kaldı ki Bakanlığın kamuoyuyla paylaştığı verilerini incelediğimizde bile yüz binlerce öğretmenin ara tatiller dışında ÖBA üzerinden online seminerler aldığına şahit olmaktayız. Üstelik ara tatil zamanlarında da öğretmenlerden bir online seminer alınması istenmesine yüz binlerce öğretmen en az iki ve daha üstü eğitime katılmışlar. Bu da demek oluyor ki isteğe bağlı bırakılan eğitimlere bile yüz binlerce öğretmen katılıyorsa öğretmenlerin büyük bir bölümü ÖBA sayesinde kendini geliştirme ve ihtiyaç duyduğu alanlarda eğitim alma fırsatı buluyor.

Duruma bir örnek vermek gerekirse; vakti zamanında yüz yüze “Öğretmenlik Uygulaması Danışmanlığı Eğitimi Kursu” nu almış 30 yıllık bir öğretmen bu kursun ÖBA üzerinden açıldığını öğrendikten sonra ve belgesi olmasına rağmen bu alanda hem yenilikleri görmek hem de kendini geliştirmek adına bizzat tüm derslerini açıp dinleyerek online olarak bu kursa katılıyor. Bu ve bunun gibi daha nice öğretmenlerimiz ÖBA’daki online seminerlerin sayesinde ihtiyaç duyduğu veya istediği alanlarda yılın her anında ve bir mekana bağlı kalmaksızın kendini geliştirme fırsatını bulmaktadır.

Sedat DEĞER
Guncelegitim.com