29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yaklaşırken özellikle öğretmenlerin merak edip araştırdığı konuların başında 28 ve 29 Ekim günlerine ait ek ders ücretlerinin ödenip ödenmeyeceği gelmektedir.

28 Ekim ve 29 Ekim günlerindeki rutin müfredat kapsamındaki ek ders ücretlerinin yanı sıra bu günlerdeki DYK,İYEP, Destek Eğitimi, evde eğitim, koordinatörlük(meslek lisesi ) ,şeflik, Halk Eğitim Merkezlerindeki yüz yüze eğitim kapsamındaki okuma-yazma ve diğer kurslar, ve Egzersiz ile nöbet ek ders ücretlerinin de ödenip ödenmeyeceğine Eğitimci Yazar Sedat DEGER’in hazırladığı ek ders ücretleri tablosundan yararlanarak açıklık getireceğiz.

Aslında milli ve dini bayramlarda ek ders ücretlerinin ödenip ödenmeyeceği hususu her ne kadar açık olsa da hem öğretmenlerin hem de idarecilerin günlük koşturmaca arasında her defasında hatırlamakta tereddüt ettiğini söyleyebiliriz. Bu yüzden hangi ek ders ücretlerinin ödeneceğini hangi ek ders ücretlerinin ödenmeyeceğini öğretmen ve okul idarelerinin bir tablo halinde elinin altında tutmalarının faydalı olacağı kanısındayız ki ihtiyaç duyulduğunda bakabilmek için Eğitimci Yazar Sedat DEGER’in akıllarda soru işareti kalmayacak şekilde hazırlamış olduğu “Öğretmen ve  Okul Müdürlerinin Alabileceği ve Alamayacağı Ek Ders Ücretleri Tablosu” nu sizlerle paylaşıyoruz.

Öğretmen ve  Okul Müdürlerinin Alabileceği ve Alamayacağı Ek Ders Ücretleri Tablosu;

Peki 28 Ekim ve 29 Ekim tarihlerine ek ders ödenip ödenmemesinin mevzuattaki karşılığı nedir? Gelin ona bir bakalım.

Bilindiği üzere 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatili 28 Ekim öğleden sonra 29 Ekim ise tüm gün tatil olacak şekilde uygulanmaktadır. Dolayısıyla öğretmenlerin hem 28 Ekim hem de 29 Ekim günlerine ek ders ödenip ödenmemesini araştırmalarının nedeni de bu yüzdendir.

Ayrıca öğretmenler, rutin müfredat kapsamında 28 Ekim ve 29 Ekim günlerindeki üzerlerinde olan ek ders ücretlerinin yanı sıra bu günlerde DYK,İYEP, Destek Eğitimi, evde eğitim, koordinatörlük(meslek lisesi ) ,şeflik, Halk Eğitim Merkezlerindeki yüz yüze eğitim kapsamındaki okuma-yazma ve diğer kurslar, ve Egzersiz ile nöbet ek ders ücretlerinin de ödenip ödenmeyeceğini merak etmektedirler.

Bu konunun mevzuattaki karşılığı ise  Ek Ders Kararının 16. Maddesinde “YÖK'ten Öğretmenlik Bölümlerine 'TYT Barajı' b) (Değişik :13/7/2007-2007/12399 B.K.K.) İl düzeyinde millî ve mahallî bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, millî ve mahallî bayramların hazırlık çalışmalarına katılan yönetici ve öğretmenler, söz konusu bayramların hazırlık çalışmalarına ve törenlerine sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri ile millî bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde(1) ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.” Hükmü ile karşımıza gelmektedir.

Bu mevzuat hükmüne göre 28 Ekim ve 29 Ekim günlerine ek ders ödemeleri şu şekilde olacak;

28 Ekim
Cumhuriyet Bayramı tatili 28 Ekim saat 13:00’den yani öğlen başladığı için

1) 28 Ekim Gününe denk gelen destek odası eğitim ile evde eğitim kapsamındaki ek ders ücretleri ile rutin müfredat kapsamındaki ek ders ücretleri ödenir.

2) 28 Ekim saat 13:00’den sonraya denk gelen DYK, İYEP, koordinatörlük (meslek lisesi ) ,şeflik, Halk Eğitim Merkezlerindeki yüz yüze eğitim kapsamındaki okuma-yazma kursu ile diğer kurslar, ve Egzersiz ek ders ücretleri ödenmeyecek. Fakat 13:00’den önceye denk gelenleri ödenecek.

3) 28 Ekim saat 13:00’den önce başlayıp 13:00’den sonra biten dahi olsa nöbet görevleri için ek ders ödemesi yapılır. Zira nöbet görevinin fiilen yapılması esas olduğu için ve 28 Ekim günü nöbet görevine başlayan öğretmenlere nöbet ek ders ücretleri ödenir. Ama 28 Ekim saat 13:00’den sonra nöbet görevi olanlara ek ders ücretleri fiilen görev yerine getirilemediği için ödemesi yapılamaz.

29 Ekim
1) 29 Ekim Cumhuriyet bayramı kapsamında tam gün tatil olsa da bu güne ait destek odası eğitim ile evde eğitim ders ile rutin müfredat kapsamındaki ders görevleri yapılmış sayılacağı için 29 ekim gününe ait haftalık ders ücretleri ve destek odası ile evde eğitim kapsamındaki ek ders ücretleri ödenir.

2) 29 Ekime’e ait  Nöbet, DYK, İYEP, koordinatörlük (meslek lisesi ) ,şeflik, Halk Eğitim Merkezlerindeki yüz yüze eğitim kapsamındaki okuma-yazma kursu ile diğer kurslar, ve Egzersiz ek ders ücretleri fiilen yapılması esas olduğu için ve fiilen yerine getirilemediği için ek ders ücretleri ödenmeyecektir.

Not: Kılavuza göre DYK resmi bayramların olduğu güne planlanamadığı için 28 Ekim 13:00’den sonra ve 29 Ekim günlerinde zaten DYK olmadığı için ek ders ücretlerinin ödemesi de olmaz.