Bugün, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2 gün önce yayınlamış olduğu “Meb Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi” ile  geçtiğimiz günlerde yayınlanan “Çocuk Kulüpleri Yönergesi” ni inceleyeceğiz.

Bilindiği üzere, değişen eğitim sistemi ile birlikte,eğitim-öğretimi destekleyici mahiyette, ilkokullarda  tam gün öğretim yapılan okullarda etüd, ikili öğretim yapılan okullarda haftasonu kurslarında değişikliğe gidildi.

23 Eylül Salı günü Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın imzası ile yayınlanan “Meb Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi” ilköğretimin ortaokul kısmı, imam hatip ortaokulları, ortaöğretim kurumları ile halk eğitimi merkezi bünyelerinde açılabilecek.İlkokullarda bu yönergeye göre kurs açılamayacak. Öğrencilerden kurs için ücret alınmayacak.Öğretmenler ekders karşılığı olarak görev yapabilecek. Branş öğretmenleri mütevazi bir ekders karşılığında, bir dönemde; 1 dersten en az 36, en fazla 72 saat olmak üzere kurs verebilecek. Branş öğretmeni bu kursu vermezse ne mi olacak? Bildiniz…Ücretli öğretmenlere görev(!) verilecek. Dershane görevini devlet kendisi üstlenmiş olacak… Bakalım öğretmenler bu sistemde emeğinin karşılığını alabilecek mi?

Gelelim diğer konuya.Okul öncesi eğitim kurumlarında ve İlkokullarda uygulanacak olan, “Çocuk Kulüpleri Yönergesi”nin incelemesine.

Yönergenin KULÜP GİDERLERİ başlığının altında Madde.16-c bendinde, Gelirlerin % 45’i  kulüpte görevlendirilen öğretmen, usta öğretici ve koordinatör öğretmene, ayrılır yazmaktadır.
Oysa yürürlükten kaldırılan daha önceki kurs yönergesinde bu oran % 80 idi. Gelir vergisi uygulaması ile % 67’ye tekabül etmekteydi.Şu anki yeni yönergeye göre, % 45’e gelir vergisi uygulanınca, bu oran % 38’ lere kadar düşecek.

Peki, soralım. % 80’ den % 45’e kadar düşen oranda, % 35’e ne oldu? % 1 bir yerlerde. % 34’ü aynı yönergenin KULÜP GİDERLERİ başlığının Madde.16-a bendinde. Madde.16-a (1) Kulüp gelirlerinin % 34’ ü temel giderlere ayrılır yazmaktadır.

Şimdi bu “temel giderler” neymiş bakalım. Yönergenin TANIMLAR başlığının altında, madde.4-g bendinde, “Temel Giderler: Materyal alımı, beslenme, sosyal güvenlik kurum primi ve okulun diğer giderlerini, ifade eder.” yazmaktadır.

Ne güzel bir madde(!) değil mi? Öğretmenin emeğinden alınarak, kulüp, kurs her neyse, yapılan çalışmalar için; materyal kaynak kitap olur, defter olur, spor malzemesi olur, top olur, bunlar alınacakmış.Durun bitmedi. Öğrencilerin sütünü devlet vermişti(!) acıkınca beslenmeleri de, bu % 34’ten karşılanacak.Devam ediyor.Bekleyin esas bomba burada…

Sosyal devlet okullara hizmetli veremedi, şimdi de okulda çalışan hizmetlinin SGK priminide öğretmenin emeğine yüklüyor! Evet yanlış duymadınız. Bu da O kaybolan % 34’ ten karşılanacakmış…Okulun diğer giderlerini de nereye çekerseniz çekin…Ortalama 800 (Sekizyüz  liralık) bir emekten öğretmene kalan 300 lira!…

Yönergenin diğer maddeleri, eskisiyle benzer.10-30 öğrenci sınırı, 2-6 saat günlük ders saati.Yalnız istediğiniz dersi istediğiniz kadar yapamayacaksınız. Örneğin matematik veya Türkçe’den günlük 1 saati geçemeyeceksiniz. Madde.7 (2) de eğitim ve öğretimi destekleyici çalışmalar, günlük 1 saatten fazla yapılamayacak diyor.

Ben kulüp çalışması yapmayacağım mı dediniz? Lise mezunu usta öğreticiler bu işi sizin yerinize yapacakmış!

Özellikle büyükşehirlerde, çalışan anne ve babaların yoğun olduğu yerlerde, okul öncesi kurumlarda ve tam gün eğitim yapılan ilkokullarda eski adıyla kurs, yeni adıyla çocuk kulüpleri bir zorunluluk. Bunu veli okuldan talep etmekteydi. Haftasonu yapılan çalışmalar, öğrencinin eksiklerini kapatmasına yardımcı olmaktaydı…

Durmak yok yola devam, nasıl olsa karıştı doğru yanlış…
2014 Türkiyesi…Ve öğretmenin emeğinden ödenen hizmetli sigortası…
Bu halde öğretmen, “Çocuk Kulübü” çalışmasını nasıl yapacak?
Yine çaldınız öğretmenin emeğinden…

NE İSTİYORSUNUZ ÖĞRETMENDEN?

maligezici@aes.org.tr