Engelsiz Hayat İçin 2. Engelli Öğretmen Ataması Yıl Bitmeden Yapılmalıdır

Milli Eğitim Bakanlığında binlerce Engelli kadrosu boş ve atama bekleyen engelli öğretmen adayları kadro mücadelesi veriyor haklı olarak.

Bilindiği üzere 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30. Maddesine 15 mayıs 2008 yılında değişen hüküm ile kamu kurum ve kuruluşlarda  yüzde dört engelli çalıştırılma yükümlülüğü getirilmişti.Yine  Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı Ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmeliğin “Kadroların tahsisi” başlığı altındaki 10. Maddesinde yazılı bulunan “Engellilerin atanmasına tahsis edilecek kadro sayısının tespitinde, ilgili kamu kurum veya kuruluşunun, yurtdışı teşkilatı hariç, toplam dolu memur kadro sayısının %3’ü dikkate alınır.” Hüküm ile de kamu kuruluşlarında engellilerin atanmasına esas kadroların belirlenmesinde toplam dolu kadro sayısı üzerinden oran hesaplanacağı öngörülmektedir.

07.02.2014 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren  bu yönetmeliğin 10. Madde  3. fıkrasındaki "Engellilerin istihdam edileceği uygun münhal kadro bulunmadığı takdirde hizmet gereklerine ve genel hükümlere göre diğer münhal kadrolarda değişiklik yapılarak gerekli kadrolar temin edilir. Engelli personelin istihdam edileceği birimler engellilerin engel durumları dikkate alınarak ilgili kamu kurum veya kuruluşunca belirlenir." Hükmü gereği tüm bakanlıkların engellilerin niteliğine göre kadro açması esastır.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik beyin nisan 2015’te açıkladığı verilere göre kamuda toplam 60 bin 730 engelli memur kadrosundan 24 bin 488 engelli kadrosu boş ve bunlardan 15 bin 632 adeti de Milli Eğitim Bakanlığına aitti.Bu açıklamanın ardından 23 aralık 2015 tarihinde 184,bu yıl ise 498 engelli öğretmenin atamasının yapıldığını düşünecek olursak toplamda şu an 14.950 civarında engelli öğretmen kadrosu boş bulunmaktadır.Bu kadar MEB’de engelli kadrosu boş iken atama bekleyen öğretmen sayısı ise şu an itibariyle aşağı yukarı 1500 ‘dür.Yani 15 bin boş engelli kadrosuna karşılık 1500 engelli öğretmen atama beklemekte ve tüm atama bekleyen engelli öğretmenlerin ataması yapılsa dahi boşluk kapatılamayacaktır.

Engelli memurların, öğretmenlerin istihdam edilmesi bir gerekliliktir.Engelli kardeşlerimizin hayatın içinde ve devlet görevinde kendini bulması ise elzemdir.O yüzden diğer bakanlıklar ve Milli Eğitim Bakanlığımız da engelli memur ve öğretmenlerin göreve yerleşmesini hassasiyetle sağlamalıdır.

Dolayısıyla bu yıl gerçekleştirilen 498 kişilik engelli öğretmen atamasının 15.632 kişilik boş kadroyu karşılayamadığı gibi 1500 engelli öğretmen kardeşlerimizin de öğrencileri ile buluşmasına, öğretmenlik yapma ümitlerine ket vurduğunu hatırlatmakta fayda olduğunu görüyorum ve 2016 yılı bitmeden 1500 atanmayı bekleyen engelli öğretmenin tamamını atayacak şekilde 2. Engelli Öğretmen Atama  Başvurularının alınması yönünde çağrıda bulunuyorum.Sadece 15 bin boş kadroya 1500 engelli öğretmen ataması…

Saygılar

Sedat DEGER
Eğitimci Yazar