“…Paşalar onun arkasındaydılar.
O, saati sordu.
Paşalar : ‘Üç’ dediler.
Sarışın bir kurda benziyordu.
Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı.
Yürüdü uçurumun başına kadar,
eğildi, durdu.
Bıraksalar
ince, uzun bacakları üstünde yaylanarak
ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak
Kocatepe’den Afyon Ovası’na atlayacaktı
...”
Özgürlüğün şairi Nazım’ın bu dizelerle anlattığı büyük önder Atatürk’ün Kocatepe’deki kararlılığı, bundan tam 101 yıl önce tüm emperyalistlere ders, tüm mazlum halklara ilham olacak bir zaferi beraberinde getirmişti.

Atatürk'ün Samsun'a çıkışıyla başlayan umut dolu süreç, 26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Savaşı sonucunda kazanılan 30 Ağustos Zaferi ile taçlandı.

Atatürk’ün "Bu eser, Türk milletinin hürriyet ve istiklâl düşüncesinin ölümsüz bir âbidesidir. Bu eseri yaratan bir milletin evlâdı, bir ordunun Başkomutanı olduğumdan, mutluluk ve bahtiyarlığım sonsuzdur" sözleriyle önemini anlattığı 30 Ağustos Zaferi, Türk halkının emperyalistlerin kendisine biçtiği kaderi yırtıp atarak savaş meydanında yeni bir tarih yazma mucizesidir.
Bu toprakların insanının tebaa olmaktan millet olmaya geçişinin, çağı yakalayıp öne geçmesinin en önemli kilometre taşlarından biridir 30 Ağustos.

Bugün içimiz gururla, kıvançla ve şükranla dolu.

Cumhuriyet’in ve devrimlerinin bekçisi olan Birleşik Kamu-İş olarak; 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı bu bilinçle karşılıyoruz.
Bu kıymetli yıldönümlerini sadece bir gurur nostaljisi değil, birer bileme taşı olarak kabul ediyoruz. Kararlılığımızı, umudumuzu geçmişin fısıldadığı hakikatle bileyliyoruz ve onurlu Cumhuriyet mücadelemize bir an olsun ara vermeyeceğimizin altını çiziyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle; 30 Ağustos 1922’de insanlık tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir bağımsızlık destanı yazan Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını minnet ve vefayla anıyor, tüm halkımızın Zafer Bayramı’nı kutluyoruz.

Alkoç Turan BAŞGÖNÜL
Birleşik Kamu İş Konfederasyonu İstanbul İl Başkanı