Otomatik sigortalar, bağlı olduğu elektrik tesisatlarında var olabilen aşırı akıma karşı ve kısa devre olma ihtimaline karşı sistemi koruyan ve bu gibi durumların oluşmasını önleyen, diğer bir deyişle sistemin kumanda edilmesine yarayan üründür. Elektrik devrelerinde kullanılan otomatik sigortalar ile devreden geçebilecek fazla elektrik akımı önlenmiş olur ve böylece de devredeki elemanların yüksek akım sebebiyle zarar görmesini önlemektedir. Sigortaların otomatik sigortalar, bıçak sigorta ve buşonlu sigorta gibi alt başlıkları bulunmaktadır. En çok tercih edilen otomatik sigortalar ise, tek faz için kullanılmakta olan w otomat, 3 fazlı olanlar için kullanılan k otomat ve de n otomat olarak bilinmektedir. Ayrıca bunlar tetikleme sınıflandırmasına göre de çabuk yani b tipi sigorta, yavaş olan yani c tipi sigorta olarak da kategorilere ayrılmaktadır. Sigortalarda 1 ile 4 arasında kutup sayısı ve 3 ile 10 kA arasında kesme kapasitesi ve de 2 ile 100 A arasında norminal akım değerlerine sahip b, c ve de darbe tipleri bulunmaktadır.

 

B-C-D Tipi Otomatik Sigortalar Nerelerde Kullanılır?

 

Otomatik sigortalar, devrelerde aşırı akım geçişi ve kısa devre oluşumunu önler. Devrede bu fazlalık ya da kısa devre durumunu fark edince otomatik olarak kendileri açılır ve böylece devre elemanlarına bir zarar gelmesini önler ve devreyi de korumuş olur. Peki ya bu b tipi sigortalar, c tipi sigortalar ve d tipi sigortalar arasında farklar nelerdir?

 

     B tipi sigortalar, evlerde ev aydınlatmalarında ve elektrikli ısıtıcılarda anahtarlama sırasında kullanılır ve devrelerinin korunmasını sağlar. C tipi sigorta ve D tipi sigorta ise otomatik sigortalar olarak genelde devreye aniden giren fazlalıklarda koruma amacıyla klima, buzdolabı ve de aşırı sayıda florasan varlığında kullanılmaktadır. Genel olarak açıklayacak olursak;

  • B tipi sigortalar, otomatik sigortalar olarak konutlarda,
  • C tipi sigortalar konutlarda bulunan cihazlarda bazen de endüstriyel alanda,
  • D tipi sigortalar ise yalnızca endüstriyel alanda kullanıma açıktır.