YSK Başkanı Sadi Güven’in açıklamalarının satırbaşları…
 
Oylar büyük oranda sayıldı. Halkoylamasıyla ilgili kurulumuz tarafından bilgilendirme mesajı almak isteyenlere e-posta ve SMS ile bilgilendirme mesajı yolladık. İl ve ilçe merkezlerinde bina sorumlusu görevlendiren yerlerde seçim torbalarını, oy verme günü saat 05.00’te teslim ettik. İstenmeyen görüntülerin önüne geçtik.
 
“Sandıklar açılmaya başlandıktan sonra sonuçlar kurulumuza ve siyasi partilere intikal etmeden önce, bazı sandık kurullarının seçmene oy pusulasını ve zarflarını sandık kurulu mührüyle mühürlemedikleri yönündeki yoğun şikayetler ve AK Parti temsilcisinin talebi üzerine kurulumuz, sandık kurulu mühürü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirildiği kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar verdi.”
“Halkoylamanın başlamasından sonra bir kısım YSK kurullarında tercih mührü yerine evet mührü dağıtıldı ve bu mühürlerle oy kullandırıldı. Ayrıca bazı sandıklarda sandık kurulu mührünün oy pusulasının arka yüzü yerine, ön yüzüne, bazılarında arka yüzüne basılmakla birlikte ön yüzüne çıktığı bilgisi alınması üzerine kurulumuz, oylamada kullanılan ‘Evet’ mührünün seçmenin iradesini yansıtan işaret niteliğinde olduğunu, kanunda yer alan mühürlerden biri yerine diğerinin kullanılmış olmasının seçmenin iradesini etkileyecek nitelikte görmeyerek ‘Evet’ mührüyle mühürlenmiş pusulaları geçerli saymıştır.”
 

Kılıçdaroğlu YSK'nın seçimi şaibeli hale getirdiğini söyledi

"Maç yapılırken kurallar değiştirelemez. Seçim güvenliğinden sorumlu YSK, yasalara uymayan bir kararla, seçimi tartışmalı hale getirmiştir"

16 Nisan Anayasa referandumu oylaması bitti, sonuçların büyük bölümü ortaya çıktı ama şaibe iddiaları bitmedi. CHP’li Aksünger referandumdaki 4 büyük şüpheyi açıkladı. CHP’nin seçim koordinasyon merkezinin sorumlusu Erdal Aksünger, referandumda yaşanan şaibeleri teker teker anlattı, CHP’nin tüm bunlara itiraz edeceğini açıkladı.

Erdal Aksünger, şaibe iddialarını şöyle sıraladı;

1- TEK SEÇİM, İKİ AYRI UYGULAMA

YSK, yurt dışı oylarda mühürsüz pusulaları saymadı, yurt içi oylarda saydı. Aynı seçimde, bir yerde farklı uygulamada, diğer yerde farklı uygulama yapıldı.

2- SONUÇLAR ORTAYA ÇIKMADAN MANİPÜLATİF BALKON KONUŞMALARI

Arada sadece 1 milyon 300 bin oy fark varken ve bir milyon 600 bin oya tekabül eden 40 bin sandık hiç açılmamışken, balkon konuşmaları başladı.

3- “GEÇERSİZ” OYLAR NEDEN GEÇERSİZ SAYILDI

850 bin geçersiz oy var denildi, bunların hepsinin incelenmesi gerekiyor.

4 – “OY PUSULALARI VE ZARFLARA OYLAMA SONRASINDA KAŞE BASILDI

Kaşesiz oyların sayılmasının yanısıra, atılmış oylara sonradan kaşe basıldığı da belgelendi.