DİERG'in yayımladığı açıklama şöyle;

ÖSYM tarafından 27 ve 28 Haziran tarihlerinde yapılan YKS (TYT, AYT, YDT) sınavlarına 2 milyon 437 bin aday katılıyor. Sınav esnasında maske takmama serbestliği sağlanması ve kalabalık derslikler yüzünden adaylara COVID-19 bulaşma riski olasılığı artmıştır.

 

Sınavın ilk etabı olan ve 27 Haziran tarihinde yapılan Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavında bazı dersliklerin kontenjanında eski sınavlara kıyasla yaklaşık %20’lik bir artış belirlenmiştir. Örneğin, pandemi öncesinde 20 öğrencinin ÖSYM sınavlarına alındığı dersliklerde pandemi nedeniyle beklenen azaltmanın aksine, aday kontenjanı sayısı 24’e çıkarılmıştır. 28 Haziran Pazar günü yapılacak Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavında da benzer durum yaşanabilir.

 

ÖSYM herhangi bir sınıfın kaç m2 olduğunu bilgisine sahipken, pandemiye rağmen bu bilginin gerektirdiği kontenjan düzenlemesi dikkate alınmamıştır. Diyarbakır gibi sıcak kentlerin bunaltıcı Haziran sonu sıcağında her derslikte ortalama 2 sınav yürütücüsü de görev yapmaktadır.

 

Bu nedenle, sınava giren adaylara ve ebeveynlere evde karantina koşulları uygulamasını önermekteyiz. 14 günlük karantina süresi boyunca sınava giren adayların yüksek risk grubunda yer alan yakınlarından da uzak durması önerisi de dikkate alınabilir.

 

Adayların, ebeveynlerin ve sınavda görev alan personelin 14 gün boyunca karantina gerekliliklerini uygulaması COVID-19’un yayılma artışı riskini azaltacaktır.

 

Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi