Yardımcı ders kitabı aldırmak yasaklandı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullarda ders kitapları dışında yardımcı kitap alımını yasakladı. Kaynak kitap isteyenler hakkında soruşturma açılacağı genelge ile duyuruldu.  Yabancı dil ağırlıklı ders verilen sınıflarda, yabancı dille birlikte diğer derslerden de aldırılan kaynak kitapların veliye maliyeti bin lirayı buldu. Öğretmenler ise MEB’in dağıttığı kitapların içeriğini yetersiz görüyor.

YARDIMCI DERS KİTABI ALDIRMAK YASAKLANDI

Aydınlık’tan Özlem Konur Usta’nın haberine göre Bakan Yardımcısı Mustafa Safran imzalı genelgede yabancı dil ağırlıklı eğitim veren okullara özellikle vurgu yapıldı. Genelgede şunlara yer verildi:

“Özellikle yabancı dil derslerine yönelik okullarımızda yardımcı materyallerin sınıf içerisinde kullanıldığı, bu materyallerden ödev verildiği ve dolayısıyla velilerin de eğitim materyallerini almaya mecbur kaldıkları Bakanlığımıza ulaşan bildirimlerden anlaşılmaktadır.”

DERS SAATİ ARTIYOR AMA KİTAP AYNI KALIYOR

MEB’in 5’inci sınıflar için başlattığı yabancı dil ağırlıklı eğitim uygulaması ilgi gördü ancak ders materyallerinin eksikliği nedeniyle eleştiriliyor. Yabancı dil ağırlıklı eğitim verilen 5’nci sınıflar okulun imkanlarına göre haftada 11’le 18 saat arasında İngilizce dersi görüyor. Normal eğitim alan bir sınıfta ise haftada üç saat İngilizce dersi var. MEB, iki program için de okullara aynı İngilizce kitabını gönderiyor. İngilizce ağırlıklı sınıflar, elektronik içeriklerle destekleniyor. Ancak hem veliler hem de öğretmenler bunu yetersiz buluyor. MEB, yeterli kaynak sunmadığı için yardımcı ders kitapları piyasası oluşuyor. Bazı okullar fotokopiyle ders işlerken bazı okullarda yalnızca İngilizce için alınan yardımcı ders kitaplarının veliye maliyeti 800 lirayı buluyor. Öğretmenler; Türkçe, matematik ve fenden de yardımcı kitap isterse velinin cebinden çıkan para bin liraya ulaşıyor.

KAYNAK KİTAP OLMADAN MÜMKÜN DEĞİL

İstanbul Eğitimciler Derneği Eski Başkanı Duygu Yeniay Üsküplü, sınav odaklı bir sistemde kaynak kitapsız ders işlemenin imkansız olduğunu söyledi. Üsküplü sözlerine şöyle devam etti:

“Yabancı dil öğreniminde kitap çeşitliliği önemli. Seçmeli derslerin hiç kaynağı yok, her hafta fotokopi çektirmek gerekiyor. Fotokopiler de zaten yardımcı kitaplardan hazırlanıyor. Diğer taraftan kitap masraflarını karşılayamayan çok geniş bir kitle var. MEB okulları ve aileleri yardımcı kaynağa muhtaç etmemeli, çağdaş yöntem ve tekniklerle kaynak çeşitliliği sunmalı, yasaklarla sorumluluğu okul idarelerine atmamalı. Okul ve velilerin ihtiyaçlarına ve tedirginliklerine cevap vereceğine kaos ortamı yaratmamalı.”

MATEMATİK KİTAPLARI DA YETERSİZ

Sorun yalnızca yabancı dil eğitimiyle ilgili değil. Bu yıl yapılan liselere giriş sınavının zorluğu da yardımcı kitap alımını körükledi. Bir matematik öğretmeni, şöyle diyor:
“MEB’in verdiği ders kitapları, yapılan sınavlar için yetersiz. Liseye giriş sınavında başarılı olan bir öğrenci MEB’in ders kitabını bir haftada bitirir.”

ÇÖZÜM BULAMAYINCA YASAKLIYORUZ

Yardımcı ders kitaplarının yasaklanma kararıyla ilgili Lider Eğitimci Yazarlar Derneği İzmir İl Başkanı Alpay Cavlak da açıklama yaptı. Cavlak, yardımcı ders kitaplarının yasaklanması kararını eleştirerek, şöyle dedi:

"Milli Eğitim Bakanlığı’nın yıllardır çözemediği konuların başında kaynak kitap ve yardımcı materyal kullanımı geliyor. Yasakçı bir gelenekten geliyoruz, çözümünü ve alternatifini bulamadığımız her durumda yasaklayıcı ve cezalandırıcı yolu tercih ediyoruz. Bakanlık yardımcı kaynak kullanımı ile ilgili yasaklar değil ilkeler, kurallar belirlemeli. Bu ilkelerden birincisi öğretmenine güvenmek olmalı. Bakanlık öğretmenin kazanımı daha iyi vermek için farklı eğitim materyallerini kullanarak içeriği zenginleştirmesene destek olmalı; gerektiğinde sade ve anlaşılır kaynaklara yönelmesine izin vermelidir.

ÖĞRETMEN YÖNLENDİRME YAPMAZ

Ortaokullarda yabancı dil ağırlıklı 5. sınıflarda ders saati ile karşılaştırıldığında Milli Eğitim Bakanlığın gönderdiği kitapların yeterli olamayacağını İngilizce öğretmenleri dile getirmekte. Herkes bilir, veli toplantılarında öğretmen değil, veliler ister yardımcı kitap almayı. Öğretmen yönlendirme yapmaktan kaçınır. Almak isteyen alır, almak istemeyenler ise almaya zorlanmaz. Alanlar da okula getirmez. Her sorumlu veli bilir ki alınacak her kitap çocuklarının eğitimine katkı sağlayacaktır."

pervinkaplan.com.tr

 

İlgili haber:


MEB Yardımcı kaynak kullanımı ile ilgili yasaklar değil, ilkeler belirlemeli