Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözleşmeli personellerin kadroya alınmasına yönelik gelen bir soruya;

Sözleşmeli personel olarak niye bunu değerlendiriyoruz?

Erdoğan: Sebebi şu; bir tarafta aldığımız elemanın "Ben nasılsa artık kadroluyum, yan gel yat" mantığıyla hareket etmesi var.

Diyerek onca memuru zan altında bırakan açıklamada bulunmuştur.

 

Böyle bir söylem gerçekleri yansıtmayan, yanlış ve talihsiz bir açıklama olmuştur. Memurlara karşı mütemadiyen girişilen bu tür açıklamaların altında, Devleti tüccar zihniyetiyle yönetme ve yeni bir istihdam modeli mi, hayata geçirilmek isteniyor sorusunu akla getiriyor.

 

Bizler ülke sevdalıları olarak devleti her şeyin üzerinde tutan devletimizden maaş alan hiç kimsenin boş oturmasını kabul etmeyen bir fikrin savunucularıyız. Sayın Cumhurbaşkanlığı makamı şikâyet makamı olamaz, icranın başıdır. Varsa “yan gelip yatıp bedavadan maaş alanlar” bunlar ortaya çıkarılmalıdır. Bizlerde Türkiye Kamu Sen olarak buna yardımcı oluruz. Kamu çalışanları şayet “yan gelip yatıyor ve iş üretmiyorsa “bunları verimli hale getirme görevi de ülkeyi yönetenlerin görevi olsa gerek. Bu talihsiz açıklama ile ne yapılmak isteniyorsa doğrusu bilmek isteriz.

 

Sayın Cumhurbaşkanımızın yan gelip yatmakla itham ettiği memurlarımız, resmi verilere göre Avrupa’daki emsallerinden iki kat daha fazla iş yüküyle karşı karşıyadır. Öyle ki, OECD verilerine göre bir kamu çalışanı Avusturya’da ortalama 18, Kanada’da ve Fransa’da 12, Finlandiya’da 9, Almanya’da 18, Hollanda’da 19, ABD’de 13 kişiye hizmet verirken Türkiye’de 1 kamu çalışanına yaklaşık 29 kişi düşmektedir. Bu durumda kamu çalışanları birçok kurumda iş yoğunluğu ile boğuşmaktadır.

 

Bütün bu veriler ışığında Türk memurunu hedef alan bu incitici açıklama konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Çalışmadığını iddia ettiği memurlar kimlerse, hangi kurumlarda görev yapıyorlarsa bilmekte hakkımız diye düşünüyorum.

 

Sayın Cumhurbaşkanımızın bu açıklaması ile yaklaşık 3 milyon memur ve 10 milyon memur ailesini “yan gelip yatan, devletten hak etmedikleri maaşı alan” insanlar olarak göstererek, haramzade ilan ederek bu ülke için canını vermeye Hazır memurlarımızı incitmiştir, üzmüştür.

 

Bu tür açıklamalar maalesef pusuda bekleyen devletle sorunu olanların ekmeğine yağ sürerek onları kıs kıs güldürecektir.

 

Sayın Cumhurbaşkanımız bu açıklamayı yaparken her türlü imkansızlıklara rağmen, kamu çalışanları canla başla, Edirne’den Ardahan’a; Sinop’tan Hatay’a kadar 814 bin kilometrekarelik vatan toprağının her karışında soğuk, tipi demeden bugün hizmet üretmektedir.

 

Yani Sayın Cumhurbaşkanım kamu çalışanları yan gelip yatmamaktadır. Kamu çalışanları şu an hastanelerde, okullarda, camilerde, enerjide, yolu kapanan yerleri açmada yani her alanda bu ülkeye hizmet etmekte, iş üretmektedir.

 

Bu açıklamalar ile Kamudaki personelin çalışma şevki kırılmaktadır. Halkın kamu çalışanlarına karşı bakışı olumsuz yönde değişmektedir.

 

Herkes şunu iyi bilsin ki, Kamu çalışanları bu ülkenin sırtında bir kambur değil, kamu çalışanları bu ülkenin olmazsa olmaz unsurlarıdır. Kamu çalışanları bu ülkenin sigortasıdır. Kamu çalışanları yoksa devlette yok demektir. Kamu çalışanları vatandaşlarımızın doğduğu andan ölümüne kadar hayatının her anında, her alanında hizmet üretmektedir. Hastadan bulaşan virüsle can veren doktor; kilometrelerce ötedeki köye ders vermeye giderken soğuktan donan öğretmen; haciz ihbarnamesini borçluya tebliğ ettiği için katledilen postacı; yangın söndürürken hayatını kaybeden itfaiyeci, ormancı; asayişi sağlarken şehit edilen polis, zabıta; kim tabi ki yan gelip yatan değil, canını bu vatan için feda eden kamu çalışanları, memurlarımızdır.

 

Unutulmamalıdır ki, memursuz devlet hizmeti verilemez. Memurları yok sayarak hiçbir yere varılamaz.

 

Bizler Türkiye Kamu Sen mensubu kamu çalışanları olarak kim ne derse desin, Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığının teminatı olan Türk memuru, yıllardan beri bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da her türlü zorluğa ve incitici sözlere rağmen, vatanı ve milleti için hizmet vermeye devam edeceğiz.

 

VARLIĞIM TÜRK VARLIĞINA ARMAĞAN OLSUN.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

 

Musa AKKAŞ
Türk Eğitim Sen Genel Başkan Yardımcısı