ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, bundan birkaç ay önce yeni işletim sistemi Windows 11'i duyurmuştu. Performans optimizasyonlarının yanı sıra tasarımıyla da dikkat çeken Windows 11, bir süredir de Windows Insider kullanıcıları tarafından deneyimlenebiliyordu. Microsoft, söz verdiği gibi Windows 11'in kararlı sürümünü tüm günlük kullanıcılar ve işletmeler için resmen yayınladı.

Microsoft, Windows 11 ile ilgili yaptığı açıklamalarda sistem gereksinimleri tartışmlara neden oldu. Çünkü Güvenilir Platform Modülü Sürüm 2, ya da daha çok bilinen ismiyle TPM 2.0'nin zorunlu olmasına kanaat getiriyor. Sistem güvenliği açısından önemli olan TPM 2.0, kimi kullanıcıların anakartları kimi kullanıcılarınsa işlemcileri tarafından desteklenmiyor. İşlemcide de sınırlamaya gidildi son 3 yılda çıkan işlemciler dışındaki işlemci kullanan bilgisayarlarda kuruluma izin vermilyor. Bu da milyonlarca bilgisayarın Windows 11'den mahrum kalmasına yol açtı.

Microsoft, Windows 11 ile ilgili tartışmalar devam ederken kullanıcılar için ufak bir uyumluluk denetim aracı sunmuştu. Buradaki bağlantıyı kullanarak indirebileceğiniz araç, sisteminizde ufak bir test yapıyor ve sistemin Windows 11'e uyumlu olup olmadığını anlamanızı sağlıyor.

Windows 11'i indirmeden önce Windows PC Health Check isimli bu uygulamayı mutlaka indirmeniz ve sistem ya da sistemleriniz için test yapmanız gerekmekte.

Windows 11 yüklemek istediğiniz PC'nin şu özellikleri karşıladığından emin olun:
 

  • 64 bit CPU'ya sahip olma: Windows 11 yalnızca 64 bit CPU'larda çalışabilir. PC'nizde 64 bit CPU olup olmadığını görmek için Ayarlar > Sistem > Hakkında bölümüne gidin veya Windows'ta "Sistem Bilgileri"ni arayarak "Sistem Türü"ne bakın.  
  • Sistem gereksinimlerini karşılama: Windows 10 çalıştıran tüm cihazlar Windows 11 yükseltmesine uygun değildir. Yükseltme gereksinimleri ve desteklenen özellikler için Windows 11 cihaz özellikleri bölümüne bakın. Bazı özellikler ek donanım gerektirir. Ayrıca, güncelleştirilmiş sürücüler ve donanım uyumluluğu hakkında bilgi almak için PC üreticinizin web sitesini ziyaret etmenizi öneririz.
  • UYARI: IWindows 11 medyasının Windows 11 minimum sistem gereksinimlerini karşılamayan bir bilgisayara yüklenmesi önerilmez ve uyumluluk sorunlarına yol açabilir. Gereksinimleri karşılamayan bir bilgisayara Windows 11 yüklemeye devam ederseniz, bu bilgisayar artık desteklenmeyecek ve güncelleştirmeleri almaya hak kazanmayacaktır. Uyumsuzluk nedeniyle bilgisayardaki hasarlar üretici garantisi kapsamında değildir.

 

Windows 11 nasıl indirilir ve yüklenir?

Windows 11'i Update aracılığıyla yükleme

Bilgisayarınızı açın ve "Başlat" butonuna tıklayın.

"Ayarlar" butonuna tıklayın.

"Güncelleştirme ve Güvenlik" seçeneğine tıklayın.

Sol tarafta yer alan menüde bulunan "Windows Update" menüsünde bulunduğunuzdan emin olun.

Bilgisayarınız destekliyorsa, önünüzdeki ekranda Windows 11'in indirilebileceğini göreceksiniz.

Sisteminiz desteklemiyorsa, "Bu bilgisayar şu anda Windows 11 için olan tüm sistem gereksinimlerini karşılamıyor." şeklinde bir uyarı görürsünüz.

İndirme işlemlerini yaptıktan sonra tıpkı Windows 10 güncellemesi yapıyor gibi yönergeleri takip edin ve Windows 11'in yüklemesini tamamlayın.

 

Windows 11'i temiz kurulum ile yükleme

Buradaki bağlantıyı kullanarak Microsoft'un Windows 11 indirmek için oluşturduğu internet sitesine ulaşın.

"Windows 11 Yükleme Medyası Oluşturma" başlığı altında bulunan "Hemen indirin" seçeneğine tıklayın.
Microsoft'un Windows 10'da da kullanılan işletim sistemi indirme yardımcısını (Microsoft Creation Tool) açın.

Uygulama içerisinde ilerleyerek sisteminizle uyumlu Windows 11 seçeneğini indirmeye başlayın.
İndirdiğiniz ISO dosyasını Rufus gibi uygulamalar aracılığıyla bir USB belleğe yükleyin. (Dilerseniz bu dosyaları doğrudan DVD'ye de yazdırabilirsiniz.)

Sisteminizi açarken USB bellek ya da DVD üzerinden boot yapın.

Microsoft'un yükleme talimatlarını takip edin.