1- Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Eğitim Programına başvurular ne zaman başlıyor?

Tüm öğretmenler (Yüksek lisans ve doktoraya göre bu sürece girecekler dahil) 1-10 Haziran tarihleri arasında Eğitim Programına başvuruda bulunacaklar.

 

2- Eğitim Programı ne zaman yapılacaktır?

Uzman öğretmenlik:18 Temmuz 2022-05 Eylül 2022

Başöğretmenlik: 18 Temmuz 2022-19 Eylül 2022

 

3- Eğitim Programına kabul edilenler kaç saat eğitim almak zorundalar?

Uzman öğretmenlik için 180 saat

Başöğretmenlik için 240 saat

 

4- Eğitim programı uzaktan eğitim yoluyla mı yapılacak?

Öğretmenlerin yaz tatilinde olması nedeniyle uzaktan video izleyerek tamamlama şeklinde olacaktır.

 

5- Eğitimler belli bir saatte mi alınacak mı?

Eğitimler mesleki seminerlerde olduğu gibi istenildiği saatlerde online olarak alınacak.

 

6- Eğitimleri tamamlayan öğretmenler belge alacak mı?

Eğitim programını tamamlayan öğretmenlere sertifika verilecektir.

 

7- Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik sınavına kimler başvurabilecek?

Mevcut öğretmenlerin;

UZMAN ÖĞRETMENLİK İÇİN;

Yazılı sınavın başvuru tarihinin son günü itibarıyla adaylık dahil öğretmenlikte 10 yıl hizmeti bulunmak.  Öğretmen olarak görev yapıyor olmak  Kademe ilerleme cezası olmamak  180 saatlik Eğitim programını tamamlamış olmak.  Mesleki gelişim çalışmalarını tamamlamış olmak

- Uzman Öğretmenlik Mesleki Gelişim Çalışmaları Tablosu'nda (Yönerge EK-2 )yer alan üç alandan en az ikisinden birer çalışma yapmış olmaları gerekmektedir.

 

BAŞÖĞRETMENLİK İÇİN;

Yazılı sınav başvuru tarihi itibarı İle uzman öğretmen olarak 10 yıl çalışmış olmak Uzman öğretmen olarak görev yapıyor olmak Kademe ilerleme cezası olmamak. 240 saatlik eğitim proğramını tamamlamış olmak . Başöğretmenlik mesleki gelişim çalışmasını tamamlamış olmak

 

- Başöğretmenlik için ise 10 yıllık uzman öğretmenlik kıdemi şartı var. Yani başöğretmenlik için 2006 yılında uzman öğretmen olup uzman öğretmen olarak 10 yıl görev yapmış olanlar başvurabilecek.

- Başöğretmenlik için Başöğretmenlik Öğretmenlik Mesleki Gelişim Çalışmalarını (Yönerge EK-3) tamamlamış olmak, uzman öğretmenlik için Uzman Öğretmenlik Mesleki Gelişim Çalışmalarını (Yönerge EK-2) tamamlamış olmak,

 

8- Süre hesabına dahil olan durumlar nelerdir?

MEB de iken askerlik yapanların, temel eğitim sonrası dönemi eğitim kurumlarında öğretmen olarak yapanların öğretmenli süreleri dahildir. Eğitim kurumu idarecilik süreleri dahildir. MEB de ki sözleşmeli öğrenmendik süreleri dahildir. Resmî izin sürelerinin tamamı dahildir Açığa alınma veya her türlü cezanın beraat edilmesi halinde görev yapılmayan o süreler dahildir Özel okullarda öğretmen veya yönetici ,diğer özel öğretim kurumlarında ise öğretmen veya öğretmenlik şartını taşıyanların yöneticilikte geçen süreleri dahildir. (özel öğretim kurumları genel müdürlüğü tespit yapıp gönderecek ) 4688 e göre aylıksız izinli sayılanların bu süreleri dahildir. Öğretmen iken 1999-2005 yılları arasında disiplin cezası sonrası öğretmenliği soba erenlerin 2006 tarih ve 5525 sayılı ceza affı ile geri dönenler ile aynı tarihlerde istifa edenlerin geri atanması olanların o tarihlerdeki (1999-2005) süreleri dahildir. Vekalet ve geçici görev süreleri dahildir.

Kısaca Adaylık süresi, Asker öğretmenlik süresi (temel askerlik eğitiminde geçen süre hariç), Sözleşmeli öğretmenlik, kanuni izin süreleri, (yıllık izin, yaz tatili, mazeret izinleri, hastalık ve refakat izinleri) (yani 657 sayılı yasaya göre alınan aylıksız izinler süreden sayılmıyor) Eğitim Kurumu Yöneticiliğinde geçen süreler, Özel okullar ile diğer özel öğretim kurumlarında öğretmen ve yönetici olarak geçen süreler, 4688 sayılı yasa gereği aylıksız izne ayrılan sendika yöneticilerinin aylıksız izin süreleri, Vekalet ve geçici görev süreleri süre hesabında değerlendirilecektir.

Ayrıca kademe İlerlemesinin durdurulması cezası bulunmamak. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alıp kanuni süre olan 10 yıl sonra dosyasından silinenler başvuruda bulunabilirler.

 

9- 10 yıllık süre hesabında hangi tarih esas alınacak?

10 yıllık süre hesabında sınav başvuru tarihinin son günü olan 3 Ekim 2022 tarihi esas alınacak.

 

10- Mesleki Gelişim Çalışmalarını EK-2 ve EK-3’ü tamamlamış olmak için belirlenen kriterlerden kaç tanesine sahip olmak gerekiyor?

Uzman öğretmenlik için yönerge ek-2, baş öğretmenlik için ise yönerge ek-3'te yer alan kriterlere bakıldığında üç alan olduğu görülecektir.

- Eğitim Öğretim ve Rehberlik Çalışmaları, Yönetime Katılım, Araştırma ve Geliştirme Çalışmaları

Bu alanlar esas alınarak;

Uzman öğretmen unvanı için başvuruda bulunacak öğretmenlerin, "Uzman Öğretmenlik Mesleki Gelişim Çalışmaları Tablosunda (yönerge ek-2) yer alan üç alandan en az ikisinden birer çalışma yapmış olmaları gerekmektedir.

Uzman öğretmen unvanı için başvuruda bulunacakların Ek-2 Uzman Öğretmenlik Mesleki Gelişim Çalışmaları Tablosunda, başöğretmen unvanı için başvuruda bulunacakların ise Ek-3 Başöğretmenlik Mesleki Gelişim Çalışmaları Tablosunda yer alan çalışma alanlarından en az ikisinden birer çalışma yapmaları gerekir. Birden fazla çalışma alanında değerlendirilebilecek mesleki gelişim çalışmaları, yalnızca bir çalışma alanında değerlendirilir.

Başöğretmenlik unvanı için başvuruda bulunacak öğretmenlerin, "Başöğretmenlik Mesleki Gelişim Çalışmaları Tablosunda (yönerge ek-3) yer alan üç alandan en az ikisinden birer çalışma yapmış olmaları gerekmektedir.


 

 

11- Yüksek lisans/Doktora yapmış öğretmenler için süreç nasıl işleyecek?

180 saatlik eğitim programına da katılacaklar fakat program sonunda yapılacak sınava girmeyeceklerdir. Yani yazılı sınavdan muaf olarak uzman öğretmenlik unvanı alabileceklerdir.

Doktora yapmış öğretmenlerden 2006 yılında uzman öğretmen olanlar yukarıda belirtilen tüm sürece tabi olacaklardır. 240 saatlik eğitim programına da katılacaklar fakat program sonunda yapılacak sınava girmeyeceklerdir. Yani yazılı sınavdan muaf olarak başöğretmenlik unvanı alabileceklerdir.

 

12- Eğitim Programını tamamlayan öğretmenler sınav başvurusu yapacak mı?

Eğitim programını tamamlayan öğretmenler 26 Eylül 2022-03 Ekim 2022 tarihleri arasında sınav başvuru yapacaklar. (Yüksek lisans ve Doktora nedeniyle sınavdan muaf olanlar da aynı tarihlerde başvuru yapacaklar)

 

13- Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik sınavlarının tarihi nedir?

Sınavlar 19 Kasım 2022 Cumartesi günü gerçekleştirilecek

 

14- Sınavdan sonra süreç nasıl işleyecek?

Sınav sonucu açıklanıp kesinleştikten sonra gerek sınavdan muaf olanlar gerekse sınav esasına göre unvan alacaklara 04 Ocak 2023 tarihinde sertifika düzenlenecek ve 15 Ocak 2023 maaşları ile mali haklar ödenmeye başlayacaktır.

 

15- Sınavlar her yıl yapılacak mı? Sınavda başarılı olma puanı kaçtır?

Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için ayrı ayrı olmak üzere yılda bir defa yapılır. Bu sınavlarda 100 puan üzerinden 70 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılır.

 

16- Sınava girme şartlarını taşıyıp sınava girmek istemeyenler eğitime katılmak zorunda mıdır?

Hayır. Zorunda değildir.

 

17- Hali hazırda uzman öğretmen ve başöğretmen olanlar bu eğitimleri alıp belge ibraz edecek mi?

Hayır

 

18- Uzman Öğretmenlik sınavından muaf olabilmek için tezli ya da tezsiz yüksek lisans yapmak yeterli midir?

Tezli ya da tezsiz fark etmeden yüksek lisans yapmak yeterlidir.

 

19- Yüksek lisansı olanlar yazılı sınavdan muaf mıdır?

Evet yazılı sınavdan muaftır ama eğitim programındaki eğitimleri almak zorundadırlar.

 

20- Tazminat ödemeleri ne zaman yapılacak?

Öğretmenlik Meslek Kanununun "Yürürlük" başlıklı 11. maddesindeki; "Madde 11- (1) Bu Kanunun 8 inci maddesi 15/1/2023 tarihinde, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer." hükümleri gereğince; halihazırdaki 83.350 uzman öğretmen ve 100 başöğretmen bu tazminat düzenlemesinden 15/1/2023 tarihinde yararlanacaktır.

www.guncelegitim.com