Bilindiği gibi 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nda öğretmenlik mesleği tanımlanırken “öğretmenlik; devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir” ifadeleri kullanılır.

Zaten uzmanlık gerektiren öğretmenleri bir de eğitime ve sınava tabii tutmak kabul edilemez.

Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağı TBMM’ye geldiği ilk günden itibaren gerekli uyarıları yapmış, komisyona katılarak görüşlerimizi ifade etmiş ve bu konuda gerekli uyarıları yapmıştık. Öğretmenin yetiştirilmesinden, görevde yükselmesinden, ekonomik ve sosyal haklarından, emekliliğine kadar olan süreci içinde barındıracak bir Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ihtiyaç varken TBMM’den geçen kanuna baktığımızda öğretmenlerin ihtiyacı olan meslek kanunundan uzak bir kanun olduğunu söylemeye gerek bile kalmamıştır.

Öğretmenlerin statü ayrımını ortadan kaldırmayan, öğretmenleri eğitim ve sınav sonrası sınava tabii tutarak unvan veren kanuna istinaden yönetmelik de yayımlanmıştır.

Anadolu Eğitim Sendikası öğretmenlerin sınav ile unvan almasına karşıdır. Öğretmenlerin kıdemi arttıkça gelirleri de artmalı, sınav yerine kıdem şartı getirilmelidir.

Aday öğretmenlik için de sorunlu olacak kısımları içinde barındıran yönetmeliğe detaylı inceleme soncunda gerekli hukuki işlemleri de başlatacağımızı bildiririz.

Anadolu Eğitim Sendikası