Yönetmeliğe göre; Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel öğretim kurumları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında eğitim-öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda bulunan öğretmenlerden gerekli koşulları taşıyanlar için Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı 27 Kasım 2005’te yapılacaktı. Adaylık dönemi hariç öğretmenlikte en az 13 hizmet yılını dolduranlar başöğretmenlik, öğretmenlikte 7 yılını dolduranlar ise uzman öğretmenlik sınavına girme hakkına sahipti.

Ayrıca yönetmeliğin “Sınav ve Protokol” başlıklı 13 Maddesinde, “Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı, yılda bir defa olmak üzere ÖSYM tarafından yapılır.” deniyordu.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliğinde bu temel ilkeleri belirtmiş ve Uzman Öğretmenlik uygulamasını hayata geçirmişti.

Mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığına bireysel olarak dilekçeyle başvuruda bulundu.

Alanya Parlayüksel İlkokulu öğretmeni Kadriye DEMİREL, Alanya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmeni Hamza ŞEN ve Özlem BEŞER, Alanya Kargıcak Vahapoğlu İlkokulu öğretmeni Adnan ASLAN ve bir grup öğretmen Milli Eğitim Bakanlığına gönderdikleri dilekçelerde sınav haklarının geri verilmesini ve mağduriyetlerinin giderilmesini talep ettiler.

Milli Eğitim Bakanlığının vereceği cevabın içeriğine göre gerekirse hukuki süreç başlatabileceklerini belirten mağdur öğretmenler, bu sürecin binlerce mağdur öğretmen için de emsal teşkil ederek bir yol haritası belirleyeceğini ifade ettiler.