Eğitim İş Ankara 2 Nolu Şube Başknı Mehmet Ali Güler'in basın açıklamasının tam metni şu şekilde,

 

18 Kasım 2020 Çarşamba akşamı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan uzaktan eğitim süreci detayları her ne kadar bazı konulara açıklık getirse de eksik ve yoruma dayalı maddeleri ile de dikkat çekmektedir.

 

Bakanlık yetkililerinin en kısa sürede bazı konulara açıklık getirmemesi durumunda aynı okul türlerinde farklı uygulamalara yaşanması ve bu uygulamaların karışıklığa sebebiyet vermesi kaçınılmazdır. Gözden kaçırılan ya da eksik bırakılan aşağıdaki konularda açık ve net bir şekilde kararlar alınması bu sürecin doğru işletilmesi açısından faydalı olacaktır.

 

Bilindiği üzere meslek liselerinde İşletmelerde Beceri Eğitimi kapsamında staj uygulaması yapılmaktadır. Bazı okul türlerinde farklılık göstermekle birlikte genel olarak öğrenciler haftanın iki günü okulda ders görmekte, üç gün ise özel sektör ve kamu kuruluşlarında staj yapmaktadır. 20 yaş altı olan bu öğrencilerin durumu hakkında hiçbir netlik yoktur. Bu öğrenciler 20 yaş altı için uygulanacak kısıtlamalara tabi olacak mıdır? Çalışan statüsünde olup stajlarına devam edebilecekler midir? Sayıları yüzbinler ile ifade edilen bu öğrencilerin durumunun görmezden gelinmesi ve net bir karar beyan edilmemesinin sebebi nedir?
 

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık birimlerinde çalışan öğretmenlerimizin durumu ne olacaktır? Birçok konuda belirsizlik ve alınan kararlarda bulunan boşluklar sebebi ile idareciler ile sıkıntı yaşayan rehber öğretmenlerimizin bu süreçte durumları ne olacaktır?
 

Okullarda bilişim teknolojileri rehberliği yapan formatör öğretmenler ile ilgili verilen bir karar var mıdır? Bu öğretmenlerimizin çalışma saatleri nasıl ve ne şekilde olacaktır?
 

Açıklamada yer alan “Zümre öğretmenlerimiz ise uzaktan eğitim sürecini takip ve koordine etmek amacıyla haftada en az 1 gün okullarımıza geleceklerdir.” cümlesinin açılımı nedir? En az 1 gün tabirinin ucu açık, yoruma dayalı  olması sebebiyle farklı uygulamalar olması nasıl önlenecektir? Takip ve koordinasyon başlığı altındaki görev ve sorumluluklar nelerdir?
 

Yapılan açıklamalarda eksik kalan bu soruların da açık, anlaşılır ve yoruma gerek bırakmayacak bir şekilde net olarak cevaplanması sürecin işlemesi açısından son derece önemlidir.

 

Eğitim-İş Sendikası olarak bu belirsizliklerin giderilmesi konusunu takip edeceğimizi, yaşanan süreçte eğitim emekçilerinin ve öğrencilerimizin hak kaybına uğratılmasına asla göz yummayacağımızı belirtmek isteriz.

 

Mehmet Ali GÜLER
Eğitim-İş Ankara 2 No’lu Şube Başkanı