Hiç yağmurlu bir günde şehirden uzakta, doğa ile baş başa kalma şansınız oldu mu? Hani damlalar yeryüzü ile buluşurken ağaçlarda ki, otlarda ki o kımıldanmayı, coşkuyu bilir misiniz? Suya olan hasretini dindireceğini bildiği için doğadaki o sevinci hücrelerinize kadar hissedersiniz.  Eminim birçoğumuz bu vuslatın tanığı olmuştur. Peki, yağmurlu bir günde deniz kenarında bulundunuz mu? O su ile dolu denizin yağmura kavuşacağı için yaşadığı o kımıldanmalara, o irili ufaklı dalgaların yağmur bulutlarına doğru uzanmasına tanıklık ettiniz mi?    

Türkiye yaklaşık 25.5 Milyon öğrenci sayısı ile Dünya’da 143 ülkenin nüfusundan daha fazla öğrenciye sahip bir ülkedir. Bunların anne-babalarını, diğer aile bireylerini ve bir milyona yakın eğitim camiasını düşünürsek ülkemizin çok büyük bir kısmının eğitim ile direk bir bağı olduğunu görürüz. Durum böyle olunca da veli ve öğrenci kısmı yağmuru bekleyen ağaçlar gibi, umutlu hasret dolu. Camia ise deniz gibi. Su ile dolu olduğu halde yine damlaları bekliyor. Biraz daha dalgalı, biraz daha sabırsız, biraz daha hırçın. Şimdiden belli ki herkes için zor bir gün olacak. Maalesef camia şimdiden pozisyonunu almış gibi duruyor. Danıştay’ın verdiği “Andımız Kararı”nda da görüldü ki camiada gri alan pek kalmamış. Tartışma kültürü epeyce hasar almış. Neredeyse tükenme noktasında. Bir konuda camia çok keskin çizgilerle ayrılabiliyor.

23 Ekim’de açıklanacak Vizyon Belgesinin içeriği ne olursa olsun yapılacak en kötü şey toptancı bir anlayışla reddeden ya da aynı anlayışla söylenecek her şeyi kabul etmeye hazır bir tutum sergilemektir. Bakanlık tıpkı “Bir Milyon Öğretmen, Bir Milyon Fikir” projesinde olduğu gibi açıklanacak bu yol haritasını bir süre paydaşların değerlendirme, görüş ve eleştirisine açık tutmalı, özellikle öğretmenler arasında geniş çaplı bir uzlaşının sağlanmasına özen göstermelidir. Unutulmamalıdır ki, harita ne olursa olsun toplumu ve öğrenciyi o haritada belirtilen yere götürecek lider öğretmen olacaktır. Bu süreç içinde fikirlerini, beklentilerini gerekçeleri ile paylaşma imkânı buldu ve pasını bakanlığa attı. Top artık bakanlıkta.Umuyoruz ki, Milli Eğitimi bir üst klasmana taşıyacak bir gol çıksın.

Yağmur her zaman rahmet olmuyor. Bazen büyük yaralar açan afete de dönüşebiliyor. Bu kez gerçekten beraber ıslanmalıyız bu yağacak yağmurda.

Hava bulutlu, yağmur sıcağı ne zamandır hissediliyor. 15 Ekim’de beklenen yağmur, 23 Ekim’e kaydı. Anadolu’dan bir sözle bitirelim. Hayırlısı olsun.

20 Ekim 2018
Ümit DEVECİ
Guncelegitim.com