Tıpta uzmanlık sınavına sayılı günler kala tüm hekimlerde bir heyecan var

Aslında 1987 yılından beri yapılan sınav büyük bir kültürü de içinde barındırıyor.

son zamanlarda ise hatalı sorular ve mahkeme süreçleri ile gündemde…

Doktorlar için uzun soluklu bir sürecin sonunda tam 6 yılın sonunda sınavların bitmediğinihatta daha yeni başladığını ifade edebiliriz.

Tıpta uzmanlık sınavı 240 sorudan oluşuyor. 3 büyük ildedüzenlenen bu sınav tüm gün sürüyor.
Daha önce çok tartışılmasına rağmen tıpta uzmanlık sınavında pratik bir bölüm yok. Meslekli bilgilerin sınanacağı bir platform yok. Sadece teorik sorular üzerinden düzene girmiş bir sınav

Teorik sorularındaki ayrıntılar ile birlikte tartışmasız olarak Türkiye’nin en zor sınavı… Dünyada ise hatırı sayılır bir zorluğa sahip (bana göre yine birinci)

10 bin ile 15 bin arasında hekim ve hekim adayının girdiği sınavda kontenjanlar genellikle 3000 civarı oluyor. Son 2 sınava ise 5binlere dayanan kontenjanlar mevcut.

Bu sayılara rağmen hekimler sınava birkaç kez girebiliyor. Çünkü istenen bölümler ve iller düşünüldüğünde ilk binlere girmek büyük önem arzediyor

120 soru temel 120 soru klinik branşlar arasında bölüştürülen sınavda eskiden katsayı olarak klinik dersler daha ağırlıklı puan getiriyordu. Ancak 2017 de yapılan yeni bir düzenleme ile klinik ve temel soruların katsayısı eşitlendi. Sadece temel bilimlerde branş seçmek isteyen hekim adayları için temel tıp testinden çözecekleri soruların katsayısı arttırıldı.

Uzun zamandır tıp dışı branşlara TUS’ta kontenjan açılmaması da ayrı bir durum. Özellikle kimya mezunları eskiden TUS’a girerek biyokimya gibi alanlarda asistan olabiliyordu. Uzun bir süredir kendilerine ait kontenjanların açılmasını bekleyen birçok kimyager mevcut.

TUS’a sayılı günler kala hekimlerin en büyük derdi bu günleri nasıl geçirmek oluyor. Genelde bizlerin önerisi son günlerde daha sıkı çalışma yönünde. Yani ÖSS LYS mantığı ile “son günlerde stresten uzak durmak lazım” ibaresi TUS için abesle iştigal eder. TUS’ son gün son saatler de hatta salona girerken bile çalışılmalı. Sonuçta bu sınav yakın hafıza sınavıdır.

Şimdiye kadar yapılan tekrar sayısı önemli. 3 veya 4 tekrar ile son günlere gelindiğini varsayalım. Eğer son günler verimli geçirilmez ise şuana kadar ki tekrarlar önemsizleşecektir. Eğer şu ana kadar kahve yapıldıysa son 10 gün bunun köpüğü olacaktır

 

İyi çalışmalar