Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ‘Okulöncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan bir dizi değişiklik ile ortaokul öğrencilerinin sınıf geçme puanları yükseltildi. Sınıf geçme puanı Türkçe dersi için 70, diğer dersler için 50 oldu. Eğitim dünyası kararı farklı görüşlerle değerlendirdi:

DİLLERİ DÜZELECEK

* Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe (Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi): “Türkçe’nin daha zor geçilen bir ders olması olumlu bir yaklaşım. Çünkü gençler sosyal medyayı yoğun bir şekilde kullanıyor, burada da kullandıkları dili kısaltıyor ve bozuyorlar. Ayrıca bu alışkanlıkları akademik yaşamlarına da yansıyor. Türkçe’leri inanılmaz bozuk. Kararın olumlu etkisi olacağını düşünüyorum.”

OKUDUKLARINI ANLAYACAKLAR

* Prof. Dr. Zülfikar Kaan Deniz (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı Başkanı): “Sınıfta kalma olmaması çok yanlıştı. Şimdi bu yanlıştan dönüldü. Hem barajın yükselmesi hem de Türkçe konusuna önem verilmesi oldukça olumlu. Bu barajın öğrencilerin okuduğunu anlama becerisini de geliştireceğini düşünüyorum.”

OKUL MÜDÜRLERİ MEMNUN

Ortaokullarda görev yapan okul müdürleri genel olarak kararı doğru bulduklarını belirterek, şu değerlendirmeleri yaptı:

* Türkçe dersi artık daha fazla önem kazandı. Öğrenciler, Türkçe konusunda çok daha gayretli olacaklar.

* Çocuklarımızda sözel derslere karşı bazen ilgi azalabiliyordu, bu kararın ardından derslerde daha dikkatli olmaya başladıklarını gözlemledik.

* Sınıf geçmek gerçekten çok kolaydı ve öğrencilerde gevşeklik vardı. Ancak şimdi efor sarf etmeleri gerekecek.

Melike ÇALKAP / Hürriyet