Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan:

15 Ocak’ta yeni yılın ilk maaşını alacağız.

Zam oranı % 3, enflasyon farkı ise % 4,36 oldu. Bir gariplik yok mu?

Maaş zammından daha yüksek enflasyon farkı alacağız.
Tabi bu ilk defa olmuyor.

Birilerinin ‘tarihi kazanım’ diye pazarladıkları 4. ve 5. dönem toplu pazarlık süreçlerinin sonucu olarak ikinci kez zamdan yüksek enflasyon farkıyla karşı kalıyoruz.

“2020 yıllık enflasyonunun % 14.60 çıkması, Kamu İşvereninin ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun 5. Dönem Toplu Sözleşmede kamu görevlilerine reva gördükleri zam oranlarının yetersizliğini teyit etmiştir.” demiş!
Özellikle salgın dönemiyle birlikte ekonomik koşullar çok değişmiştir. Nitekim Hükümet, bundan dolayı değişik toplum kesimlerine yönelik ekonomik destek ve tedbir kararlarını hayata geçirmiştir.

5. Dönem Toplu Sözleşmesinin yapıldığı Ağustos 2019’dan bu yana köprünün altından çok sular akmıştır.
Buradan hareketle, değişen ekonomik koşullara mütenasip şekilde memurların 2021 yılı ücret artış oranları da güncellenmelidir.
Aileleriyle birlikte yaklaşık 20 milyona tekabül eden memurlarımız ve emeklilerimiz, enflasyona ve sözde yetkili sendikal anlayışın beceriksizliğine ezdirilmemelidir.

Hükümetin bu makul ve gerçekçi talebe kayıtsız kalmamasını ve hakkaniyet zemininde gerekeni yapmasını bekliyoruz.

 

Eğitim İş'ten yapılan açıklama:

Kamu emekçisinin yüzde 7,36 ile, yani iktidarın kendi belirlediği enflasyon oranından bile düşük bir artış ile yaşaması beklenmektedir. Bu kabul edilemez!

Her şeyden önce daha korona kabusu dünyaya ve ülkemize çökmemişken ve dolayısıyla ekonomiyi daha da tahrip etmemişken yapılan yüzde 3 + yüzde 3'lük zammı tarifleyen Toplu İş sözleşmesi, artık tamamen hükümsüz kabul edilmeli, yenilenmelidir!

Bu yenileme yapılırken kamu emekçisinin alım gücündeki düşüş, ekonomideki daralma, sokaktaki gerçek enflasyon, vergi ve cezalardaki hızlı artış, ezcümle gerçek rakamlar dikkate alınmalıdır. İçinde birden çok insanın yaşadığı milyonlarca haneye sadece tek maaş girdiği gerçeğine göz kapatmadan, bu hanelerden alınan vergiler, en azından pandemi süresince Hazine tarafından karşılanmalıdır.

Devlet bu yüzden vardır ve devletin yönetimini emanet alan hükümet, bu yükümlülükleri yerine getirmekle görevlidir!

 

Eğitim Hak-Sen Genel Başkanı Hanifi Gökçek:

Memur maaşı Ocak 2021’de %7,36 oranında artacak.

Zammın %3’ü yetkili sendikanın toplu sözleşmede aldığı oran.

Enflasyon gereği yüzdelik artış ise %4.36

Bu durumda enflasyon zammı, toplu sözleşme gereği yapılan artıştan daha fazla.

Toplu Sözleşme Masasına yetkili sendika yerine Enflasyon otursa, demek ki daha fazla zam alacağız.

Durumu kamu çalışanlarının takdirine sunarım.