CHP'nin bilgi ve iletişim teknolojilerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda TBMM'de yeni faaliyete geçen Dijital Mecralar Komisyonu Üyesi Onursal Adıgüzel Milliyet'en Mehtap Gökdemir'e yaptığı açıklamada, Cep telefonumuzdaki en az 8-9 uygulama verilerimizi topluyor dedi.

Onursal Adıgüzel şunları söyledi:

BİP, WhatsApp'tan daha güvenli değil. Açık kaynak kodlarını öneriyoruz.

Özel algoritmalarla üretilen ürünler bugün bir kişiyi profillemeye, tanımaya, onun birçok özelliğini, satın alma davranışlarını öğrenmeye, hatta satın alma davranışlarını değiştirmeye kadar giden bir sürecin önünü açıyor.

Facebook, kendi içeriğini üretmeyen ama kişilerin içeriklerini paylaşan bir yayın kuruluşu gibi çalışırken, arka planda bunların veri topladığını ve veri işlediğini biliyoruz.

Sadece WhatsApp'ı düşünmeyin, her birimizin telefonundaki en az 8-9 aplikasyon (uygulama) buna benzer verileri topluyor.

Şöyle bir örnek vereyim; bir kişinin günde kaç saat telefonda konuştuğunu bilerek yaşını ve cinsiyetini belirleyebiliyor bir algoritma. Veri güvenliği çok önemli. Bir ülkenin verilerini yabancı şirketlerin topladığını gördüğümüzde çok çok daha önemli bir mesele boyutuna geliyor.

Buradan baktığımızda tabii ki siber güvenlik meselesini, dijital dünyayı da yakından incelediğimizde bunların hepsinin bir arka kapısı olabilir.

WhatsApp'ı hedef koymanın da bir anlamı yok. WhatsApp'tan çıkıp BİP'e gittiğiniz zaman çok daha mı güvenli, BİP daha fazla veriyi alıyor. Biz açık kaynak kodlarını öneriyoruz.

MEHTAP GÖKDEMİR / milliyet